Sušená tekvica nasladko i naslano – ako ju pripraviť a využiť v kuchyni?

sušená tekvica

Tekvica je v záhrade kráľovnou jesene. Je všestranná, zdravá a chutná – či už ako základ do polievok, dezertov, alebo aj ako zdravé občerstvenie. Jedným zo spôsobov, ako si uchovať chuť tekvice na zimu, je jej sušenie. Sušená tekvica sa dá použiť v sladkých aj slaných receptoch. Ako ju správne sušiť, aké varianty ochutenia vyskúšať a do akých jedál ju môžete zaradiť?

Ako sušiť tekvicu

Tekvicu môžete sušiť viacerými spôsobmi – v sušičke, rúre alebo aj prirodzene na vzduchu. Všetky metódy sú jednoduché, no je dôležité dodržať niekoľko zásad, aby bola sušená tekvica chutná a vydržala v top stave čo najdlhšie.

  • Na sušenie sa najlepšie hodia tekvice s hustejšou dužinou, ako napríklad maslová tekvica alebo tekvica hokkaido. Tieto druhy obsahujú viac cukru a menej vody, čo znamená, že sa ľahšie a rovnomernejšie vysušia.
  • Očistite tekvicu, odstráňte jadierka a šupku (hokkaido šúpať nemusíte) a nakrájajte dužinu na tenké plátky, asi 0,5 cm hrubé. Dôležité je, aby boli kúsky rovnomerne hrubé, aby sa sušili rovnako dlho.
  • Pred sušením môžete tekvicu krátko blanšírovať (pár minút vo vriacej vode) a potom ju rýchlo schladiť v studenej vode. Tento krok nie je nevyhnutný, ale tekvica si aspoň zachová svoju farbu a štruktúru.

Odporúčame: TOP bylinky na posilnenie imunity – 6 nenahraditeľných pomocníkov

Sušenie tekvice v sušičke

Rozložte plátky tekvice rovnomerne na tácky sušičky. Nastavte teplotu na 55-60 °C a sušte približne 10-12 hodín, kým plátky nie sú krehké a suché. Pravidelne ich kontrolujte, aby nedošlo k presušeniu.

Sušenie tekvice v rúre

Rozprestrite plátky tekvice na plech vystlaný papierom na pečenie. Nastavte rúru na 50-60 °C a sušte s mierne pootvorenými dvierkami, aby mohla unikať vlhkosť. Sušenie trvá 8-10 hodín. V polovici sušenia plátky otočte, aby sa vysušili rovnomerne.

Sušenie tekvice na vzduchu

Rozložte tekvicu na čistú tkaninu alebo mriežku na slnečnom a dobre vetranom mieste. Tento proces trvá niekoľko dní a vyžaduje teplé a suché počasie.

Odporúčame: Príprava chalupy na zimu: Čo všetko treba skontrolovať a urobiť?

sušenie tekvice
instagram.com/chiccodimais

Sladká sušená tekvica

Ak máte radi sladké dobroty, môžete tekvicu pred sušením ochutiť cukrom, medom alebo koreninami, získate tak lahodný snack.

Sladké marinády na sušenie tekvice

  • Medovo-škoricová marináda: Zmiešajte med, škoricu a trochu citrónovej šťavy. Plátky tekvice namočte do marinády na 15 minút a potom ich osušte.
  • Javorový sirup s vanilkou: Tekvicu prelejte javorovým sirupom zmiešaným s vanilkovým extraktom, získa jemne sladkú a aromatickú chuť.
  • Jednoduchá kandizovaná tekvica s cukrom a kyselinou citrónovou: Nakrájajte tekvicu na plátky alebo kocky a nechajte ju na 24 hodín namočenú vo vode s kyselinou citrónovou (na 5 kg tekvicu stačí balíček). Potom vodu zlejte, zasypte tekvicu 1 kg cukru a opäť nechajte odležať. Tekvicu povarte vo vode domäkka. V tejto chvíli môžete do vody pridať škoricu, vanilku či iné korenie. Nechajte odkvapkať a sušte ju zvoleným spôsobom.

Použitie sladkej sušenej tekvice

Sušené plátky tekvice sú prirodzene sladké a plné vlákniny. Ak máte chuť na čosi sladké, zobkajte ich bez výčitiek svedomia. Môžete si ich primiešať do domáceho müsli alebo granoly. Sladká sušená tekvica sa perfektne hodí do koláčov, muffinov alebo ju môžete použiť ako jedlú ozdobu na torty a zákusky. Ako docieliť, aby sušenú tekvicu ochutnali aj vaši najmenší? Namočte kúsky sušenej tekvice do roztopenej čokolády a nechajte stuhnúť – výborná pochúťka pre deti aj dospelých.

Sušená tekvica naslano

Tekvica nemusí byť len sladká! V slanej verzii je to zdravá alternatíva k čipsom alebo vhodná prísada do rôznych pokrmov.

Slané marinády na sušenie tekvice

  • Olivový olej s bylinkami: Zmiešajte olivový olej, soľ, rozmarín alebo tymian a potrite tekvicu pred sušením.
  • Paprikové čipsy: Korenie ako údená paprika, sušený cesnak a soľ dodá plátkom tekvice pikantný nádych. Prípadne pridajte trochu chilli.

Použitie slanej sušenej tekvice

Sušené plátky ochutené bylinkami a korením sú skvelou alternatívou k zemiakovým čipsom. Sú chrumkavé, nízkokalorické a plné živín. Hodia sa aj do šalátov s listovou zeleninou, quinoou či orechmi. Sušenú tekvicu môžete pomlieť na prášok a pridať do polievok na zahustenie a zvýraznenie chuti. Nasekaná sušená tekvica obohatí cestoviny alebo rizoto. Jej chuť sa výborne dopĺňa s parmezánom a olivovým olejom.

Odporúčame: Ligurček: TOTO sú najlepšie spôsoby na jeho spracovanie!

Tipy na skladovanie sušenej tekvice

Aby vám sušená tekvica vydržala čo najdlhšie, je dôležité ju správne skladovať. Uložte ju do vzduchotesných nádob alebo vrecúšok a skladujte na suchom a tmavom mieste. Sušená tekvica vydrží pri správnom skladovaní aj niekoľko mesiacov, takže si jej chuť môžete užívať po celú zimu.

Objavte čaro sušenej tekvice

Sušenie tekvice je skvelý spôsob, ako využiť bohatú jesennú úrodu a pripraviť si zdravé a chutné pochúťky. Nech už preferujete sladké snacky, alebo slané čipsy, sušená tekvica má v kuchyni bohaté využitie. Vyskúšajte rôzne marinády a recepty a presvedčte sa, ako môže táto oranžová kráska obohatiť vaše jedlá a desiate.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos.com, instagram.com/rawfoodcuisine

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE