Dažďová záhrada - ako si ju vybudovať, čo do nej zasadiť a ako sa o ňu starať

Dažďová záhrada

Dážďové záhrady sú inovatívnym a ekologickým riešením pre efektívne zadržiavanie dažďovej vody a zlepšenie životného prostredia. Tieto záhrady nielenže prispievajú k udržateľnosti tým, že znižujú odtok dažďovej vody do kanalizácie, ale aj podporujú biodiverzitu a estetiku nášho okolia. V dnešnej dobe, keď je ochrana prírodných zdrojov a udržateľnosť kľúčovým aspektom našich životov, dážďové záhrady predstavujú ideálnu kombináciu krásy a funkčnosti. 

Ako vybudovať dažďovú záhradu? Kam ju umiestniť a čo do nej nasadiť?

Neprehliadni: Ako pripraviť zázračné domáce hnojivo z banánovej šupky

Čo je to dažďová záhrada?

Dažďová záhrada je záhrada tvorená kríkmi, trvalkami a kvetmi vysadenými do malej depresie (priehlbiny), ktorá sa zvyčajne vytvára na prirodzenom svahu. Je určená na dočasné zadržiavanie a vsakovanie dažďovej vody, ktorá steká zo striech, príjazdových ciest, terás alebo trávnikov

Dažďové záhrady sú účinné pri odstraňovaní až 90 % živín a chemikálií a až 80 % usadenín z dažďovej vody. V porovnaní s bežným trávnikom umožňujú dažďové záhrady vsiaknuť o 30 % viac vody do zeme.

Dažďová záhrada nie je vodná záhrada. Nie je to ani rybník či mokraď. Naopak, dažďová záhrada je väčšinu času suchá. Zvyčajne zadržiava vodu iba počas dažďa a po ňom. Pretože dažďové záhrady vyschnú do 12-48 hodín, bránia množeniu komárov.

Prečo je odtok dažďovej vody problémom?

Zakaždým, keď prší, voda steká z nepriepustných povrchov, ako sú strechy alebo príjazdové cesty, pričom na ceste zbiera znečisťujúce látky, ako sú častice špiny, hnojivá, chemikálie, olej, odpadky a baktérie. Voda plná znečisťujúcch látok vstupuje do dažďových kanalizácií neupravená a tečie priamo do neďalekých potokov a rybníkov. Podľa výskumov znečisťujúce látky prenášané dažďovou vodou predstavujú 70 % všetkého znečistenia vody.

Dažďové záhrady, ekologické záhrady, zhromažďujú odtok dažďovej vody, čo umožňuje, aby sa voda filtrovala vegetáciou a presakovala do pôdy, čím sa dopĺňajú podzemné vodné vrstvy. Tieto procesy odfiltrujú škodliviny.

Ako založiť dažďovú záhradu
PINTEREST/familyhandyman.com

Čím sa líši dažďová záhrada od tradičnej záhrady?

Pri vytváraní dažďovej záhrady sa zvyčajne odstráni 15 až 30 centimetrov pôdy a upraví sa obrábaním, kompostom a pieskom, aby sa zvýšila infiltrácia vody. Typ zmeny pôdy závisí od aktuálneho typu pôdy, preto je dobré získať pôdny test.

Dažďové záhrady sú zvyčajne postavené na spodnej strane svahu na vašom pozemku a zbierajú dažďovú vodu z trávnika, strechy a/alebo príjazdovej cesty. Akonáhle sa voda zhromaždí v dažďovej záhrade, infiltrácia môže trvať až 48 hodín po veľkých dažďoch. Tieto prírodné záhrady tiež obsahujú pôvodnú vegetáciu; preto nie je potrebné žiadne hnojivo a po prvom roku je údržba zvyčajne minimálna.

Kam umiestniť dažďovú záhradu?

Umiestnenie dažďovej záhrady na pozemku je kľúčové pre jej efektívnu funkciu a estetiku. Kam ju umiestniť?

  • Nízke miesta na pozemku: Vyberte miesto, kde sa prirodzene hromadí dažďová voda. Nízke miesta sú ideálne, pretože voda z vyšších častí pozemku sem prirodzene steká.

  • Blízko odkvapových rúr: Umiestnite dažďovú záhradu blízko odkvapových rúr, aby ste zachytili a využili dažďovú vodu priamo z vašej strechy. Môžete použiť predlžovacie rúrky, aby ste vodu smerovali priamo do záhrady. Je však nutné dodržiavať odporúčanú vzdialenosť minimálne 4 metre, aby voda nepresakovala k základom stavby.

  • Slnečné alebo polotienisté miesto: Väčšina rastlín vhodných pre dažďové záhrady preferuje slnečné alebo polotienisté miesta. Vyberte miesto, kde bude mať záhrada dostatok slnečného svetla, aby rastliny mohli prosperovať. Neumiestňujte ju pod veľkými stromami ani na mieste veľkých koreňových štruktúr, septika a pod.


Ako vybudovať dažďovú záhradu?

Pri budovaní dažďovej záhrady je potrebné najskôr stanoviť veľkosť, tvar a umiestnenie v závislosti od podmienok a celkového konceptu záhrady. Správne navrhnutá dažďová záhrada by mala umožňovať odtok vody do 48 hodín. Preto je veľmi dôležité poznať miestne pôdne podmienky a v prípade potreby záhon oddrenážovať. 

Na zistenie vhodného umiestnenia môžete urobiť jednoduchý test: Vyhĺbte jamku hlbokú 20 centimetrov a naplňte ju vodou. Ak sa voda vstrebáva do 24 hodín, miesto je vhodné.

  1. Označte obvod záhrady pomocou kolíkov a šnúrky alebo záhradnej hadice. Odstráňte trávu a existujúce rastliny z vybraného miesta. Vykopte jamu do hĺbky 15-30 centimetrov v závislosti od veľkosti a požadovanej kapacity záhrady. Dno dažďovej záhrady musí byť v rovine. Spodnú stranu záhona (protiľahlú k prítoku vody) treba zabezpečiť bariérou (hrádzkou zo zeminy alebo pevným prekladom), ktorá udržuje vodu na mieste určenom na vsakovanie. 
  2. Ak je pôda ílovitá, pridajte kompost a piesok, aby ste zlepšili jej priepustnosť. Dažďová voda priteká z pevných plôch do záhrady buď po povrchu, alebo pod ním. Jeho vyústenie treba zabezpečiť vrstvou kameňa, ktorý zabráni vyplavovaniu hliny z okrajov záhona.  
  3. Vyberte rastliny, ktoré sú odolné voči mokrým aj suchým podmienkam. Vyberajte druhy, pre ktoré je vaša záhrada prirodzeným prostredím. Po výsadbe dôkladne zalejte záhradu. Prvé týždne po výsadbe pravidelne zavlažujte, kým sa rastliny dobre zakorenia. 

Aké druhy rastlín najlepšie prosperujú v dažďovej záhrade?

Do dažďovej záhrady by mala byť spravidla zakomponovaná pôvodná vegetácia. Pôvodné rastliny nepotrebujú hnojivo, majú dobrý koreňový systém a lepšie využívajú vodu a živiny dostupné v ich pôvodných pôdach ako nepôvodné druhy. Vysadiť sa môžu trvalky, kríky, poľné kvety alebo zmes všetkých troch.

Spravidla sa vyhnite výsadbe stromov v dažďovej záhrade, pretože stromy vo všeobecnosti absorbujú viac vody ako okolité rastliny. V dažďovej záhrade tiež nikdy nevysádzajte invázne alebo škodlivé druhy.

Pozri aj: Jedovatá burina a rastliny v záhrade- POZOR, môžu spôsobiť otravu i smrť!

Dažďové záhrady
PINTEREST/houzz.com

Aká je priemerná veľkosť dažďovej záhrady?

Dažďová záhrada by mala mať plochu približne 20 % veľkosti strechy, terasy alebo chodníka, ktorý do nej odteká. Typická dažďová záhrada pre obytný dom alebo malú budovu má rozlohu 9 až 37 metrov štvorcových. 

Tieto ekologické záhrady sú skôr dlhšie ako široké a umiestnené kolmo na svah pozemku, aby zachytili maximum zrážok. Dažďové záhrady by mali byť umiestnené aspoň 25 centimetrov od základov budov a nemali by byť umiestnené tam, kde sa na dlhší čas vyskytujú záhradné jazierka.

Ako sa starať o dažďovú záhradu?

Keď sa použijú pôvodné rastliny, vaša dažďová záhrada nebude vyžadovať pesticídy ani hnojivá. Keďže dažďová záhrada sa zakladá v období malých až žiadnych zrážok, môže byť potrebné občasné zalievanie rastlín. Podobne bude potrebné odstrániť burinu a nahradiť odumreté rastliny. 

Aké výhody poskytuje dažďová záhrada?

  • Zlepšuje kvalitu vody odfiltrovaním znečisťujúcich látok.
  • Zníženie teploty a horúčavy na pozemku. Vyparená a pozbieraná dažďová voda v záhrade zmierni teplotu v priemere asi o 2 °C.
  • Vytvorenie podmienok pre vznik unikátneho ekosystému a zároveň unikátny záhradný dizajn, ktorý môže byť dekoratívnym a estetickým prvkom vašej záhrady.
  • Zvýšenie vlhkosti vzduchu.
  • Zníženie prašnosti a výskytu alergénov v ovzduší.
  • Zachovanie pôvodnej vegetácie.
  • Poskytuje lokalizovanú ochranu pred dažďovou vodou a záplavami.
  • Nevytvára podmienky pre stojatú vodu, takže sa netreba obávať komárov.
  • Priťahuje užitočné vtáky, motýle a hmyz.
  • Jednoduchá údržba po založení.

INŠPIRUJTE SA: Udržateľné záhradníctvo - dažďové záhrad

Dažďové záhrady
PINTEREST/balconygardenweb.com

kam umiestniť dažďovú záhradu
PINTEREST/diyeverywhere.com

čo je to dažďová záhrada
PINTEREST/bbg.org 

Ako vybudovať dažďovú záhradu
PINTEREST/plantcaretoday.com


Výhody dažďovej záhrady
PINTEREST/Brandy James

Dažďová záhrada
PINTEREST/gardentherapy.ca 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE