Menej známe druhy ovocia, ktoré si môžete dopestovať aj u vás na záhrade: Poznáte ich?

netradičné ovocie

Predstavte si, že si na záhrade natrháte ovocie, ktoré bežne vidíte len v exotických obchodoch. Žiadne chemicky ošetrené plody, žiadne dlhé cestovanie cez pol sveta – len čerstvá, šťavnatá úroda priamo z vašej záhrady. Možno ste si mysleli, že takéto ovocie potrebuje tropické podnebie, ale pravda je iná. Mnohé menej známe druhy, ako napríklad mišpuľa, arónia či banánovník severu (pawpaw), si hravo poradia aj s našimi podmienkami.

Netradičné ovocie nie je len o exotických chutiach, ale aj o výživovej hodnote a originalite. Zatiaľ čo jablone a slivky nájdete v každej druhej záhrade, prečo si nevyskúšať niečo nové? Navyše, niektoré z týchto druhov sú mimoriadne nenáročné a odolné voči škodcom, čo znamená menej práce a viac radosti z pestovania. Poďme sa teda pozrieť na druhy ovocia, ktoré si môžete jednoducho vypestovať aj u vás doma! 

Výhody pestovania netradičného ovocia

Pestovanie netradičných druhov ovocia prináša do záhrady nielen rozmanitosť, ale aj množstvo praktických výhod. Ak hľadáte nové chute, odolnejšie rastliny a možnosť byť viac sebestačný, potom je pestovanie menej známych druhov ovocia ideálnou voľbou.

Originalita a jedinečnosť

Jednou z hlavných výhod je originalita – mnohé menej známe druhy ovocia dodajú záhrade jedinečnosť a zaujmú nielen návštevníkov, ale aj vás samotných. Predstavte si, že namiesto bežných jabĺk a hrušiek si môžete dopestovať napríklad pawpaw s chuťou tropického ovocia alebo mišpuľu, ktorú bežne v obchodoch nekúpite. Tieto ovocné druhy nielen oživia vašu záhradu, ale tiež vám umožnia experimentovať s novými chuťami a receptami.

Vyššia odolnosť voči škodcom

Mnohé netradičné ovocné druhy sú tiež odolnejšie voči škodcom a chorobám než tradičné ovocné stromy. Napríklad arónia je mimoriadne nenáročná a prakticky nepotrebuje chemickú ochranu. Podobne aj muchovník alebo hurmikaki dokážu dobre odolávať nepriaznivým podmienkam, čím znižujú potrebu používania pesticídov a intenzívnej starostlivosti. To znamená menej práce a ekologickejší prístup k pestovaniu.

Vyšší obsah živín

Ďalším veľkým plusom je vyšší obsah živín. Netradičné druhy ovocia často obsahujú viac antioxidantov, vitamínov a minerálov ako bežne pestované plody. Arónia patrí medzi najsilnejšie prírodné antioxidanty, muchovník má vysoký obsah železa a goji bobule sú známe svojimi účinkami na imunitný systém. Pestovaním týchto druhov si môžete zabezpečiť prístup k výživným plodom, ktoré podporujú zdravie a vitalitu.

Podpora sebestačnosti

V neposlednom rade pestovanie netradičného ovocia podporuje sebestačnosť. Bežne dostupné exotické ovocie, ako sú hurmikaki či goji bobule, je v obchodoch často drahé a dovážané z veľkých vzdialeností. Dopestovaním vlastných plodov môžete ušetriť peniaze a mať istotu, že vaše ovocie neobsahuje škodlivé chemické látky používané pri hromadnom pestovaní. Navyše, domáce ovocie chutí vždy lepšie, keď viete, že ste ho sami vypestovali a starali sa oň.

Mišpuľa
Freepik.com

Mišpuľa – zabudnuté ovocie s nezvyčajnou chuťou

Mišpuľa je starodávne ovocie, ktoré kedysi nechýbalo v žiadnej vidieckej záhrade. Jej drobné hnedé plody majú po prezretí jemnú, sladkastú chuť pripomínajúcu jablkový kompót s nádychom karamelu. Konzumujú sa až po prvých mrazoch alebo po odležaní, keď zmäknú a ich dužina sa stane kašovitou. 

Pestovanie mišpule je mimoriadne jednoduché, pretože je odolná voči mrazom a nenáročná na pôdu. Najlepšie sa jej darí na slnečných miestach, kde môže dorásť do menšieho stromu alebo rozložitého kra. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínu C a antioxidantov, vďaka čomu podporuje trávenie a imunitný systém.

arónia
Freepik.com

Arónia – nenáročná superpotravina do každej záhrady

Arónia čierna je známa svojimi tmavými bobuľami s vysokým obsahom antioxidantov a vitamínu C. Jej plody majú trpkastú chuť, no po prvých mrazoch sa stávajú jemnejšími a sladšími. Arónia je mimoriadne odolná rastlina, ktorá dobre znáša chlad, sucho aj menej kvalitnú pôdu. 

Najlepšie sa jej darí na slnečných miestach, kde bohato rodí bez potreby chemickej ochrany. Plody sa často využívajú na výrobu štiav, džemov alebo sa sušia na čaj. Vďaka svojim účinkom na krvný obeh a posilnenie imunity patrí medzi najzdravšie ovocné druhy, ktoré si môžete dopestovať priamo na svojej záhrade.

Muchovník
Freepik.com

Muchovník – sladká alternatíva k čučoriedkam

Muchovník, nazývaný aj aljašská čučoriedka, je odolný ovocný ker, ktorý si získava čoraz väčšiu popularitu. Jeho malé fialové bobule sú sladké, šťavnaté a chuťou pripomínajú čučoriedky s jemným mandľovým podtónom. Na rozdiel od čučoriedok však nie je náročný na kyslú pôdu a dobre rastie takmer všade. 

Najlepšie sa mu darí na slnečných miestach, kde môže dorásť do výšky až troch metrov a každoročne prináša bohatú úrodu. Plody sú bohaté na vitamín C, železo a vlákninu, podporujú zdravie srdca a posilňujú imunitný systém. Sú skvelé na priamu konzumáciu, výrobu džemov, koláčov alebo sušenie na neskoršiu spotrebu.

Pawpaw
Freepik.com

Pawpaw – exotická chuť v miernom podnebí

Pawpaw, známy aj ako banánovník severu, je ovocie, ktoré pripomína kombináciu banánu, manga a vanilky. Napriek tomu, že pôsobí exoticky, je mrazuvzdorný a dobre sa prispôsobí našim podmienkam. Rastie ako menší strom s veľkými listami a na jeseň prináša oválne zelenožlté plody, ktoré sú mäkké a krémové. Najlepšie sa mu darí v miernom polotieni, chránenom pred silným vetrom. 

Pawpaw obsahuje množstvo vitamínov A a C, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú trávenie a zdravie pokožky. Konzumuje sa čerstvý, no výborne sa hodí aj do smoothies, dezertov alebo zmrzliny.

Fejchoa
Freepik.com

Fejchoa – ovocie s vôňou ananásu a chuti kivi

Fejchoa je stále menej známe ovocie, ktoré má výraznú arómu pripomínajúcu ananás a chuť podobnú kivi. Pestuje sa ako vždyzelený ker, ktorý je pomerne odolný voči miernym mrazom a dobre sa adaptuje aj v našich podmienkach. Najlepšie rastie v teplejších oblastiach na slnečnom stanovišti, kde môže prinášať bohatú úrodu oválnych zelených plodov. 

Obsahuje vysoké množstvo jódu, vitamínu C a vlákniny, čím podporuje štítnu žľazu a imunitný systém. Plody sa jedia čerstvé, rozpolené a vydlabané lyžičkou, ale výborne sa hodia aj do džemov či ovocných šalátov.

Hurmikaki
Freepik.com

Hurmikaki – sladký plod, ktorý dozrieva v zime

Hurmikaki je sladké oranžové ovocie, ktoré sa často nazýva aj japonská tomelová slivka. Má jemnú, medovú chuť a dozrieva neskoro na jeseň, keď už väčšina ovocia nie je dostupná. Strom je mrazuvzdorný a dobre sa pestuje v chránených oblastiach s dostatkom slnka. 

Hurmikaki je bohaté na vitamín A, C a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie pokožky a zraku. Plody sa konzumujú čerstvé, keď sú mäkké a úplne dozreté, ale dajú sa tiež sušiť alebo použiť do dezertov a smoothie.

Kľukva
Freepik.com

Kľukva – odolná sestra brusnice

Kľukva veľkoplodá je blízka príbuzná brusnice, no jej plody sú väčšie a šťavnatejšie. Má mierne kyslastú chuť a je bohatá na vitamín C, antioxidanty a látky podporujúce zdravie močových ciest. 

Pestuje sa v kyslej pôde, podobne ako čučoriedky, a dobre sa jej darí v slnečných záhradách s dostatočnou vlhkosťou. Kľukva je ideálna na prípravu štiav, džemov, sušenie alebo ako príloha k mäsu.

Goji
Freepik.com

Goji – červené bobule plné zdravia

Goji, známe aj ako kustovnica čínska, je nenáročný ker, ktorý rodí drobné červené plody plné vitamínov a minerálov. Má sladko-horkastú chuť a obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu a zlepšujú stav pokožky. Rastlina je nenáročná na pestovanie, dobre znáša sucho aj chlad a najlepšie sa jej darí na slnečných miestach. Bobule sa sušia, konzumujú čerstvé alebo sa pridávajú do čajov a müsli.

Moruša
Freepik.com

Moruša – zabudnuté ovocie plné živín

Moruša je strom, ktorý produkuje sladké, šťavnaté plody podobné malinám. Existujú biele, čierne a červené odrody, pričom každá z nich je bohatá na vitamíny, železo a antioxidanty. Moruše sú mimoriadne zdravé, podporujú krvný obeh a trávenie. Strom rastie rýchlo a je nenáročný na starostlivosť, pričom bohato rodí už niekoľko rokov po výsadbe. Plody sa jedia čerstvé, sušené alebo sa z nich vyrábajú sirupy a džemy.

Kiwi – odolná liana s bohatou úrodou

Mnoho ľudí netuší, že kiwi sa dá úspešne pestovať aj v našich podmienkach. Existujú mrazuvzdorné odrody, ktoré rastú ako popínavé liany a prinášajú bohatú úrodu chutných plodov. 

Najlepšie sa im darí na slnečnom mieste s oporou, po ktorej sa môžu šplhať. Kiwi obsahuje veľké množstvo vitamínu C, podporuje imunitu a zlepšuje trávenie. Konzumuje sa čerstvé, pridáva do smoothie alebo sa suší na neskoršie použitie.

kiwi pestované na Slovensku
Freepik.com

Ako spracovať a skladovať netradičné ovocie

Netradičné ovocie má často špecifickú sezónu dozrievania, a preto je dobré vedieť, ako ho správne skladovať a spracovať, aby ste si ho mohli vychutnávať dlhšie. Existuje niekoľko efektívnych spôsobov, ako si uchovať jeho chuť a výživové hodnoty aj mimo sezóny.

Sušenie ovocia

Jednou z najjednoduchších metód je sušenie, ktoré sa hodí najmä pre plody ako goji, arónia alebo hurmikaki. Sušené plody si zachovajú vysoký obsah živín a sú ideálne na pridávanie do raňajkových kaší, müsli alebo ako zdravá alternatíva sladkostí. Môžete ich sušiť prirodzene na slnku, v sušičke ovocia alebo v rúre pri nízkej teplote. Správne usušené plody by mali byť pružné, ale nie mokré, aby vydržali čo najdlhšie.

Výroba džemov a kompótov z ovocie

Pre tých, ktorí preferujú tradičné spôsoby spracovania, je skvelou voľbou výroba džemov, štiav a kompótov. Napríklad arónia sa výborne hodí na prípravu sirupov, ktoré posilňujú imunitu počas zimy. Z mišpule sa dajú vyrobiť lahodné džemy, ktoré majú jemne karamelovú chuť. Kompótovanie je skvelý spôsob, ako uchovať hurmikaki či kľukvu a predĺžiť ich trvanlivosť bez straty chuti.

Mrazenie ovocia

Ďalšou možnosťou je mrazenie, ktoré zachová najviac vitamínov a minerálov. Nie všetky druhy ovocia sú na mrazenie vhodné, no arónia, goji bobule, muchovník či kiwi si svoju chuť a výživovú hodnotu zachovávajú veľmi dobre. Plody stačí umyť, nechať odkvapkať a uložiť do vzduchotesných nádob alebo vreciek. Po rozmrazení ich môžete použiť do smoothie, koláčov alebo ovocných šalátov.

Ak chcete byť kreatívni, môžete vyskúšať rôzne recepty, v ktorých využijete menej známe ovocie. Fejchoa je výborná do ovocných šalátov a marmelád, pawpaw sa dá použiť na prípravu lahodných krémov a smoothies, a z goji bobúľ si môžete pripraviť zdravé energetické tyčinky. Možnosti sú takmer nekonečné a spracovanie netradičného ovocia je skvelým spôsobom, ako si vychutnať jeho benefity po celý rok.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE