Každý, kto sa niekedy prechádzal jarným lesom, určite zacítil ten jemne živicový, svieži pach, ktorý sa šíri spod ihličnanov. Práve vtedy, keď smreky pučia, je čas nazbierať si jednu z najcennejších surovín našich predkov – mladé výhonky smreka. Tie sú základom pre smrekový sirup, prírodný liek proti kašľu, prechladnutiu a mnohé iné drobné neduhy.
Poďme si nazbierať smrekové výhonky na perfektný domáci sirup
Ideálny čas na zber je koncom apríla až začiatkom júna, v závislosti od nadmorskej výšky a počasia. Výhonky by mali byť mladé, jemné, svetlozelené a ešte neotvorené – približne 3 až 6 cm dlhé. Zbierame ich ideálne dopoludnia, za suchého počasia a vždy s rešpektom k stromu – neoberáme celý strom, len pár výhonkov z každej vetvy, aby sme mu neublížili.
Čo všetko v sebe skrýva smrekový sirup a prečo si ho pripraviť?
Keď si pripravujeme smrekový sirup, v skutočnosti si vyrábame malý domáci elixír. A hoci to znie ako klišé, mladé smrekové výhonky sú naozaj nabité látkami, ktoré majú pre naše zdravie význam.
Obsahujú predovšetkým éterické oleje (silice), ktoré majú antibakteriálne, protizápalové a dezinfekčné účinky – vďaka nim sirup uvoľňuje dýchacie cesty, zmierňuje kašeľ a podporuje vykašliavanie. Tie isté látky pôsobia aj ako prírodné antiseptikum a pomáhajú pri bolestiach hrdla, či už ide o vírusy, alebo baktérie.
Ďalej sú výhonky bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Práve v jarnom období, keď je telo oslabené po zime, môže byť smrekový sirup vítanou vzpruhou – ako prevencia, ale aj ako podpora pri prvých príznakoch choroby.
Nezabudnime na flavonoidy a antioxidanty, ktoré pomáhajú telu zbavovať sa voľných radikálov a spomaľujú procesy starnutia. Výhonky obsahujú aj triesloviny, ktoré majú sťahujúci účinok na sliznice – to pomáha najmä pri zápaloch dýchacích ciest.
DepositphotosDôvody, prečo piť sirup zo smrekových výhonkov
- Posilňuje imunitu prirodzeným spôsobom.
- Pomáha pri kašli, zahlienení a zápaloch hrdla.
- Zmierňuje zápaly v dýchacom systéme.
- Pôsobí mierne expektoračne – uľahčuje vykašliavanie.
- Upokojuje podráždené hrdlo, znižuje šteklenie a suchosť.
- Je to prírodný sirup bez chémie.
A navyše – jeho príprava je spojená s pohybom na čerstvom vzduchu. Už samotné zbieranie výhonkov je terapia.
Nevarený alebo varený? Sirup zo smrekových výhonkov sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi
Existujú dve hlavné cesty, ako si smrekový sirup pripraviť – a každá má svoje čaro.
Nevarený smrekový sirup (surový, studený macerát)
Tento spôsob zachová maximum účinných látok a je najbližšie k tradičnému ľudovému receptu. Pripravuje sa pomaly, ale výsledok stojí za to.
Postup:
- Mladé smrekové výhonky opláchneme a necháme osušiť.
- Do čistého skleného pohára vrstvíme výhonky a cukor (najčastejšie trstinový alebo kryštálový) – vrstva výhonkov, vrstva cukru, a tak ďalej až povrch.
- Posledná vrstva by mala byť cukor.
- Pohár zatvoríme a necháme stáť na svetlom mieste (napr. parapet) 2 – 3 týždne.
- Raz za pár dní pohárom pretrepeme.
- Keď výhonky pustia šťavu a cukor sa úplne rozpustí, sirup precedíme cez gázu alebo jemné sitko a prelejeme do tmavej fľaše.
- Skladujeme v chladničke alebo v chladnej špajze.
Výhody: zachovanie vitamínu C a enzýmov.
Nevýhody: kratšia trvanlivosť (cca 6 mesiacov), riziko fermentácie pri vyššej teplote.
Varený sirup zo smrekových výhonkov (dlhšie vydrží)
Ak chcete pripraviť sirup, ktorý vydrží aj rok či viac, a nezamrzí vás strata niektorých citlivých látok, môžete výhonky povariť.
Postup:
- Opláchnuté výhonky zalejeme vodou (na 1 kg výhonkov asi 1,5 litra vody).
- Privedieme k varu a na miernom ohni varíme 20 – 30 minút.
- Necháme lúhovať cez noc.
- Na druhý deň výluh precedíme, odmeriame a pridáme rovnaké množstvo cukru (napr. 1 liter výluhu = 1 kg cukru).
- Varíme do zhustnutia (cca 30 – 60 minút), podľa chuti môžeme pridať citrónovú šťavu alebo kúsok škorice.
- Horúci sirup plníme do sterilizovaných fliaš, uzavrieme a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Výhody: dlhá trvanlivosť, stabilita.
Nevýhody: menší obsah vitamínu C, mierne varená chuť.
Možné vylepšenia sirupu z mladých smrekových výhonkov
Aj prírodný sirup môže byť hravý! Do nevareného sirupu môžete pridať pár lístkov medovky, mätu alebo plátky bio citróna – výsledok bude osviežujúci. Do varenej verzie sa zas hodí trochu zázvoru, klinčeky alebo štipka vanilky. Niektorí ľudia dokonca experimentujú s medom namiesto cukru – to však vyžaduje skladovanie v chlade a rýchlejšiu spotrebu.
Smrekový sirup s medom
Ak chcete ešte viac zachovať prírodný charakter sirupu a zároveň sa vyhnúť rafinovanému cukru, môžete použiť kvalitný surový med. Takýto sirup je doslova živý, plný enzýmov a prospešných látok.
Postup:
- Nazbierané, čisté a osušené výhonky vložte do skleného pohára.
- Zalejte ich medom tak, aby boli úplne ponorené (použi kvapalný, nie kryštalizovaný med).
- Pohár uzavrite a nechajte na tmavom a chladnejšom mieste 2 – 3 týždne.
- Raz za pár dní ho jemne pretrepte.
- Po macerácii sirup scedíte a prelejete do tmavej fľaše. Skladujte ho v chladničke a spotrebujte do 3 – 4 mesiacov.
Tip: Med môže byť lipový, agátový, lesný – každý dodá sirupu iný charakter.
Výhody: sirup bez cukru, výživnejší, vhodný aj pre deti (staršie ako 1 rok).
Nevýhody: kratšia trvanlivosť, vyššia cena, nevhodný pre malé deti a alergikov na med.
Ako a kedy smrekový sirup užívať?
Pri prvých príznakoch prechladnutia, pri suchom dráždivom kašli alebo len tak – ako prevenciu. Najčastejšie sa užíva takto:
- dospelí: 1 lyžica 2-krát denne
- deti: 1 lyžička 2-krát denne
Môže sa pridať do teplého (nie horúceho!) čaju alebo si ho vychutnajte len tak, čistý.
Smrekový sirup v modernej kuchyni – nielen na kašeľ
Smrekový sirup sa dnes čoraz častejšie objavuje aj mimo lekárničiek – svojou sviežou lesnou arómou inšpiruje šéfkuchárov aj domácich nadšencov k novým kombináciám chutí. Ak ho raz ochutnáte len tak, na lyžičke, možno vás prekvapí, ako veľmi pripomína jarný les – svieži, zelený a mierne živicový.
Ako smrekový sirup môžete využiť v kuchyni?
- Do limonád a domácich sirupov – stačí pridať lyžičku do perlivej vody s ľadom, citrónom a mätou. Vznikne originálny nápoj s jemným bylinným podtónom.
- Na lievance, palacinky alebo vafle – ako netradičná alternatíva k javorovému sirupu. Výborne ladí s ovocím i orechmi.
- Do marinád na mäso – najmä na bravčové alebo divinu. Trochu sirupu, horčica, cesnak a tymian vytvoria zaujímavú glazúru.
- Do šalátových zálievok – v kombinácii s balzamikom a olivovým olejom dodá šalátu lesný akcent.
- Do pečenia – sirup môžete použiť do cesta na perníky, koláče alebo sušienky – najmä ak chcete dezertu dodať jemne bylinkovú chuť.
- Ako súčasť drinkov a kokteilov – lyžička sirupu v gin-tonicu či v miešanom drinku s borievkovým tónom môže spôsobiť „wow“ efekt.
- Vyskúšajte ho kombinovať aj s rozmarínom, tymianom či citrónovou kôrou – prírodné chute sa krásne prelínajú a vytvárajú nečakanú harmóniu.
Kedy byť pri konzumácii smrekového sirupu opatrný?
Hoci ide o prírodný prostriedok, nie je pre každého. Vyhýbať by sa mu mali:
- ľudia alergickí na ihličnany alebo živice,
- deti do 1 roka (najmä pri nevarených verziách),
- diabetici – kvôli vysokému obsahu cukru,
- tehotné ženy len po konzultácii s lekárom (pre istotu).
V prípade vážnejších zdravotných problémov by sirup nikdy nemal nahrádzať lekársku liečbu.
Skladovanie sirupu zo smrekových výhonkov
Nevarený sirup skladujte v chladničke – najlepšie v tmavej sklenej fľaši. Spotrebujte ho ideálne do 6 mesiacov. Ak začne kvasiť (penenie, štipľavý zápach), je načase sa s ním rozlúčiť.
Varený sirup má dlhšiu trvanlivosť – aj rok, ak je správne uskladnený v chladnej špajze.
Smrekový sirup nie je len liek – je to spojenie s lesom, s minulosťou a s pokojom, ktorý nájdeme len medzi stromami. Je to malý zázrak, ktorý si môžeme vyrobiť sami, s minimom surovín a maximom radosti. Skúste to tento rok – a možno sa jeho príprava stane vašou každoročnou jarnou tradíciou.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos