Zelené paradajky sú často opomínané, no môžu byť skutočným pokladom vo vašej kuchyni. Či už ich máte z vlastnej záhrady alebo ste ich objavili na trhu, sú plné chuti a nutričných hodnôt. Dnes vám predstavíme 5 jednoduchých receptov, ktoré vám pomôžu využiť zelené paradajky na maximum!
Naučíte sa, ako ich pripraviť chutné šaláty, omáčky, alebo netradičné prílohy, ktoré okorenia vaše jedlá. Nebojte sa experimentovať a objavte nové spôsoby, ako obohatiť svoj jedálniček o túto zaujímavú zeleninu. Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo by ste nemali podceňovať potenciál zelených paradajok!
Zelené paradajky a dozrievanie paradajok
Zelené paradajky sú zaujímavým témou pre mnohých záhradkárov a milovníkov zeleniny. Paradajky sa tradične považujú za zrelé, keď majú jasnú červenú farbu, ale zelené paradajky majú tiež svojich priaznivcov a výhody.
Zelené paradajky sú nezrelé plody, ktoré môžeme zbierať pred prvými mrazmi, čo môže byť veľmi užitočné v chladnejších oblastiach. Mnoho ľudí ich používa na prípravu rôznych pokrmov, ako je napríklad známe „zelené paradajkové placky“ alebo konzervy. Zelené paradajky majú odlišnú chuť a textúru ako zrelé paradajky – sú pevnejšie a majú kyslejšiu príchuť.
Dozrievanie paradajok je proces, ktorý môže prebiehať aj po ich zbere. Pri izbovej teplote môžeme zelené paradajky nechať dozrieť. Najlepší spôsob, ako ich dozrieť, je umiestniť ich na suché a teplé miesto, ideálne s dobrým prúdením vzduchu. Môžeme ich aj obaliť do novín alebo ich umiestniť do papierovej tašky, aby sa urýchlil proces dozrievania. Zelené paradajky sa môžu tiež dozrievať v blízkosti zrelých paradajok, pretože etylén, ktorý zrelé paradajky uvoľňujú, urýchľuje proces dozrievania.
Pri dozrievaní je dôležité sledovať, aby paradajky neboli vystavené priamemu slnečnému svetlu, pretože to môže spôsobiť poškodenie a znížiť kvalitu plodov. Po niekoľkých dňoch sa zelené paradajky začnú meniť farbou – od svetlozelenej až po žltú a nakoniec červenú.
Na záver, aj keď sú zelené paradajky nezrelé, majú svoje miesto v kuchyni a v záhradníčení. Môžu poskytnúť zaujímavý pohľad na tradičné recepty a sú skvelým spôsobom, ako využívať úrodu aj v chladnejších mesiacoch. Takže neváhajte a experimentujte so zelenými paradajkami – určite príjemne prekvapia vašu chuťovú paletu!
Odporúčame: Ako mať sviežu bazalku po celý rok? TOTO sú TOP tipy a triky na správne pestovanie bazalky!
Ako spracovať zelené paradajky? Máme TOP recepty zo zelených paradajok!
Zelené paradajky môžu byť skvelým prísadám v kuchyni a existuje množstvo spôsobov, ako ich spracovať. Tu sú niektoré z najlepších receptov, ako využiť zelené paradajky.
No nemusia to byť iba zavárané zelené paradajky, ale napríklad aj vyprážané zelené paradajky, nakladané paradajky - zelené paradajky s jablkami a podobne. Spracovanie zelených paradajok je tiež zábava, pretože možností, ako použiť zelené paradajky, je viac ako dosť!
1. Recept na kečup zo zelených paradajok
Ingrediencie:
- 1 kg zelených paradajok
- 200 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička (podľa chuti)
- 200 ml jablkového octu
- 150 g cukru (môžete upraviť podľa chuti)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orecha
- 1/2 lyžičky zázvoru (voliteľné)
- 1/2 lyžičky kurkumy (voliteľné)
Postup prípravy:
Zelené paradajky umyte, odstráňte stopky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na malé kocky. Čili papričku môžete nakrájať na jemno, ak máte radi pikantnejšiu chuť.
Do veľkého hrnca vložte nakrájané paradajky, cibuľu, cesnak a čili papričku. Pridajte jablkový ocot, cukor a všetky koreniny. Dobre premiešajte. Nechajte zmes variť na strednej teplote približne 45 – 60 minút, kým paradajky nezmäknú a zmes sa nezredukuje na požadovanú konzistenciu. Občas premiešajte, aby sa zmes nepripálila.
Keď je zmes uvarená, pomocou ponorného mixéra ju rozmixujte do hladka. Ak máte radi hrubší kečup, môžete rozmixovať len čiastočne. Horúci kečup prelejte do pripravených sterilizovaných fliaš. Uzavrite ich viečkami a otočte na pár minút, aby sa vytvorila vákuová tesnosť.
Nechajte kečup vychladnúť a uskladnite ho v chladničke alebo tmavom, chladnom mieste. Tento kečup je skvelý ako prísada do rôznych jedál, k pečenému mäsu alebo ako dip na chrumkavú zeleninu. Dobrú chuť!
2. Recept na pikantné zelené paradajky
Tu je recept na pikantné zelené paradajky, ktorý si môžete pripraviť doma. Tento chutný a aromatický recept je ideálny ako príloha alebo ako súčasť rôznych pokrmov.
Ingrediencie:
- 1 kg zelených paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 3-4 strúčky cesnaku
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
- 200 ml octu (najlepšie jablčného alebo vinohradského)
- 100 ml oleja (najlepšie olivového)
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušenej oregano alebo bazalky
- Kyslá smotana (na podávanie, voliteľné)
Postup prípravy:
Zelené paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny alebo plátky. Odstráňte stopky a akékoľvek poškodené časti. Cibuľu nakrájajte na jemné plátky a cesnak nasekajte na drobno. Čili papričky môžete nakrájať na jemné kúsky, ak máte radi pikantnejšie, môžete pridať aj semienka.
Vo veľkej mise zmiešajte nakrájané paradajky, cibuľu, cesnak a čili. Pridajte tiež cukor, soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku a sušené bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa prísady spojili.
V samostatnej miske zmiešajte ocot a olej. Táto zmes sa pridáva k paradajkovej zmesi. Opäť dobre premiešajte. Zmes nechajte marinovať na chladnom mieste aspoň 2-3 hodiny, najlepšie cez noc. Týmto spôsobom sa chute lepšie prepoja.
Pikantné zelené paradajky môžete preložiť do sterilizovaných pohárov a uskladniť ich v chladničke. Tieto paradajky sa perfektne hodia ako príloha k mäsovým jedlám, alebo aj ako súčasť rôznych šalátov. Pred podávaním ich môžete ozdobiť kyslou smotanou, čím pridáte chutný kontrast k pikantnej chuti.
3. Zelené paradajky na cestovinách
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (napríklad tagliatelle alebo fusilli)
- 300 g zelených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka alebo tymián na ozdobenie
- nastrúhaný parmezán (voliteľné)
Postup prípravy:
Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale vo veľkej nádobe osolenej vody. Keď sú al dente, sceďte ich a odložte na bok. Zelené paradajky umyte a nakrájajte na kocky.
Na panvici zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak (prelisovaný) a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatnúť. K cibuľke a cesnaku pridajte nakrájané zelené paradajky. Osoľte a okoreňte ich podľa chuti. Smažte približne 5-7 minút, kým paradajky nezmäknú a nepustia šťavu.
Do panvice pridajte uvarené cestoviny a dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Ak je zmes suchá, môžete pridať trochu vody z cestovín. Podávajte teplé, posypané čerstvou bazalkou alebo tymiánom a prípadne nastrúhaným parmezánom.
Tipy redakcie:
- Môžete pridať aj iné zeleniny, ako napríklad špenát alebo cuketu.
- Ak máte radi ostrejšie jedlo, môžete pridať trochu červenej papriky alebo chilli.
Neprehliadnite: Posledné kosenie trávnika pred zimou + 5 tipov na dokonalý vzhľad trávnika
4. Nakladané zelené paradajky
Nakladané zelené paradajky sú obľúbeným receptom, ktorý sa v mnohých domácnostiach dedí z generácie na generáciu. Tieto paradajky sú výnimočné nielen svojou chuťou, ale aj viacerými zdravotnými benefitmi.
Zelené paradajky sú bohaté na sójové bielkoviny a vitamíny, predovšetkým vitamín C a K, ktoré sú dôležité pre imunitný systém a zdravie kostí. Napriek tomu sú čerstvé zelené paradajky často považované za nedozreté a ich konzumácia sa odporúča len po spracovaní – ako sú práve nakladanie.
Na prípravu nakladaných zelených paradajok potrebujeme okrem samotných paradajok aj soľ, ocot, korenie a niekedy aj cesnak alebo iné aromatické bylinky podľa chuti. Existuje mnoho variantov, ako tieto paradajky pripraviť, pričom základný postup je podobný ako pri nakladaní uhorky.
Ingrediencie:
- 1 kg zelených paradajok
- 2 šálky vody
- 1 šálka octu (najlepšie jablčného)
- 100 g soli
- korenie (čierne korenie, bobkový list, cesnak atď. podľa chuti)
- cukor (voliteľné, ak máte radi sladšiu chuť)
Postup prípravy:
Paradajky dôkladne umyjeme a pokrájame, ak sú veľmi veľké, na menšie kusy. V hrnci zohrejeme vodu a pridáme ocot, soľ a koreniny. Zmes privedieme do varu.
Do pripravených pohárov naukladáme paradajky a zalejeme horúcou nálevom. Poháre dôkladne uzavrieme a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Po niekoľkých týždňoch sú nakladané zelené paradajky pripravené na konzumáciu. Sú vynikajúce ako príloha, do šalátov alebo ako súčasť rôznych jedál.
Nakladané paradajky sú nielen chutné, ale aj skvelým spôsobom, ako využiť úrodu z vašich záhrad. Navyše, ich konzumácia môže oživiť pokrmy a dodať im jedinečnú chuť.
5. Vegetariánsky kaviár zo zelených paradajok
Vegetariánsky kaviár zo zelených paradajok je zaujímavým a chutným pokrmom, ktorý sa dá pripraviť jednoducho a rýchlo. Tento netradičný "kaviár" je ideálny ako nátierka na chlieb, do šalátov alebo ako príloha k hlavným jedlám. Zelené paradajky majú jedinečnú chuť, ktorá je zmesou kyslosti a sladkosti, čo dodáva pokrmu zaujímavý rozmer.
Ingrediencie:
- 500 g zelených paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá mrkva
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1-2 polievkové lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- koreniny podľa preferencie (napríklad tymian, bazalka alebo oregano)
Postup prípravy:
- Príprava paradajok: Zelené paradajky umyte a nakrájajte na malé kúsky. Odstráňte stopky a ak sú paradajky príliš tvrdé, môžete ich na chvíľu blanšírovať v horúcej vode.
- Cibuľa a cesnak: Na panvici zahrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a opražte ich do zlatista.
- Zelenina: Pridajte nakrájané paradajky a nastrúhanú mrkvu na panvicu. Povarujte na strednom ohni asi 10-15 minút, kým paradajky nezmäknú a neuvoľnia šťavu.
- Korenie: Po uvarení pridajte jablčný ocot alebo citrónovú šťavu, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Dôkladne premiešajte a nechajte ešte 5 minút povariť.
- Mixovanie: Zmes môžete nechať trošku vychladnúť a potom ju rozmixovať na jemnejšiu konzistenciu, ak máte radi hladší kaviár. Môžete ju podávať teplú alebo studenú.
Podávanie:
Vegetariánsky kaviár zo zelených paradajok je skvelý ako nátierka na chlieb alebo toasty, ale môžete ho tiež podávať s čerstvou zeleninou ako dip. Taktiež sa výborne hodí ako súčasť tapas alebo predjedla pri rôznych oslavách.
Tento recept je nielen chutný, ale aj zdravý a výživný. Zelené paradajky obsahujú množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré sú pre naše telo prospešné. Navyše, týmto spôsobom sa dá využiť aj prebytky zelených paradajok, ktoré nie vždy nachádzajú svoje miesto v tradičnej kuchyni.