Ak ste mali bohatú úrodu jabĺk, zaváranie je ideálny spôsob, ako si toto chutné a zdravé ovocie uchovať na zimné mesiace. Zavárané jablká môžete využiť do koláčov, dezertov alebo si ich vychutnať ako sladkú prílohu. Inšpirujte sa našimi receptmi na zavárané jablká, aby ste svoju úrodu mohli využiť naplno.
Klasické zavárané jablká
Tento jednoduchý recept na zavárané jablká je univerzálny. Jablká môžete použiť do štrúdlí, koláčov alebo ako prílohu k mäsu.
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk
- 1 liter vody
- 200 g cukru
- šťava z 1 citróna
- škorica (voliteľné)
- klinčeky (voliteľné)
Postup: Jablká očistite, ošúpte a nakrájajte na štvrtiny alebo plátky. Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes zovrieť, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte do nálevu plátky jabĺk a povarte ich 3-5 minút, kým nebudú mierne mäkké. Jablká vyberte a vložte do pripravených sterilizovaných zaváracích pohárov. Ak máte radi koreniny, môžete pridať do každého pohára škoricovú tyčinku alebo klinček. Zalejte jablká cukrovým nálevom, poháre dobre uzavrite. Sterilizujte v hrnci s vodou pri teplote 85 °C asi 20 minút. Po vychladnutí uložte na tmavé a chladné miesto.
Odporúčame: Ako správne pripraviť zeleninu do vývaru: Ošúpať alebo nakrájať?
Zavárané jablká s medom a škoricou
Tento variant je obohatený o med a aromatickú škoricu, čo dá jablkám lahodnú chuť. Kompót je vhodné použiť do zimných dezertov či ako prílohu k palacinkám.
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk
- 750 ml vody
- 150 g medu
- 2 škoricové tyčinky
- šťava z 1 citróna
Postup: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na kúsky. V hrnci zohrejte vodu, pridajte med, citrónovú šťavu a škoricové tyčinky. Nechajte prevariť, aby sa med rozpustil a všetky chute prepojili.
Do vriaceho nálevu pridajte jablká a povarte ich 3-4 minúty. Jablká rozdeľte do zaváracích pohárov, zalejte medovým nálevom a pridajte do každého pohára kúsok škoricovej tyčinky. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v horúcej vode približne 20 minút. Po vychladnutí uskladnite na chladnom mieste.
Odporúčame: Ligurček: TOTO sú najlepšie spôsoby na jeho spracovanie!
DepositphotosJablkový kompót s vanilkou
Jemná chuť vanilky a sladkých jabĺk vytvára dokonalý kompót, ktorý je výborný ako dezert s pudingom, jogurtom alebo palacinkami.
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk
- 1 liter vody
- 200 g cukru
- 1 vanilkový lusk (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- šťava z 1 citróna
Postup: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na plátky alebo kocky. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor a vanilkový lusk rozrezaný na polovicu. Ak používate vanilkový extrakt, pridajte ho až neskôr. Nechajte nálev zovrieť. Pridajte jablká a povarte ich 5 minút, kým nebudú mäkké, ale stále pevné.
Jablká vložte do zaváracích pohárov, zalejte horúcim nálevom a pridajte citrónovú šťavu. Ak používate vanilkový extrakt, pridajte ho teraz do nálevu. Poháre uzavrite a sterilizujte vo vode približne 20 minút.
Pikantné zavárané jablká s vínom
Ak máte radi odvážnejšie kombinácie, vyskúšajte zavárané jablká s pridaním červeného vína. Víno dodá vašim jablkám elegantný šmrnc. Kompót je ideálny ako príloha k mäsovým pokrmom či dezertom.
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk
- 500 ml vody
- 250 ml červeného vína
- 200 g cukru
- škorica
- klinčeky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na plátky. V hrnci zohrejte vodu, víno a cukor, pridajte škoricu, klinčeky a citrónovú šťavu. Nechajte zmes zovrieť. Potom pridajte jablká a varte približne 5 minút, kým mierne nezmäknú. Jablká rozdeľte do sterilizovaných pohárov a zalejte vínovým nálevom. Poháre uzavrite a sterilizujte v hrnci s vodou asi 20 minút.
Odporúčame: Najčastejšie chyby pri pestovaní izbových rastlín. Robíte ich aj vy?
Zavárané jablká s brusnicami a pomarančom
Táto kombinácia jabĺk, brusníc a pomaranča vytvorí osviežujúci kompót, ktorý vám nespríjemní len zimné obdobie, ale celý rok!
Ingrediencie:
- 1,5 kg jabĺk
- 500 g brusníc (čerstvých alebo mrazených)
- šťava a kôra z 1 pomaranča
- 200 g cukru
- 500 ml vody
- škorica (voliteľné)
Postup: Jablká ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Do hrnca dajte vodu, cukor, pomarančovú šťavu a kôru. Zmes priveďte k varu a pridajte brusnice. Varte, kým brusnice nezačnú praskať, potom pridajte jablká a varte ešte 5 minút. Zmes vložte do zaváracích pohárov a uzavrite. Sterilizujte 20 minút vo vriacej vode.
Keď jazyk prekvapí obyčajné jablko
Zaváranie jabĺk je skvelý spôsob, ako si uchovať úrodu na zimné mesiace. Či už sa rozhodnete pre klasický kompót, budete experimentovať s koreninami, alebo pridáte neobvyklé prísady ako víno či brusnice, zavárané jablká sú vďačným základom mnohých pokrmov. Skúste niektorý z našich receptov a užite si chuť domácich jabĺk aj v chladných mesiacoch.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/practicalselfreliance, Depositphotos.com