Prírodné hnojivá z kuchyne: Pomôžu vám pripraviť pôdu na jeseň!

kuchynské hnojivá do záhrady

Keď sa leto lúči a záhony pomaly odpočívajú, prichádza chvíľa, ktorú si ako záhradník nenechám ujsť – príprava pôdy na ďalšiu sezónu. Práve jeseň je tým najlepším obdobím, kedy jej dopriať zásobu živín, ktoré sa počas zimy rozložia a na jar vytvoria bohatý základ pre zdravé a silné rastliny. Namiesto chemických hnojív siaham po tom, čo denne končí v kuchynskom koši. Verte mi, je to ekologické, lacné a výsledky uvidíte na vlastné oči.

Ak kuchynské zvyšky využijete rozumne, pôda sa vám odvďačí nielen lepšou štruktúrou, ale aj väčšou schopnosťou zadržiavať vlhkosť a podporovať život mikroorganizmov. Títo nenápadní „pracovníci“ sú základom úrodnej pôdy a práve oni premieňajú obyčajnú šupku či kávovú usadeninu na vitamínovú bombu pre vaše rastliny. A čo všetko sa dá použiť? Poďme si to rozobrať pekne po poriadku.

Reklama

Kávová usadenina

Každý šálok kávy je pre mňa aj pre pôdu darom. Použitá kávová usadenina obsahuje dusík, draslík a fosfor – presne tie živiny, ktoré rastliny milujú. Zmiešam ju so zeminou alebo rovno prisypem do kompostu. Okrem výživy zlepšuje aj kyprosť pôdy a vytvára prostredie, v ktorom sa dážďovky cítia ako doma. A keď sú spokojné dážďovky, spokojná je aj pôda.

Takto jednoduchý krok dokáže urobiť zázraky – rastliny rastú vitálnejšie, listy sú sýtozelené a pôda lepšie drží vlahu aj počas suchších dní. Jesenné mesiace sú ideálne, pretože káva má čas „pracovať“ a do jari pôdu dokonale obohatí.

Vajíčkové škrupiny

Zvyšky z raňajok nikdy nevyhadzujem – rozdrvené škrupiny sú čistým zdrojom vápnika. Ich sila spočíva v schopnosti neutralizovať kyslejšiu pôdu a zároveň podporiť pevnosť koreňového systému. Jesenná pôda ich priam prosí, aby ste ich rozhádzali po záhonoch.

Keď ich rozdrvíte na jemný prášok a zapracujete do zeme, počas zimy sa rozložia a do jari poskytnú rastlinám stabilitu. Moje paradajky aj papriky vždy vďaka tomu začínajú sezónu s pevným základom, ktorý je pre silné plodenie nenahraditeľný.

Šupky zo zeleniny a ovocia

Banánové šupky patria k mojim favoritom – obsahujú draslík a horčík, ktoré podporujú kvitnutie a plodenie. Nasekané na kúsky ich zakopávam priamo do pôdy alebo pridávam na kompost. Okrem toho si často nechávam cibuľové a cesnakové šupky, ktoré majú antibakteriálne účinky a prirodzene odrádzajú niektorých škodcov.

Jesenné mesiace sú na to ideálne – pôda má dosť času, aby tieto poklady spracovala. A keď sa na jar pozriete na záhon, uvidíte, že rastliny štartujú s energiou, ktorú by im priemyselné hnojivo len ťažko nahradilo.

zemiakové šupky do kompostu
Freepik

Zemiakové šupky

Staré dobré zemiakové šupky sú zdrojom draslíka a škrobu. V jeseni ich nasekané rozhádžem do pôdy a jemne zapracujem motykou. Počas zimy sa rozložia a vytvoria výživný základ najmä pre paradajky, papriky či baklažány, ktoré draslík nevyhnutne potrebujú.

Takto využité šupky sú darom, ktorý by bola škoda vyhodiť. V kombinácii s inými zvyškami tvoria skutočne komplexný koktail živín, ktorý pripraví pôdu na jar ako nikdy predtým.

Čajové vrecúška

Ako milovník čaju viem, že ani táto dobrota nekončí v koši. Použitý čaj je bohatý na organické látky a pri rozklade vytvára humus. Papierové vrecúška bez plastu pokojne zahrabem celé, inak vysypem len obsah. Pôda si vďaka nim udrží viac vlahy a získa jemnejšiu štruktúru.

Je to malý krok, no pri pravidelnom opakovaní je výsledok viditeľný – pôda ostáva dlhšie kyprá a rastliny majú prístup k vlhkosti, ktorú v suchších obdobiach ocenia.

Reklama

Chlieb a pečivo

Starší kúsok chleba či pečiva nemusí byť odpadom. V komposte podporuje rast prospešných mikroorganizmov, ktoré sa postarajú o rýchlejšie rozkladanie iných zvyškov. Do pôdy ho však dávam s mierou, aby som zbytočne nelákal hlodavce.

V kombinácii s ostatnými zvyškami je to ale účinný spôsob, ako zvýšiť aktivitu v komposte. A čím živší je kompost, tým výživnejšia je pôda, do ktorej sa humus neskôr dostane.

Ako s nimi naložiť?

Najlepšia cesta je kompostovanie – organické zvyšky sa postupne premieňajú na hodnotný humus, ktorý je pre pôdu hotovým pokladom. Ak kompost nemáte, drobné kúsky môžete zahrabať priamo do záhonov. Jesenný čas je na to ako stvorený – zima ich rozloží a na jar sa pôda prebudí ako nová.

Vždy však myslite na rozumné množstvá a vyhnite sa mastným či koreneným jedlám. Pôda ocení čisté a prírodné zdroje, ktoré ju obohatia bez toho, aby narušili jej prirodzenú rovnováhu.

ekologické hnojenie záhrady
Freepik

Ako správne založiť jesenný kompost

Kompost je srdcom každej prírodnej záhrady a jeseň je ideálnym časom na jeho založenie. Miesto vyberajte na tienistom kúte záhrady, najlepšie priamo na hline, aby sa k zvyškom dostali dážďovky a prospešné mikroorganizmy. Vyhnite sa betónu či asfaltu – kompost potrebuje prirodzený kontakt so zemou. 

Nádobu alebo priestor obložte drevom, pletivom či kameňmi, aby bol chránený, ale zároveň dýchal. Základom je vrstvenie: najprv hrubší materiál (konáre, drvené vetvičky), potom vrstva kuchynských zvyškov a lístia, napokon tráva alebo jemnejší materiál. Týmto spôsobom vzniká prirodzené prúdenie vzduchu a kompost nebude zapáchať.

Pri zakladaní myslite aj na to, čo do kompostu nepatrí. Vyhýbajte sa zvyšku mäsa, mliečnych výrobkov, mastných jedál a veľkému množstvu citrusových šupiek – spomaľujú rozklad a môžu prilákať hlodavce. Naopak, vítané sú zeleninové a ovocné šupky, kávová usadenina, čajové vrecúška, lístie, pokosená tráva a nadrobno posekané konáre. V jeseni je týchto materiálov dostatok, preto je zakladanie kompostu jednoduché. Ak sa vrstvy pravidelne premiešavajú, už na jar získate prvú dávku humusu, ktorý sa stane pokladom pre vašu pôdu.

Reklama

Záhrada je ako živý organizmus 

Čo jej doprajete, to sa vám vráti späť. Ak sa rozhodnete využiť kuchynské zvyšky, namiesto odpadu získate to najcennejšie hnojivo, aké si môžete priať. Je to jednoduché, šetrné k prírode a výsledky uvidíte hneď, keď sa jar opäť rozbehne.

Jesenná pôda je hladná a pripravená na hostinu. Stačí jej pridať trochu kávy, zopár škrupín či banánové šupky a budete prekvapení, ako veľmi dokáže tento malý krok zmeniť vaše záhony. Verím, že ak to vyskúšate, na jar si spomeniete, že to bola najlepšia investícia – do vašej pôdy, rastlín aj budúcej úrody.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE