Kapary nie sú len do šalátov: Spoznajte ich všestrannosť a účinky!

kapary v nádobe

Kapary, tieto drobné zelené guľôčky, sú neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Ich výrazná, mierne pikantná chuť dokáže oživiť množstvo jedál a dodať im neopakovateľný charakter. Ale čo vlastne sú kapary a ako ich môžeme využiť v našej kuchyni? Poďme spolu objaviť svet týchto fascinujúcich prísad.

Čo sú kapary?

Kapary sú v skutočnosti nerozvinuté kvetné púčiky kra kaparovníka tŕnitého, ktorý rastie prevažne v oblasti Stredomoria. Tieto drobné guľôčky sa zbierajú ručne, kým sú ešte zatvorené, a následne sa nakladajú do slaného nálevu alebo soli. Práve tento proces im dodáva charakteristickú slanú a mierne kyslú chuť.

Využitie kapár v kuchyni

V kuchyni sa kapary využívajú najmä ako chuťový doplnok. Ich výrazná chuť dokáže oživiť šaláty, omáčky, mäsité aj rybie pokrmy. Sú neodmysliteľnou súčasťou klasických jedál ako vitello tonnato, pizza s kaparami a ančovičkami či talianske cestoviny puttanesca. Zaujímavosťou je, že kapary sa používajú aj v tradičnej sicílskej kuchyni, kde sa pridávajú do sladko-kyslých omáčok známych ako caponata.

Druhy kapár

Kapary sa predávajú v rôznych veľkostiach, pričom platí, že menšie kapary sú považované za kvalitnejšie a majú jemnejšiu chuť. Najmenšie a najcennejšie sú kapary z francúzskeho ostrova Pantelleria, ktoré majú chránenú značku pôvodu. Tieto kapary sú známe svojou krehkosťou a intenzívnou arómou.

Nakladané kapary sú najbežnejším typom, ktorý nájdete v obchodoch. Sú naložené v slanom náleve, ktorý im dodáva charakteristickú chuť. Pred použitím ich stačí opláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa odstránila prebytočná soľ.

Kapary v soli sú menej bežné, ale mnohí kuchári ich uprednostňujú pre ich intenzívnejšiu chuť. Pred použitím je potrebné ich namočiť vo vode, aby sa odstránila prebytočná soľ. Tieto kapary majú často výraznejšiu arómu a textúru než nakladané kapary. Existujú aj kapary v oleji, ktoré sú menej slané a majú jemnejšiu chuť. Sú ideálne pre použitie v šalátoch alebo ako ozdoba na pizzu.

Príprava kapár pred použitím

Pred použitím kapár v jedle je dôležité ich správne pripraviť. Nakladané kapary stačí opláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa odstránila prebytočná soľ a nálev. Ak chcete znížiť ich slanosť ešte viac, môžete ich na chvíľu namočiť do studenej vody.

Kapary v soli je potrebné namočiť do vody na 15-20 minút, potom vodu zliať a kapary opláchnuť. Tento proces odstráni prebytočnú soľ a zjemní ich chuť. Niektorí kuchári odporúčajú tento proces opakovať dvakrát pre extra jemnú chuť. Po opláchnutí je dobré kapary jemne osušiť papierovou utierkou. Tým sa odstráni prebytočná vlhkosť a kapary si zachovajú svoju textúru. Ak plánujete kapary smažiť, je dôležité, aby boli úplne suché, inak budú pri smažení prskať.

Kapary v studených jedlách

Kapary sú skvelým doplnkom do studených jedál. Ich výrazná chuť dokáže oživiť aj ten najjednoduchší šalát. Skúste pridať hrsť kapár do klasického zeleninového šalátu alebo do tuniakového šalátu pre ďalšiu dávku chuti.

Kapary sú tiež výborným doplnkom do nátierok. Skúste ich pridať do vajíčkovej nátierky alebo do nátierky z pečenej papriky. Ich pikantná chuť krásne doplní krémovú konzistenciu nátierky. Vynikajúco sa hodia aj do klasického tataráku, kde dodávajú príjemnú kyslastú chuť. Ako ozdoba a dochucovadlo sú kapary neprekonateľné. Posypte nimi chlebíček s lososom alebo avokádový toast pre extra dávku chuti a štýlu. Sú tiež skvelým doplnkom k studeným predjedlám, ako je carpaccio alebo tartar z lososa.

tuniakový šalát
Depositphotos

Kapary v teplých jedlách

V teplých jedlách kapary skutočne ožívajú. Sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých klasických stredomorských receptov. Skúste ich pridať do omáčky k teľaciemu mäsu pre klasické vitello tonnato, alebo ich použite v omáčke k rybám. V talianskej kuchyni sú kapary často používané v paradajkových omáčkach k cestovinám. Klasický recept na cestoviny puttanesca obsahuje kapary, ančovičky a olivy, čo vytvára výbušnú kombináciu chutí. Ďalším klasickým receptom je pizza napolitana, kde kapary dopĺňajú chuť ančovičiek a olív.

Kapary môžete pridať aj do polievok. Skúste ich pridať do zeleninovej minestrone alebo do rybacej polievky. V gréckej kuchyni sa kapary často používajú v tradičnom pokrme fava, čo je pyré zo žltého hrachu doplnené kaparami a cibuľou.

Netradičné využitie kapár v kuchyni

Aj keď sa kapary tradične používajú v slaných jedlách, odvážni kuchári experimentujú s ich využitím v dezertoch a nápojoch. Napríklad, kapary môžu dodať zaujímavý twist citrónovému sorbetu alebo gin tonicu. Niektorí šéfkuchári dokonca experimentujú s kaparami v čokoládových dezertoch, kde ich slanosť vytvára zaujímavý kontrast so sladkosťou čokolády.

Pre skutočných nadšencov je tu možnosť domáceho nakladania kapár. Ak máte prístup k čerstvým kaparovým púčikom, môžete si vytvoriť vlastnú verziu tejto delikatesy. Proces je jednoduchý, ale vyžaduje trpezlivosť, keďže kapary potrebujú niekoľko týždňov na naloženie. Začnite tým, že kapary namočíte do slanej vody na týždeň, potom ich preložte do nálevu z vody, octu a soli. Nakladajte ich aspoň mesiac pred použitím.

Zdravotné účinky kapár

Okrem skvelej chuti majú kapary aj množstvo zdravotných benefitov. Sú bohaté na antioxidanty, najmä kvercetín a rutín, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Kapary sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, vápnika a železa.

Niektoré štúdie naznačujú, že kapary môžu mať protizápalové účinky a môžu pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu. Výskumy tiež ukazujú, že kapary môžu mať pozitívny vplyv na zdravie pečene a môžu pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. Samozrejme, vzhľadom na ich vysoký obsah soli by sa mali konzumovať s mierou, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom. Odporúčaná denná dávka je okolo jednej polievkovej lyžice kapár.

Kapary sú fascinujúcou prísadou, ktorá dokáže premeniť obyčajné jedlo na kulinársky zážitok. Či už ich pridáte do šalátu, omáčky alebo ich použijete ako ozdobu, určite oživia vaše jedlá neopakovateľnou chuťou. Tak prečo neskúsiť experimentovať s kaparami vo vašej kuchyni? Možno objavíte nové obľúbené jedlo!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE