S klesajúcimi teplotami a sychravým počasím sa i naša záhrada pomaly začína ukladať na zimný spánok. Ak sa i budúci rok chceme tešiť z kvetinových záhonov, rodiacich ovocných stromov či hustých okrasných kríkov, mali by sme všetky dreviny a rastliny pripraviť na zimné mesiace.
V našich záhradách, na terasách či balkónoch sa začali objavovať i exotické či rôzne stredomorské rastliny a stromy. Keďže mnohé z nich nie sú zvyknuté na podmienky v našom podnebnom pásme, je potrebné ich dôkladne zazimovať. Ak máte v záhrade figovník, kivi alebo bobkový list, poradíme vám, ako tieto a ďalšie cudzokrajné rastliny ochrániť pred zimou.
Zazimovanie figovníka – sladké odmeny aj v ďalšom roku
Figovník alebo figa sa pomaly udomácnila v našich slovenských záhradách. Lahodné figy, ktoré obsahujú vlákninu, draslík, vápnik a vitamín B6, si môžete vychutnať hneď priamo po odtrhnutí zo stromu, v podobe džemu alebo skvele chutia i v koláčoch.
Figovník môžeme pestovať v črepníku, ale i priamo v zemi. Na to, aby vás i na ďalší rok obdaril šťavnatými plodmi, nezabudnite ho správne zazimovať. Mrazom nepoškodené rastliny na jar rýchlo vyženú nové listy a výhonky.
DepositphotosAko zazimovať figovník? Ak figovníky pestujete v nádobách, na konci jesene ich umiestnite do miestnosti s teplotou okolo 0 °C. V prípade pestovania v pôde, rastlinu pred zimou obaľte jutovinou, kokosovým vláknom, novinami alebo iným obalovým materiálom.
Nasypte okolo nej vrstvu pohrabaného lístia a naň uložte i niekoľko konárikov, ktoré vám ostali po strihaní ovocných stromov, aby lístie neodfúklo. Použiť môžete i piliny, rašelinu alebo substrát a navŕšiť ho do výšky aspoň 20 centimetrov, v prípade naštepených odrôd až nad miesto očkovania. Nakopcovaním docielite to, že uchránite bázu rastliny pred mrazmi.
Dôležité je zazimovať najmä mladé rastliny, ktoré nemajú zhrubnutú bazálnu časť a vytvorený bohatý koreňový systém. Do staršieho a hrubšieho dreva preniká mráz ťažšie. Preto je vhodnejšie, ak mladé rastlinky v prvom roku, aj v dvoch, pestujete v dostatočne veľkej nádobe, ktorú na zimu zakopete do studeného skleníka či fóliovníka alebo, ako sme spomenuli vyššie, môžete ich umiestniť do chladnej komory či pivnice.
DepositphotosAko zazimovať kivi – aktinídia pod ochranou
Vedeli ste, že dokonca už aj kivi môžeme pestovať v našich podmienkach? Samozrejme, nečakajte, že vám vyrastú také plody, ktoré nájdete v obchodných reťazcoch. Možno niektorí z vás, ktorí radi experimentujú a nezameriavajú sa len na bežne pestované ovocie, už vo svojej záhrade kivi majú.
U nás pestované odrody v dospelosti znesú teplotu až do -16 °C i menej. Neskoršie však mrazuvzdornosť klesá, takže kvety môže ľahko zničiť už 3-stupňový mrázik. Ak kvety zmrznú, aktinídia (popínavá rastlina pôvodom z Číny, ktorej ovocie sa nazýva kivi) vyženie nové kvety, ale v oveľa menšom množstve. Mladé rastliny znesú maximálne -6 °C, preto sa musia chrániť čečinou alebo suchým lístím prekrytým fóliou tak, aby mal k výhonkom prístup vzduch, inak by mohli splesnivieť.
Kivi vysadené v nádobách je ešte náchylnejšie a vyžaduje si správne zazimovanie. Na jeseň premiestnite rastlinu do chráneného priestoru, zamulčujte a prikryte textíliou. Von ju vyneste až v polovici mája
Štepence prvé dva roky pestujte v nádobách a okrem letnenia vonku ich v zimných mesiacoch presuňte do miestnosti s teplotou 0 °C.
Čínska datľa (jujuba) – teplomilná kráska s liečivými účinkami
Jujuba čínska, známa tiež ako čínska datľa, je opadavý krík či nízky stromček pochádzajúci z Číny. Jej plody možno konzumovať čerstvé, sušené či kandizované. Vyrábajú sa z nich aj sirupy či kompóty. Plody, semená a kôra tejto rastliny vynikajú svojimi liečivými účinkami. Pôsobia na nespavosť, vysoký krvný tlak, tlmia kašeľ a tiež spomaľujú starnutie.
Mladé rastliny nechajte narásť v kvetináči a prezimovať v pivnici. Staršie možno vysádzať do voľnej pôdy. Vonkajšie pestovanie jujuby sa odporúča vo všetkých teplejších oblastiach. Vo vyšších polohách je vhodné pri koreňoch rastlinu prikryť čečinou alebo mulčom. Jujuba rastie v oblastiach, kde teploty klesajú aj na -26 °C.
DepositphotosVavrín pravý – stredomorský elegán v slovenskej záhrade
Bobkový list alebo aj vavrín pravý je nenahraditeľnou súčasťou viacerých jedál. Toto populárne korenie, ktoré rastie v celom Stredomorí, používame na ochutenie duseného mäsa, rýb či polievok alebo pri nakladaní zeleniny. Vavrínový veniec je charakteristickým znakom športových víťazstiev, poetov a hudobníkov a dekorovali sa ním i cisári.
Vavrín môže zdobiť i vašu záhradu. Ide o vždyzelený dekoratívny strom či krík s drobnými kvetmi zelenožltej farby, ktorý sa dobre strihá a tvaruje. Vavrín je najvhodnejšie pestovať v nádobách a s príchodom prvých mrazov je potrebné rastlinu zazimovať a premiestniť dovnútra. Rastlinu aj nádobu chráňte tkaninou alebo bublinkovou fóliou. Holý kmeň je vhodné obaliť rúrkovou izoláciou. Plytké korene voľne rastúcich rastlín i rastlín v nádobách ochráni hrubá nástielka listoviny alebo slamy.
Hurmikaki (tomel) – exotické ovocie s chuťou slnka
Zakúpené rastliny je nevyhnutné zo začiatku pestovať v polotieni. Predajcovia odporúčajú ponechať ich aspoň rok v pôvodnej nádobe, aby rastlina dosiahla plné prekorenenie. Ideálne je rastlinu jeden alebo dva roky zimovať niekde, kde dlhodobo nemrzne – krátkodobé mrazy toleruje do - 5 °C. Najvhodnejším miestom sú pivnice alebo studené predsiene.
Ak je rastlina po vynesení na jar nenarušená, umiestnite ju na teplé slnečné miesto. Ak je už čiastočne narušená, nájdite jej miesto v polotieni, aby neprišlo k spáleniu. Rastlinu vynášajte von podľa počasia, najlepšie v apríli alebo začiatkom mája.
Po výsadbe hurmikaki do voľnej pôdy na záhrade je potrebné minimálne prvý rok počas zimy rastlinu chrániť čečinou alebo zakopcovaním kmeňa zeminou do výšky 50 centimetrov. Pred vplyvom zimného slnka na slnečných stanovištiach chráňte rastlinu pomocou opretej dosky do južného smeru alebo bielou netkanou textíliou v dvoch vrstvách na bambusových tyčiach. Vhodné je tiež baliť kmeň v prvých 4 rokoch do jutoviny.
DepositphotosBanánovník – tropická kráľovná so slovenskou trpezlivosťou
Banánovník sa dá pestovať aj u nás, najlepšie v nádobe. Na jeseň odrežte staré listy a rastlinu premiestnite do svetlej, chladnej miestnosti s teplotou 10–15 °C. Ak ho pestujete v pôde, odstráňte nadzemnú časť a korene prikryte silnou vrstvou mulču.
Dôležité je udržiavať substrát mierne vlhký, nie však premočený. Na jar sa banánovník prebudí veľmi rýchlo a už v júni vás poteší novými, veľkými listami.
Olivovník – symbol mieru, ktorý prežije aj sneh
Olivovník je nenáročný, ale mrazy neznáša dobre. Ak ho pestujete v nádobe, preneste ho do svetlej miestnosti s teplotou okolo 5–8 °C. Rastlinu zalievajte len minimálne – substrát má byť vlhký, nie mokrý.
Pri pestovaní v zemi je potrebné korene prekryť hrubou vrstvou mulču a kmeň ochrániť jutovinou. Na jar olivovník zrežte, aby sa posilnil jeho rast a koruna sa zahustila.
Granátovník – červené plody s vôňou leta
Granátovník dokáže prežiť aj naše zimy, no potrebuje starostlivé zazimovanie. V nádobe ho preneste do svetlej, chladnej miestnosti a zálievku obmedzte na minimum.
Rastliny v pôde prikryte mulčom a textíliou, aby sa zabránilo premrznutiu koreňov. Na jar granátovník rýchlo ožije a prinesie nielen dekoratívne kvety, ale aj šťavnaté plody plné antioxidantov.
Ďalšie exotické rastliny, ktoré si vyžadujú pozornosť
Ak vás lákajú menej známe druhy, ktoré vedia prežiť aj v našich podmienkach, skúste napríklad myrtu, streliciu či mučenku. Tieto rastliny vnášajú do záhrady južanský nádych a počas leta pôsobia mimoriadne dekoratívne.
Myrta má aromatické listy a drobné biele kvety, ktoré symbolizujú čistotu a lásku. Na zimu ju premiestnite do svetlej miestnosti s teplotou 5–10 °C a zálievku obmedzte. Rastlina je citlivá na chlad, preto ju nikdy nenechávajte v blízkosti okna, kde by mohol prenikať mráz.
Strelicia, známa aj ako rajský vták, miluje teplo a svetlo. Pred príchodom mrazov ju preneste do interiéru a umiestnite na južné okno. Počas zimy potrebuje len miernu zálievku, no veľa svetla. Na jar ju môžete opäť vyniesť na terasu, kde sa odmení exotickými kvetmi.
Mučenka (passiflora) je popínavá rastlina s nádhernými kvetmi. Ak ju pestujete v nádobe, zazimujte ju v chladnejšej miestnosti, kde teplota neklesá pod 5 °C. Pri pestovaní v pôde jej korene ochráňte hrubou vrstvou lístia alebo čečinou. S príchodom jari ju zrežte a doprajte slnečné stanovište – rýchlo sa zotaví a znova rozkvitne.
Praktické tipy na záver
Na zazimovanie nikdy nepoužívajte nepriedušnú fóliu – rastliny by mohli splesnivieť.
Mladé rastliny chráňte viac než staršie, ich korene a drevo ešte nie sú dostatočne vyzreté.
Pri rastlinách v nádobách sledujte vlhkosť – ani úplne suchý, ani premočený substrát nie je vhodný.
Rastliny nezalievajte počas mrazov.
Ochranné obaly odstraňujte postupne, aby si rastliny zvykli na zmenu teploty.
Zazimovanie exotických rastlín je rituál, ktorý spája trpezlivosť, lásku k prírode a zodpovednosť. Každý obal, každý centimeter mulču či starostlivo uložený list je investíciou do ďalšej sezóny. Figovník, hurmikaki, kivi či vavrín vám neponúkajú len estetiku, ale aj kúsok vzdialeného sveta priamo vo vašej záhrade.
Ak im doprajete vhodné podmienky, zimu zvládnu bez ujmy a na jar vám prinesú radosť v podobe kvetov, nových listov a plodov. Starostlivosť o exotické rastliny je zároveň krásnym spôsobom, ako zostať v kontakte s prírodou aj počas chladných mesiacov.
Záhrada, ktorá dýcha životom aj v zime, je dôkazom, že trpezlivá ruka a láskavý prístup dokážu zázraky – a každé nové jar je potom malým víťazstvom vášho úsilia.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 09.11.2025