Niektoré vône máme zafixované tak silno, že si ich s chuťou ani nevieme prepojiť. Levanduľa patrí presne medzi ne. Voňavé vrecúška medzi uterákmi, sušené kytičky na poličke, esenciálny olej do kúpeľa... A potom niekto príde a dá vám levanduľu na koláč. Alebo do masla. Alebo rovno do polievky. Pre niekoho heréza, pre iného – objav roka.
A hoci priznávate, že vám levanduľa chutí, ako keby ste oblízali vonnú sviečku (úprimnosť si ceníme!), tento článok možno presvedčí aj tých, čo ju doteraz obdivovali len očami – nie chuťovými pohárikmi.
Pretože levanduľa, keď sa s ňou narába s rozumom, vie byť jemná, elegantná a nečakane chutná. A navyše – robí dobre telu, duši aj estetickému feedu na Instagrame.
Prečo ochutnať levanduľu?
Levanduľa je viac než len fialová ozdoba záhona. V kuchyni sa používa najmä pravá levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia), ktorá má jemnejšiu chuť a menej „mydlový“ profil ako niektoré iné druhy. A čo vie ponúknuť?
- Upokojujúci účinok – jej vôňa aj chuť môžu pôsobiť proti stresu, úzkosti, napätiu či problémom so spánkom.
- Podpora trávenia – pomáha pri nafukovaní, kŕčoch či pomalom trávení.
- Protizápalové vlastnosti – jej silice sú silné, a to aj v malom množstve.
- A hlavne: je krásna! – pridá štýl limonáde, šarm maslu a farbu polevám.
Ale pozor: levanduľa je ako parfum – pár kvapiek očarí, priveľa udusí. Pri varení a pečení ju používajte veľmi striedmo – doslova štipka sušenej alebo jeden kvet čerstvej môže stačiť na celý recept.
Levanduľa v kuchyni: Do akých receptov sa hodí
1. Sladké dobroty z levandule
Levanduľa si rozumie s cukrom. V koláčoch, sušienkach, zmrzline či polevách zažiari najviac.
- Levanduľové sušienky: Klasické maslové alebo linecké cesto stačí dochutiť štipkou sušenej levandule (rozomlieť v mažiari alebo pridať do cukru). Vonia ako jar na francúzskej farme.
- Levanduľová poleva: Práškový cukor, trochu citrónovej šťavy a pár kvapiek levanduľového výluhu alebo sirupu. Krásne fialová a jemne kvetinová.
- Levanduľový cukor: Nasypte pár kvietkov do pohára s cukrom, zatvorte, nechajte pár dní lúhovať a používajte na dochutenie čajov, jogurtov alebo palaciniek.
- Zmrzlina s levanduľou: Krémový základ, napr. z kokosového mlieka, vanilky a levandule. Lahodné aj pre vegánov – a neuveriteľne voňavé.
Recept na krehké levanduľové sušienky
(cca 25 ks)
Ingrediencie:
- 150 g masla (mäkkého)
- 80 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 200 g hladkej múky
- 1 – 2 čajové lyžičky sušenej levandule (jemne rozdrvenej v mažiari)
- Štipka soli
- Voliteľne: citrónová kôra alebo vanilkový cukor pre jemnejšiu vôňu
Postup: V miske vymiešajte maslo s cukrom do krémova. Pridajte žĺtok a premiešajte. Pridajte múku, štipku soli a levanduľu. Vznikne jemné, trošku drobivé cesto. Zabaľte cesto do fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky.
Rúru predhrejte na 170 °C. Cesto rozvaľkajte na cca 0,5 cm a vykrajujte obľúbené tvary. Pečte 10 – 12 minút – len do jemného zlatistého odtieňa. Nechajte vychladnúť a servírujte s čajom alebo levanduľovou limonádou.
Tip: Ak ich chcete darovať, obaľte ich do pergamenového papiera a previažte fialovou stužkou.
2. Nápoje – limonády, čaje aj koktaily s noblesou
- Levanduľový sirup: Stačí prevariť vodu s cukrom, pridať levanduľu, nechať vylúhovať a precediť. Skladujte v chladničke – hodí sa do limonád, koktailov aj do sektu.
- Levanduľová limonáda: Citróny, voda, ľad, trocha levanduľového sirupu – svieža, romantická.
- Levanduľový gin-tonic: Jemná levanduľa a citrusová horkosť? Prekvapivo osviežujúce. Ale pozor, levanduľa v alkohole je zradná – menej je viac.
- Bylinkový čaj s levanduľou: V kombinácii s mätou, medovkou či harmančekom zafunguje ako upokojujúci večerný rituál.
- Levanduľové latte: Do teplého mlieka pridajte lyžičku levanduľového sirupu. Napeniť, naliať do espressa – a ak chcete, posypte trochou sušených kvietkov. Hotovo. Skvele chutí aj v ľadovej verzii ako iced lavender latte – do pohára s ľadom pridať espresso, sirup, studené mlieko.
Recept na levanduľový sirup
(na cca 1 liter)
Ingrediencie:
- 1 liter vody
- 1 kg kryštálového cukru
- 3 – 4 polievkové lyžice sušenej levandule (alebo cca 1 šálka čerstvej)
- Šťava z 1 citróna (prípadne aj kôra, ak je bio)
- Voliteľne: pár lístkov mäty, vanilka alebo levanduľové kvety na ozdobu
Postup: Vodu priveďte do varu. Pridajte levanduľu a nechajte jemne variť 5 minút. Potom vypnite a nechajte lúhovať 20 – 30 minút. Preceďte cez jemné sitko alebo gázu. Do precedenej tekutiny pridajte cukor a citrónovú šťavu. Miešajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
Nechajte ešte asi 10 minút prebublávať, potom nalejte do čistých fliaš. Skladujte v chladničke – vydrží niekoľko týždňov.
Použitie: Do vody, sektu, koktailov, na palacinky či do jogurtu.
3. Maslá, syry a med – kde levanduľa len zašepká
- Levanduľové maslo: Zmäknuté maslo, trocha citrónovej kôry a štipka levandule – ideálne na hrianku, pod lososa alebo ku kozím syrom.
- Syr s levanduľovou kôrkou: Jemné čerstvé syry s kvietkami levandule vyzerajú luxusne – a chutia výnimočne, najmä v kombinácii s medom.
- Levanduľový med: Ak si trúfate na domácu včelárčinu – smelo do toho. Alebo si kúpte kvalitný levanduľový med z Provence – výborný do čaju či na ovčí syr.
4. Polievky a hlavné jedlá – opatrne, ale nebojte sa
Levanduľa nie je len sladká kráska. V malých dávkach môže fungovať aj v slaných jedlách:
- Levanduľa v bylinkových zmesiach (napr. v provensalských bylinkách) – skvelá na pečené mäso, zemiaky či zeleninu.
- Krémové polievky – napr. z batatov alebo mrkvy s kvapkou levanduľového oleja alebo posypané kvietkom na ozdobu.
- Pečené kura s levanduľou a citrónom – chutí aj vyzerá ako obed z juhu Francúzska.
Recept na levanduľový olej (aromatický – nie na vyprážanie)
Ingrediencie:
- 250 ml kvalitného rastlinného oleja (napr. slnečnicového, hroznového alebo mandľového)
- 2 – 3 lyžice sušenej levandule (ideálne lekárskej)
- Uzatvárateľná sklenená fľaša alebo pohár
Postup: Do sterilizovanej fľaše vložte levanduľu. Zalejte olejom tak, aby bola levanduľa úplne ponorená. Umiestnite na tmavé miesto na 2 – 3 týždne. Každý deň mierne pretrepte. Po vylúhovaní preceďte cez jemné sitko alebo gázu. Uchovávajte v tmavej fľaši na chladnom mieste.
Použitie: Jemne prevoňajte šaláty, biele ryby, pečenú zeleninu alebo použite na potretie chleba s kozím syrom. Výborne sa hodí aj do kozmetiky – napr. do kúpeľovej soli či telového peelingu.
Ako začať, ak ste levanduľový začiatočník?
Najbezpečnejší štart je:
- Sirup – dá sa ľahko dávkovať a používať podľa chuti.
- Levanduľový cukor – rýchlo sa pripravuje a má jemnú chuť.
- Maslo – kombinácia tuku a vône spraví zázrak aj z obyčajného toastu.
A nezabúdajte – ak si nie ste istí, vždy začnite s polovičnou dávkou, než udáva recept. Levanduľa má tendenciu prehlušiť ostatné chute. Ale ak ju trafíte správne, výsledok bude jemný, voňavý a nezabudnuteľný.
Levanduľa je jemná, voňavá, liečivá a chutná bylinka, ktorá si zaslúži viac než len miesto medzi uterákmi. Možno vďaka našim tipom zistíte, že z nej nie je len výborný čaj, ale aj malý kulinársky poklad, ktorý vie očariť každého, kto mu dá šancu. Aj takých levanduľových skeptikov, akými ste boli doteraz vy.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik