Jedovatá burina a rastliny v záhrade- POZOR, môžu spôsobiť otravu i smrť!

Jedová burina v záhrade

Záhrada je pre mnoho ľudí miestom pokoja a relaxácie, kde môžu pestovať kvety, zeleninu a ovocie. Avšak, medzi pútavými skalničkami, krásnymi cíniami, voňavými letničkami či odolnými trvalkami v kvetinových záhonoch sa môžu nenápadne skrývať aj jedovaté buriny a rastliny, ktoré predstavujú riziko pre zdravie ľudí a domácich zvierat. 

Tieto buriny sa často objavujú nečakane a môžu byť ťažko identifikovateľné. Je dôležité vedieť, ktoré rastliny sú potenciálne nebezpečné a ako s nimi správne zaobchádzať, aby nedošlo k nežiaducim otravám či zdravotným komplikáciám.

Ktoré jedovaté rastliny sa môžu vyskytovať v našich záhradách? 

Neprehliadni: Kedy a ako hnojiť jahody? TOP tipy, ako dosiahnuť bohatú úrodu!

Jedovaté rastliny

Burina, ktorá je jedovatá, je často ľahko zameniteľná aj s inými rastlinami. Aj preto by ste mali byť pri zahradničení opatrní. Smrteľne jedovaté rastliny sú nebezpečné nielen pre vás, ale aj najmä pre zvedavé deti alebo zvieratá. Prudko jedovaté rastliny pritom rastú všade, takže ich naozaj môžete nájsť i vo svojej záhrade.

Tieto rastliny môžu byť nebezpečné nielen pri požití, ale niektoré aj pri kontakte s pokožkou či dokonca čuchaní. Ak pri kontakte s jedovatými burinami alebo rastlinami pocítite nevoľnosť, žalúdočné problémy, silné bolesti, orchnutie svalstva, problémy s dýchaním, opuch slizníc či iné zmeny zdravotného stavu, je nevyhnutné okamžite vyhľadať pomoc lekára.

Jedovatý durman Depositphotos

Durman obyčajný

Na pohľad pekná rastlina, Datura stramonium, ľudovo nazývaná aj ježkova hlava, panenská uhorka či cigánske jablko je jedným z najsilnejších haluciogénov. Durman je jedovatý celý, ale sú to najmä semená a listy, ktoré obsahujú prudko jedovaté alkaloidy – psychotropné látky, ktoré vážne poškodzujú fyzické a duševné zdravie.

Túto rastlinu z čeľade ľuľkovitých si často ľudia sadia do svojich záhrad zámerne, pretože je veľmi dekoratívna. Jedovatý durman je nebezpečný najmä pre deti, ktoré láka plod a jeho semená ochutnať. Pozor, už 15 až 20 semien môže byť pre ne smrteľnou dávkou. Typickými príznakmi otravy touto rastlinou je najskôr pocit sucha v ústach a porucha reči, podobne ako pri opitosti alkoholom. Nasleduje studený pot, strata vedomia, trasenie tela, pokles krvného tlaku, ťažkosti s dýchaním, upadnutie do kómy a smrť.

Dnes je durman roztrúsený v teplejších oblastiach celého sveta. Pestujú sa aj rôzne ozdobné druhy ako izbové kvety alebo v záhradách. Obľúbené sú napríklad veľmi dekoratívne anjelské trúby.

Durman v liekoch

Jedovaté látky v rastlinách durmana sa využívajú pri kinetózach, nevoľnosti pri cestovaní a morskej chorobe a v liekoch proti kŕčom a kašľu. V žiadnom prípade však rastlinu nepoužívajte v ľudovej liečbe.

Bažanká ročná Depositphotos

Bažanka ročná

Mercurialis annua, bažanka ročná, je nepríjemne zapáchajúca rastlina, ktorá je jedovatá pre zvieratá. Najviac rastie v teplých oblastiach na hnojených pôdach alebo pôdach bohatých na dusík. Preto sa často vyskytuje na záhradách, viniciach, na poliach, rumoviskách a pri obydliach. Typické pre ňu je, že zaburiňuje okopaniny, zeleninu, ale aj iný porast. Bažanka ročná sa dá veľmi ľahko zameniť s bazalkou.

Bolehlav škvrnitý Depositphotos

Bolehlav škvrnitý

Bolehlav rastie na teplých stanovištiach, na rumoviskách, hnoiskách, kompostoch, pozdĺž ciest, v priekopách a na brehoch riek, ale aj v záhradách a poliach. 

Bolehlav, Conium maculatum, si môžete ľahko pomýliť s planou mrkvou, planou petržlenovou vňaťou, feniklom či rascou. Táto rastlina sa od nich odlišuje tým, že nepríjemne páchne po myšacine. Taká zámena by teda mohla byť fatálnym omylom. Konzumácia jej niekoľkých listov je totiž smrteľná. Jed zvaný konín sa vstrebáva požitím, ale aj pokožkou a dokonca aj dlhotrvajúcim čuchaním k rastline. Pri otrave dochádza k uduseniu za plného vedomia.

Plody baklažánu čierneho

Vedeli ste, že aj táto rastlina je jedovatá? Jedovaté nie sú iba plody, ale aj celá rastlina. Avšak najviac jedu sa nachádza práve v nezrelých plodoch. Menej ich je v tých dozrievajúcich, v listoch a vňati. Najmenej jedu je v zrelých plodoch. 

Otrava človeka sa prejavuje pocitom na zvracanie a silným prekrvením hlavy. Dôležité je preto tepelné spracovanie baklažánu, vďaka ktorému je možné alkaloidy pôsobením vysokých teplôt obmedziť, rovnako ako marinovaním, kvasením a podobne.

Pozri aj: Ako dosiahnuť bohatú úrodu paprík - toto desatoro vám ju zaručí!

Lupina mnohlistá Depositphotos

Vlčí bôb (Lupina mnoholistá)

Táto dekoratívna trvalka s latinským názvom Lupinus polyphyllus spôsobuje ochrnutie centrálneho nervového systému. V menších dávkach zapríčiňuje nepríjemné halucinácie. V jej semenách, ale aj v iných častiach rastliny sa nachádzajú alkaloidy, napríklad lupinidín. 

Ďalšie jedovaté rastliny v záhrade

  • Rodendron - spôsobuje nevoľnosť a v krajnom prípade zástavu srdca.

  • Oleander obyčajný - konzumácia jedného listu dokáže usmrtiť dospelého človeka.

  • Konvalinka voňavá - príznaky otravy listami sú nevoľnosť, zažívacie problémy, mdlosť a kŕče.

  • Tis červený - obsahuje jedovatý alkaloid taxín, ktorý vyvoláva kŕče, zvracanie a pri vysokých dávkach i smrť.

  • Mliečnik myrtový - obľúbená skalnička, ktorej mlieko je toxické, spôsobuje opuchy, zápaly a podráždenie kože.

  • Brečtan popínavý - otrava jeho bobulami a plodmi sa prejavuje zvracaním, preháňaním alebo bolesťou hlavy.

  • Áron škvrtnitý - pri kontakte s pokožkou sa objavujú červené podráždené fľaky, pri konzumácií sa môže dostaviť pocit nevoľnosti, zvracanie alebo hnačky.

  • Zlatý dážď - predovšetkým zrelé semená môžu spôsobiť nevoľnosť, poruchy dýchania, triašku.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE