Zavárané leto: Netypické recepty z rebarbory, tekvice či cukety

recepty na zaváranie

Leto je obdobím plným vôní, chutí a úrody, ktorú by bola škoda nevyužiť naplno. Kým mnohí stavia na klasiku ako uhorky či čerešňový kompót, my vás dnes pozveme na dobrodružstvo zavárania s netypickými surovinami. Rebarbora, cuketa či tekvica nie sú len na koláče či polievky – dajú sa zakonzervovať do pohárov ako sladké aj slané dobroty.

S týmito originálnymi receptami si vytvoríte zásoby, ktoré rozžiaria každú zimu. Nielenže obohatíte svoju špajzu, ale prekvapíte aj návštevy neobvyklými kombináciami chutí. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať!

Cuketový džem s pomarančom a vanilkou

Cuketa ako základ sladkého džemu? Určite áno! Jej jemná chuť vytvára ideálne plátno pre citrusovú sviežosť a arómu vanilky. Tento džem vás prekvapí nielen chuťou, ale aj krásnou jantárovou farbou.

Ingrediencie:

  • 1 kg mladých cukiet

  • 3 pomaranče (šťava + nastrúhaná kôra)

  • 500 g kryštálového cukru

  • 1 vanilkový lusk

  • 1 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Cuketu ošúpte, vydlabte jadierka a nastrúhajte nahrubo. Pomaranče poriadne umyte, nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu. Vanilkový lusk rozrežte a vydlabte semienka. V hrnci zmiešajte cuketu, pomarančovú šťavu, kôru, cukor a vanilku. 

Nechajte zmes odležať asi 1 hodinu, potom ju pomaly priveďte do varu a varte približne 40–50 minút, kým zmes nezhustne. Na záver vmiešajte kyselinu citrónovú. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a obráťte na 5 minút hore dnom.

Tekvicové čatní s jablkom a kari

Toto čatní je výnimočné vďaka svojej hrejivej exotickej chuti. Sladká tekvica a jabĺčka vytvoria základ, ktorý oživia koreniny ako kari či zázvor – výsledok je ako stvorený k syrom alebo mäsu.

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice Hokkaido (bez šupky)

  • 2 väčšie jablká

  • 1 cibuľa

  • 150 ml jablčného octu

  • 150 g trstinového cukru

  • 1 ČL kari korenia

  • 1/2 ČL čerstvého strúhaného zázvoru

  • štipka soli a čierneho korenia

Postup: Tekvicu a jablká nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno a v hlbšom hrnci krátko orestujte na troche oleja. Pridajte tekvicu, jablká a všetky ostatné ingrediencie. Za občasného miešania varte na miernom plameni asi 45 minút, kým zmes zhustne a získa marmeládovú konzistenciu. Podľa potreby dochuťte. Horúce čatní naplňte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a nechajte vychladnúť.

zaváranie rebarbory
PINTEREST/Cinnamon & Coriander - German Recipes by Kiki

Rebarborové čatní s citrónom a škoricou

Rebarbora nemusí byť len sladká. V tomto chutney hrá hlavnú rolu jej kyslosť, ktorá v kombinácii so škoricou a čili vytvára nečakane sviežu, jemne pikantnú omáčku vhodnú aj k syrom či grilovaným jedlám.

Ingrediencie:

  • 400 g rebarbory

  • šťava z 1 citróna

  • 150 g cukru

  • 1/2 ČL mletej škorice

  • štipka mletého čili (voliteľné)

Postup: Rebarboru umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ju do hrnca spolu s cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a prípadne štipkou čili. Na miernom ohni varte asi 30 minút, kým rebarbora zmäkne a vytvorí sa hustejšia zmes. Občas premiešajte, aby sa nepripálila. Hotové chutney plňte ešte horúce do sterilizovaných pohárov, zavrite a nechajte vychladnúť.

Sladkokyslé cuketové „uhorky“

Ak nemáte po ruke uhorky, cuketa ich vie výborne nahradiť. Tento recept vás presvedčí, že zaváraná cuketa môže byť chutnou a chrumkavou pochúťkou.

Ingrediencie:

  • 1 kg mladej cukety

  • 250 ml octu (8 %)

  • 500 ml vody

  • 200 g kryštálového cukru

  • 1 PL horčičných semienok

  • čerstvý kôpor

  • 1 ČL soli

Postup: Cuketu nakrájajte na tenké kolieska alebo polmesiačiky. V hrnci priveďte do varu vodu s octom, cukrom, soľou a horčičnými semienkami. Do čistých pohárov poukladajte cuketu a pár vetvičiek kôpru. Zalejte horúcim nálevom, pevne uzavrite viečkami a sterilizujte 10 minút pri 85 °C. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.

sladké zaváraniny
PINTEREST/Dimka Pimka

Tekvicový lekvár s jablkami a škoricou

Tento lekvár má hebkú konzistenciu, úžasnú vôňu a je perfektný nielen na pečivo, ale aj ako náplň do koláčov. Tekvica mu dodáva jemnosť, jablká sladkosť a škorica tú správnu jesennú atmosféru.

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice (napr. maslová alebo Hokkaido)

  • 3 väčšie jablká

  • 300 g cukru

  • 1 ČL mletej škorice

  • šťava z 1/2 citróna

Postup: Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Jablká ošúpte a pokrájajte. Vložte všetko do hrnca, podlejte troškou vody a duste do mäkka. Keď sú suroviny mäkké, rozmixujte ich tyčovým mixérom. Pridajte cukor, škoricu a citrónovú šťavu, znova priveďte k varu a za stáleho miešania varte, kým lekvár nezhustne. Horúci lekvár plňte do čistých pohárov a otočte viečkom dolu.

Aký je rozdiel medzi čatní, džemom a lekvárom – a ako sa používajú?

Na pohľad podobné – no chuťovo aj funkčne veľmi odlišné. Zavárané pochúťky ako čatní, džem a lekvár sa líšia zložením, konzistenciou, chuťovým profilom aj spôsobom použitia. Ak ich správne rozoznáte, dokážete ich v kuchyni využiť na maximum.

Džem – sladké ovocie do raňajok aj koláčov

Džem sa pripravuje z celého alebo krájaného ovocia (často aj s kúskami), ktoré sa varí s cukrom a niekedy aj so želírovacou látkou. Má stredne hustú až roztierateľnú konzistenciu a výrazne ovocnú chuť. Vyniká farebnosťou a sviežosťou.

Použitie: Ideálny na pečivo, maslové toasty, palacinky, lievance, do jogurtov, kaší alebo ako náplň do koláčov. Dobre funguje aj ako základ do dezertných omáčok.

Lekvár – hustý a hladký, tradičný slovenský favorit

Lekvár je hutnejší a výrazne hustejší ako džem. Pripravuje sa z prepasírovaného ovocia, najčastejšie sliviek, marhúľ alebo jabĺk, a spravidla sa varí dlhší čas. Má tmavšiu farbu a menej výraznú štruktúru – je hladký, bez kúskov.

Použitie: Hodí sa do pečiva (buchty, perníky, koláče), ako náplň do lineckého pečiva, šišiek alebo len tak na chlieb. Pre svoju konzistenciu je výborný aj ako základ do niektorých omáčok (napr. slivková k divine).

Čatní – slano-sladký korenistý zázrak

Na rozdiel od džemu a lekváru, čatní nie je len sladký. Ide o pikantnú omáčku pochádzajúcu z indickej kuchyne, v ktorej sa kombinuje ovocie alebo zelenina s cibuľou, octom, cukrom, zázvorom a korením. Výsledkom je zmes sladkých, kyslých a korenistých chutí – často s kúskami surovín.

Použitie: Skvele dopĺňa syry, pečené alebo grilované mäso, sendviče, burgre, tapas či dokonca hranolky. Je to gurmánska príloha, ktorá oživí aj jednoduché jedlo.

Zaváranie nie je len spôsob uchovania úrody – je to aj forma tvorivosti, návrat k tradíciám a zároveň pozvánka na chuťové objavovanie. Džemy, lekváre aj čatní ponúkajú úplne odlišné zážitky, hoci sa ukrývajú v rovnakých pohároch. Ich príprava vám umožní využiť sezónne plody do posledného kúska a vytvoriť si zásoby, ktoré vás zahrejú nielen v zime, ale aj na duši.

Nech už siahneme po sladkom marhuľovom džeme, poctivom slivkovom lekvári alebo pikantnom čatní k syrom, vždy ide o niečo výnimočné – o chuťovú spomienku na leto. Skúšajte nové kombinácie, hrajte sa s koreninami, nebojte sa zeleniny v sladkej podobe. Práve v tých najodvážnejších receptoch vznikajú nové rodinné poklady, ku ktorým sa budete s radosťou vracať.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE