Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac

Ílovitá pôda je problémom viacerých záhradkárov a pestovateľov. Štruktúrou ílovitých pôd sa korene rastlín ťažko predierajú, priestor pre vzduch je minimálny a pri vyššej vlhkosti sa na všetko lepí. 

Ak takúto pôdu máte, určite sa v nej nebude dariť rastlinám, ktoré potrebujú vzdušnú ľahkú pôdu. Napríklad mrkva sa bude ťažšie pretláčať, nenarastie do veľkých rozmerov a ani jej tvar nebude veľmi pekný.

Ílovitá pôda je síce úrodná, no s rastúcim množstvom ílovitých častíc sa stáva ťažkou a náchylnou na zamokrenie, nepriepustnou a nevhodnou pre niektoré druhy rastlín. Ako sa popasovať s ílovitou zemou? Ktorým rastlinám či stromov sa v nej bude dariť?

Neprehliadni: Cínie sú krásnou ozdobou každej záhrady - TAKTO ich treba pestovať!

Čo s ílovitou pôdou?

Vlastnosti ťažkých ílovitých pôd sa dajú do určitej miery upraviť. Pridanie kompostu do pôdy, pravidelné obrábanie, zapravenie opadaného lístia aspoň trochu zlepší kvalitu pôdy. Pridať môžete aj piesok, ktorý pôdu odľahčí. 

Rozmiestnite po záhrade nášľapné kamene, ktoré zabránia utláčaniu a ušľapávaniu pôdy. Ílovitú pôdu okopávajte na jeseň aj začiatkom zimy. Najmä vtedy, keď je sucho, inak sa bude lepiť na záhradné náradie aj na obuv a vám tak zťaží prácu v záhrade.

Ak chcete na záhrade pestovať plodiny a rastliny, ktorým sa darí vo vzdušnej pôde, vybudujte si vyvýšené záhony. Vyplňte ich kompostom alebo dovezenou pôdou.

Zmeniť podmienky na pestovanie v ílovitej pôde môžete aj obnovou prístupu vzduchu. Na tento účel výborne poslúžia odvodňovacie rigoly, ktoré odvedú prebytočnú vodu preč a uvoľnia vzduchu miesto v pôde. Vďaka tomu sa bude môcť koreňový systém rastlín poriadne „nadýchnuť“. PH pôdneho roztoku môžete upraviť pomocou vápenatých hnojív alebo haseným vápnom

Mám v záhrade ílovitú pôdu?

Spozorovali ste, že pri dlhšom suchu sa na povrchu pôdy na záhrade vytvárajú hlboké praskliny? Alebo na povrchu sa po daždi často držia mláky s vodou? Pravdepodobne máte na záhrade ílovitú zem. Ďalším znakom, ktorý vám napovie, že vaša pôda je ílovitá, je náročné obrábanie. Môže sa tiež stať, že po ďaždi je pôda veľmi premočená a lepí sa na obuv.

 

Echinacea

Zdroj: INSTAGRAM/ori_sg_365

Echinacea purpurová

Echinacea nie je len jednou z najkrajších kvetov do ílovitej pôdy, je to tiež liečivá rastlina, ktorá nám dokáže pomôcť s rôznymi problémami. Prispieva k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu a posilňovaniu imunity hlavne v chrípkovom období. Na liečebné účely sa zbierajú kvety, listy a koreň, v ktorom sú najúčinnejšie látky. Vyrábajú sa z nej tinktúry, čaje a cukríky a užívajú sa pri chorobách, ale aj ako prevencia proti vírusovým ochoreniam.

Vďaka silným koreňom dokáže rásť i v chudobnejších pôdach a vyhovuje jej slnečné stanovište. Polievať ju treba krátko po výsadbe a tiež počas horúcich a suchých dní. 

Pozri aj: Letničky - TIETO krásky rozžiaria vašu okrasnú záhradu!

Muchovník

Zdroj: INSTAGRAM/powerofloft

Muchovník

Medzi obľúbené ovocné stromy do ílovitej pôdy patrí muchovník pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Ide o nenáročnú rastlinu, ktorej plody nápadne pripomínajú čučoriedky. Muchovníky sú veľmi úrodné a plody obsahujú vysoký podiel antokyánov a vitamínov A, B a C. Môžete ich mraziť, sušiť, zavárať či použiť na výrobu džemov, marmelád, likérov či ovocných destilátov.

Muchovník preferuje slnečné miesto a vyniká mrazuvzdornosťou až do −40 °C. Na jar zaujme záplavou samoopelivých bielych kvetov, v lete strapcami chutných tmavomodrých plodov a na jeseň vás prekvapí purpurovým sfarbením listov.

Hortenzia

Zdroj: INSTAGRAM/zeleniiviter

Hortenzia stromčekovitá

Hortenzia stromčekovitá je jedným z najatraktívnejších kríkov do ílovitej pôdy. Táto krásna rastlina je veľmi nenáročná na pestovanie. Počas letných mesiacov vytvára záplavu veľkých, bielych guľovitých súkvetí. Vynikne ako solitér, ale aj ako voľne rastúci živý plot. Upúta i v kombinácii s inými krami, či trvalkami.

Hortenzia dorastajúca do výšky okolo 1-1,5 metra znáša slnko ako aj polotieň. V horúcich letných dňoch jej však doprajte dostatočnú zálievku.

Kalina

Zdroj: INSTAGRAM/rasadnikmihalek, Kalina davidová

Medzi ďalšie rastliny, kríky a stromy do ílovitej pôdy patria:

  • Okrasná jabloň
  • Japonský javor
  • Magnólia hviezdicokvetá
  • Hlohyňa šarlátová
  • Rozchodnik
  • Kalina obyčajná
  • Pakost Krvavý
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE