Ako mať sviežu bazalku po celý rok? TOTO sú TOP tipy a triky na správne pestovanie bazalky!

pestovanie bazalky

Ak patríte medzi milovníkov záhradníctva alebo sa jednoducho zaujímate o pestovanie byliniek, bazalka je určite jednou z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších rastlín. V dnešnom článku sa pozrieme na tajomstvá jej úspešného pestovania, rôzne druhy bazalky a tipy, ako ju využívať v kuchyni.

Okrem toho sa zameriame aj na možnosti jej pestovania v interiéri aj exteriéri a na balkóne. Či už ste začiatočník alebo skúsený záhradník, naša príručka vám poskytne užitočné informácie, ako získať bohatú úrodu tejto aromatickej bylinky. Poďme teda spoločne objaviť čaro bazalky!

Druhy bazalky

Bazalka je obľúbená bylinka, ktorá patrí do rodiny mätových a je známa svojou vynikajúcou chuťou a arómou. Existuje niekoľko druhov bazalky, pričom každý z nich má svoje špecifické vlastnosti a využitie. Tu sú niektoré z najznámejších druhov bazalky:

  • Bazalka obyčajná (Ocimum basilicum) – toto je najbežnejší druh bazalky, ktorý sa používa v širokom spektre jedál. Je známa svojou sladkou a jemnou chuťou, ideálnou na pesto, do šalátov, cestovín a omáčok.
  • Bazalka citrónová (Ocimum basilicum 'Citriodorum') – táto varianta bazalky má výraznú citrusovú arómu a chuť, čo ju robí skvelou na dochucovanie rybích jedál, dezertov alebo nápojov.
  • Bazalka thajská (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) – thajská bazalka má silnejšiu, korenistú chuť a arómu s nádychom anízu. Je často používaná v ázijskej kuchyni, najmä v thajských jedlách, ako sú curry a rôzne stir-fry recepty.
  • Bazalka čierna (Ocimum basilicum 'Dark Opal') – tento druh bazalky je známy svojimi fialovými listami a má silnejšiu chuť než obyčajná bazalka. Používa sa na dekoráciu jedál a tiež v šalátoch.
  • Bazalka španielska (Ocimum basilicum 'Spanish') – má intenzívnu arómu a chuť, ktorá sa výborne hodí do stredomorskej kuchyne. Je obľúbená najmä v Paelle a iných tradičných španielskych jedlách.
  • Bazalka peruánska (Ocimum basilicum 'Peruvian') – tento druh bazalky má zaujímavú chuť s nádychom mentolu a anízu a je obľúbený v peruánskych receptoch.

Každý z týchto druhov bazalky má svoje unikátne vlastnosti, ktoré môžu obohatiť rôzne pokrmy. Nakoniec, pestovanie bazalky je jednoduché a skvelý spôsob, ako mať čerstvé bylinky po ruke na varenie.

Odporúčame: Bylinky na cukrovku: Zázračné riešenie pre diabetikov

bazalka pestovanie
Depositphotos

Bazalka a tipy pri pestovaní bazalky + starostlivosť o bazalku

Bazalka je aromatická bylina, ktorá sa často používa v kuchyni, najmä v talianskej a stredomorskej kuchyni. Jej kultivácia je pomerne jednoduchá a je skvelým doplnkom pre každého, kto má záujem o pestovanie byliniek. Tu sú niektoré tipy na úspešné pestovanie bazalky:

1. Výber miesta pre bazalku

Bazalka má rada slnečné miesta, preto sa snažte umiestniť rastlinu na miesto, kde bude mať aspoň 6-8 hodín priameho slnečného svetla denne.

2. Kvalitná pôda pre bazalku

Pre bazalku je dôležité, aby mala dobre odvodnenú pôdu s bohatým obsahom organických látok. Môžete použiť zmes kompostu a bežnej záhradnej pôdy.

3. Zalievanie bazalky

Bazalka potrebuje pravidelnú zálievku, ale dbajte na to, aby ste ju neprelievali, pretože to môže viesť k hnilobe koreňov. Pôda by mala byť mierne vlhká, nie premočená.

4. Hnojenie bazalky

Pridávanie hnojiva nie je nevyhnutné, ale ak chcete podporiť rast, môžete použiť tekuté hnojivo raz za mesiac. Dbajte na to, aby ste hnojivo nezapravili do koreňov, aby ste predišli popáleniu rastlín.

5. Orezávanie bazalky

Pravidelné orezávanie je kľúčové pre udržiavanie zdravej rastliny a podporenie bujného rastu. Odstráňte kvety, ak sa objavia, pretože zbytočne odčerpajú energiu z rastliny.

6. Strihanie bazalky

Strihanie bazalky vám pomôže získať čerstvé listy na varenie a zároveň podnieti nové výhonky. Odoberajte o 1/3 dĺžky stoniek, aby ste podporili rast.

7. Prevencia škodcov a chorôb

Sledovanie rastlín je dôležité, pretože bazalka môže byť vystavená rôznym škodcom, ako sú vošky alebo roztoče. Použite prírodné insekticídy alebo ryže, aby ste sa zbavili týchto problémov.

8. Zber bazalky

Bazalku zberajte v horúcich letných mesiacoch, najlepšie ráno, keď je najviac aromatická. Odstráňte spodné listy a nechajte vrchné listy na rastline, aby ste zabezpečili jej ďalší rast.

Pestovanie bazalky zo semien

Pestovanie bazalky zo semien je skvelý spôsob, ako si doma zaobstarať čerstvú a voňavú bylinku. Bazalka je veľmi obľúbená v kuchyni, najmä v talianskej kuchyni, a môže sa používať do rôznych jedál, ako sú sušené paradajky, pizze či cestoviny. Tu je návod, ako začať s jej pestovaním.

Krok 1: Príprava

Predtým, ako začnete, uistite sa, že máte všetko potrebné:

  • Semená bazalky
  • Kvalitný substrát (najlepšie s dobrým odvodnením)
  • Kvetináč alebo nádobu s odvodňovacími otvormi
  • Vodu

Krok 2: Výsadba

  • Výber času: Bazalka preferuje teplé počasie, a preto je najlepšie jej sadiť na jar, keď sú teploty stabilne nad 15 °C.
  • Príprava substrátu: Naplňte kvetináč substrátom a jemne ho utlačte, aby bola pôda rovnomerne rozmiestnená.
  • Výsadba semien: Urobte jemné priehlbiny do pôdy (asi 1-2 cm hlboké) a do každej priehlbiny vložte 2-3 semená bazalky. Potom ich jemne zakryte pôdou.

Krok 3: Zalievanie a umiestnenie

  • Zalievanie: Po zasadení semien dôkladne zalievajte, ale dávajte pozor, aby ste substrát nepremočili.
  • Umiestnenie: Postavte kvetináč na teplé miesto, kde sú dobre osvetlené slnečné lúče. Bazalka potrebuje aspoň 6 hodín slnečného svetla denne.

Krok 4: Klíčenie a starostlivosť

  • Semená by mali začať klíčiť za 7-14 dní. Počas tejto doby je dôležité udržiavať pôdu vlhkú, nie však premočenú.

Neprehliadnite: Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!

pestovanie bazalky v záhrade
Depositphotos

Bazalka vonku – pestovanie bazalky v záhrade

Pestovanie bazalky v záhrade je skvelý spôsob, ako si obohatiť svoje jedlá o čerstvé bylinky a zároveň si užiť výhody, ktoré tieto rastliny ponúkajú. Bazalka (Ocimum basilicum) patrí medzi najobľúbenejšie aromatické bylinky a jej vôňa a chuť sú známe po celom svete.

Výber miesta a pôdy pre bazalku

Bazalka preferuje slnečné a teplé prostredie, preto je najlepšie ju vysádzať na slnečné miesto, kde dostane minimálne 6 až 8 hodín slnka denne. Pôda by mala byť dobre priepustná, bohatá na živiny, s mierne kyslým alebo neutrálnym pH. Pridanie kompostu alebo dobrej humusovej pôdy môže výrazne zlepšiť rast bazalky.

Výsev a sadenie bazalky

Bazalku môžete pestovať zo semien alebo z predpestovaných sadeníc. Ak sa rozhodnete pre výsev semien, odporúča sa to robiť v interiéri zhruba 6-8 týždňov pred posledným mrazom. Po uplynutí tejto doby, keď sú sadenice dostatočne silné a po posledných mrazoch, ich môžete presadiť von do záhrady. Pri sadbe je dôležité dodržiavať vzdialenosť medzi rastlinami približne 30 cm, aby mali dostatok miesta na rast.

Starostlivosť o bazalku

Bazalka vyžaduje pravidelnú zálievku, najmä počas horúcich letných dní. Je dôležité zalievať ju ráno alebo večer, aby sa predišlo spáleniu listov. Hnojenie môžete robiť organickými hnojivami raz za mesiac, aby sa podporil zdravý rast.

Zber a využitie bazalky

Keď vyrastie, môžete začať zberať listy bazalky. Najlepšie je zbierať ich, keď sú mladé a svieže, pretože vtedy majú najintenzívnejšiu chuť a vôňu. Môžete ich používať čerstvé, sušiť, alebo ich zmiešať s olejom na prípravu pesto. Pravidelným zberom podnecuješ rast nových výhonkov, čo prispeje k bujnejšiemu rastu celej rastliny.

Záverečné tipy redakcie pri pestovaní bazalky

Bazalka je náchylná na niektoré škodcov a choroby, ako sú vošky alebo plesne. Prevencia je kľúčová, preto sa odporúča pravidelne kontrolovať rastliny a v prípade potreby aplikovať prírodné insekticídy.

Pestovanie bazalky je nielen prospešné, ale aj príjemné. Všetky tieto kroky vám pomôžu užívať si chutné a voňavé listy bazalky priamo zo záhrady. Takže sa do toho určite pustite a užite si plody svojej práce!

Odporúčame aj: Dažďová záhrada - ako si ju vybudovať, čo do nej zasadiť a ako sa o ňu starať

pestovanie bazalky na balkóne
Depositphotos

Pestovanie bazalky na balkóne

Pestovanie bazalky na balkóne je skvelý spôsob, ako si užiť čerstvé bylinky priamo doma. Bazalka je veľmi obľúbená bylinka, ktorá sa používa v mnohých kuchyniach, najmä v talianskej. Tu je niekoľko tipov, ako úspešne pestovať bazalku na balkóne:

1. Výber kvetináča pre bazalku

Zvoľte si dostatočne veľký kvetináč, aby mal koreňový systém dostatok priestoru na rast. Kvetináč by mal mať odvodňovacie otvory, aby prebytočná voda mohla odtiecť a korene sa nezamáčali.

2. Výber pôdy pre bazalku

Použite kvalitnú zeminu na bylinky alebo univerzálnu pôdu s dobrými drenážnymi vlastnosťami. Môžete do nej pridať aj perlit alebo vermikulit, aby ste zlepšili odvodnenie.

3. Sadenie bazalky

Bazalku môžete pestovať zo semien alebo si zakúpiť mladé rastlinky. Ak sa rozhodnete pestovať zo semien, vysaďte ich do pôdy do hĺbky približne 1 cm a zabezpečte dostatočné vzdialenosti medzi semenami.

4. Správna poloha pre bazalku

Bazalka potrebuje veľa slnka, takže ju umiestnite na miesto, kde dostáva minimálne 6 až 8 hodín priameho slnečného svetla denne. Balkón orientovaný na juh alebo západ je ideálny.

5. Zalievanie bazalky

Rastlina má rada vlhkú, ale nie premokrenú pôdu. Zalievať ju treba pravidelne, najmä v teplých mesiacoch. Dôležité je sledovať, aby pôda nevyschla, avšak vyhnite sa prelievaniu.

6. Hnojenie bazalky

Bazalku môžete hnojiť raz za mesiac organickým hnojivom alebo hnojivom pre bylinky, aby ste podporili jej rast a zdravie.

7. Zber bazalky

Pravidelný zber listov podporuje nový rast. Môžete zberať listy kedykoľvek, ale snažte sa odrezať vrcholy rastliny, aby ste ju udržali zdravo a kompaktnú.

Tip pre vás: Presádzanie rastlín: TOTO by ste mali vedieť!

pestovanie bazalky v interiéri
Depositphotos

Pestovanie bazalky v interiéri

Pestovanie bazalky v interiéri je skvelý spôsob, ako mať čerstvé bylinky po ruke a pridať vôňu a chuť do vašich jedál. Tu sú niektoré tipy a odporúčania, ako úspešne pestovať bazalku vo vnútorných priestoroch:

Výber nádoby pre bazalku

Bazalka potrebuje dostatočný priestor na rast, preto je dôležité zvoliť správnu nádobu. Ideálna je kvetináč s priemerom aspoň 15 cm a s odtokovým otvorom, aby mohla voda dobre odtekať.

Substrát pre bazalku

Použite kvalitný univerzálny substrát alebo substrát špeciálne určený pre bylinky. Dobrým riešením je aj zmes s pieskom, ktorá zabezpečí dobrú drenáž.

Svetlo a pestovanie bazalky

Bazalka potrebuje veľa svetla, ideálne aspoň 6 až 8 hodín slnečného svetla denne. Ak máte okno otočené na juh, je to ideálne miesto. V zimných mesiacoch alebo pri nedostatku slnečného svetla zvážte použitie umelého osvetlenia.

Zálievka bazalky

Bazalku zalievajte pravidelne, ale dbajte na to, aby ste ju neprelievali. Pôda by mala byť stále vlhká, ale nie premočená. Najlepšie je zalievať, keď je vrchná časť pôdy suchá na dotyk.

Teplota a vlhkosť

Bazalka preferuje teplé a vlhké prostredie. Optimálna teplota pre jej rast je medzi 20 °C a 25 °C. Ak je vzduch v miestnosti príliš suchý, môžete zvýšiť vlhkosť napríklad umiestnením misky s vodou blízko rastliny alebo jej pravidelným rosením.

Hnojenie bazalky

Rastlinu je dobré hnojiť raz za mesiac hnojivom pre bylinky alebo organickým hnojivom. To zabezpečí, že bazalka dostane potrebné živiny pre zdravý rast.

Zber bazalky a starostlivosť o bazalku

Pri zbere listov bazalky je dôležité nezberať viac ako jednu tretinu rastliny naraz. Môžete odrezávať vrcholy stoniek, čo podporí bočný rast a hustotu rastliny. Pravidelne odstraňujte aj odkvitnuté kvety, aby ste predĺžili obdobie rastu a zbierania listov.

Pestovanie bazalky v interiéri je nielen praktické, ale aj zábavné. Týmto spôsobom si môžete vychutnať čerstvé bylinky po celý rok a obohatiť svoje jedlá o ich jedinečnú chuť. Prajem vám veľa úspechov pri pestovaní!

Bazalka – choroby a škodcovia

Bazalka, známa aj ako Ocimum basilicum, je obľúbená bylinka, ktorá sa často používa v kuchyni. Avšak, ako každá rastlina, aj bazalka môže byť náchylná na rôzne choroby a škodcov. Tu sú niektoré z najbežnejších problémov, s ktorými sa môžete stretnúť pri pestovaní bazalky.

Choroby bazalky

  • Pleseň: Tento choroboplodný organizmus napáda korene a stonky rastlín. Prvé príznaky sú žltnutie a vädnutie listov. Zvyčajne sa šíri pôdou, preto je dôležité pestovať bazalku v dobre priepustnej pôde a vyhýbať sa preliatiu.
  • Múčnatka: Múčnatka sa prejavuje bielym práškovitým povlakom na listoch. Najlepším spôsobom, ako predchádzať tejto chorobe, je zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu okolo rastlín a vyhýbať sa zalievaniu listov.
  • Bakteriálne hnilobné ochorenia: Tieto ochorenia spôsobujú hnilobu stoniek a listov, často zapríčinené nadmernou vlhkosťou alebo poškodením rastlín. Prevencia spočíva v dodržiavaní hygienických postupov počas pestovania a zberu.

Škodcovia bazalky

  • Vošky: Tieto malé hmyzovité škodce sa živia miazgou rastlín a môžu spôsobiť ich oslabenie. Vošky sa často dajú zničiť jemným postrekovaním mydlovou vodou.
  • Pavúky: Pavúky môžu spôsobovať žlté škvrny na listoch a pavučiny. Dôležité je udržiavať dostatočnú vlhkosť a pravidelne skúmať rastliny.

Prevencia ochorení a kontrola bazalky

Aby ste minimalizovali riziko chorôb a škodcov, dodržiavajte nasledujúce tipy:

  • Zabezpečte dobrú cirkuláciu vzduchu a správne rozmiestnenie rastlín.
  • Pravidelne kontrolujte rastliny na prítomnosť škodcov a chorôb.
  • Používajte organické hnojivá a dodržujte správny režim zalievania.
  • V prípade výskytu problémov použite ekologické prostriedky na ochranu rastlín.

Pestovanie bazalky môže byť veľmi prínosné, ak sa vyhnete bežným chorobám a škodcom. So správnou starostlivosťou si môžete užívať čerstvú bazalku zo svojej záhrady po celý rok!

TIP na recept – bazalkové pesto

Výborné bazalkové pesto je skvelé ako prísada do cestovín, na chlieb alebo ako omáčka na šaláty. Nech sa páči, máme pre vás pripravený jednoduchý recept na jeho prípravu.

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvej bazalky (umyté a osušené)
  • 1/2 šálky parmezánu (strúhaného)
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1/3 šálky vlašských orechov (môžete použiť aj pínie alebo mandle)
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava bazalky: Umytú a osušenú bazalku vložte do mixéra alebo kuchynského robota.
  2. Pridanie ingrediencií: K bazalke pridajte strúhaný parmezán, vlašské orechy, olivový olej a cesnak. Môžete tiež pridať štipku soli a čierneho korenia.
  3. Mixovanie: Mixujte všetky ingrediencie, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Ak je pesto príliš husté, môžete pridať trochu viac olivového oleja.
  4. Ochutnávanie: Po zmixovaní ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ alebo korenie.
  5. Servírovanie: Bazalkové pesto môžete podávať s cestovinami, na toast alebo ako dresing k šalátu.
  6. Skladovanie: Ak chcete pesto uskladniť, preložte ho do uzatváracej nádoby a zakryte tenkou vrstvou olivového oleja. V chladničke vydrží asi týždeň.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE