Príprava chalupy na zimu: Čo všetko treba skontrolovať a urobiť?

Príprava chalupy na zimu

Máte chalupu? Ak ju pravidelne neobývate, je dôležité zabezpečiť ju pred nástupom zimy pred mrazmi, vlhkosťou, vetrom a inými zimnými nepriaznivými podmienkami. Dôkladná príprava vám pomôže predísť nákladným opravám na jar a zabezpečiť, aby chalupa bola v dobrom stave, keď sa do nej opäť vrátite. Vyhrňte si rukávy, chalupári!

Odporúčame: Čerstvá zelenina v kuchyni: Rýchle, chutné a zdravé recepty

Kontrola strechy a odkvapov

Jednou z najdôležitejších častí chalupy je strecha. Ak nie je v dobrom stave, sneh, mráz a ľad môžu v zime vážne poškodiť strešnú konštrukciu. Čo je vaša úloha na jeseň? Vyhľadať na streche prasknuté, uvoľnené alebo poškodené škridly či poškodenia na plechovej krytine. Ak nájdete akékoľvek nedostatky, je dobré ich opraviť ešte pred prvými mrazmi, zabránite tak vniknutiu vody.

Nezabudnite ani na odkvapy a zvody. Padajúce lístie a iné nečistoty môžu upchať odkvapy. Dažďová voda sa v nich nahromadí, a ak nebude vedieť odtekať, neskôr sa môže premeniť na ľad. Ak žijete v oblasti s častými snehovými zrážkami, zvážte inštaláciu snehových zábran na strechu.

Izolácia a utesnenie okien a dverí

Kým sa s chalupou pred dlhou zimou rozlúčite, ešte skontrolujte tesnenia okolo okien a dverí. Ak cítite prievan alebo vidíte praskliny, utesnite ich pomocou izolačnej pásky, silikónu alebo peny. Staré drevené okná môžete dočasne ochrániť plastovými fóliami.

Zvlášť staršie chalupy môžu byť menej izolované (alebo aj vôbec), čo môže viesť k úniku tepla a zvyšovaniu nákladov na vykurovanie. Zlá izolácia tiež môže spôsobiť, že interiér bude náchylnejší na vlhkosť a plesne. Keď sa na chalupu na jar vrátite, nemusí vás privítať povestná vôňa domova. Pripravte sa na to.

Kontrola komína a kozuba

Ak si v chalúpke kúrite romanticky kozubom alebo pecou, je nevyhnutné venovať pozornosť komínu a vykurovacím zariadeniam. Komín musí byť schopný počas zimných mesiacov odvádzať spaliny, a ak nie je v poriadku, môže to byť nebezpečné. Aby usadeniny sadzí nespôsobili v chalupe požiar, váš komín by mal pred zimnou sezónou skontrolovať a vyčistiť profesionálny kominár. Toto vám prinesie skutočné šťastie, nie nejaký gombík. Skontrolujte aj kozub alebo kachle. Vyčistite popolník a skontrolujte dvierka, aby správne tesnili.

Odporúčame: Recept: Zapečený karfiol na spôsob francúzskych zemiakov

chalupa
Depositphotos

Zabezpečenie potrubia pred mrazom

Jedným z najčastejších problémov, ktoré môžu počas zimy nastať, je zamrznutie vody v potrubí. Neboli by ste prví ani poslední, ktorým by v zime praskli vodovodné rúry, netreba sa však utešovať, ale problémom predchádzať. Ak chalupu počas zimy nepoužívate, najlepšie je úplne vypustiť vodu zo všetkých potrubí, bojlera a toaliet. Opatrne prejdite každé zariadenie, ktoré používa vodu. Pri dlhšej neprítomnosti je dobré nainštalovať tzv. „protimrazové ventily“ alebo zariadenia, ktoré pri poklese teploty automaticky vypúšťajú vodu z potrubia.

TIP: V prípade, že plánujete chalupu počas zimy navštevovať, zvážte izoláciu potrubí v nevykurovaných priestoroch, ako sú pivnice či podkrovia. Pomôžu vám izolačné obaly na rúry, ktoré môžete kúpiť v stavebninách.

Príprava vykurovacieho systému

Ak máte centrálny vykurovací systém alebo používate elektrické či plynové kúrenie, skontrolujte, či všetko funguje správne, ešte pred nástupom zimy. Kotol na drevo, plyn alebo pelety pred zimou dôkladne skontrolujte. Nezabudnite ani na revíziu elektrických vykurovacích telies. Ak vykurujete drevom, peletami alebo uhlím, uistite sa, že máte dostatočné zásoby paliva na celú zimu. Drevo uskladnite v suchom a krytom priestore.

Ochrana pred hlodavcami a škodcami

Počas chladných mesiacov si hlodavce a iní škodcovia hľadajú teplé úkryty. Chalupy sú pre ne ideálnym miestom, preto je dôležité venovať pozornosť prevencii. Skontrolujte všetky možné prístupové miesta, ktorými by sa hlodavce mohli dostať dovnútra. Utesnite trhliny a otvory okolo základov, strechy a okien. Potraviny, ktoré zostávajú v chalupe, uchovávajte v uzavretých plastových alebo kovových nádobách, aby škodcov zbytočne nelákali svojou vôňou.

Elektrina a spotrebiče

Ak chalupu neplánujete počas zimy využívať, je dobré vypnúť niektoré spotrebiče a zabezpečiť ich správne uskladnenie. Odpojte zo zásuviek všetky elektrické spotrebiče, ktoré nebudete počas zimy používať, televízory, mikrovlnky aj rýchlovarné kanvice. (Myši možno budú mať bál, ale kávu si variť nebudú.) Zabránite tým riziku skratov alebo porúch počas búrky. Ak nechcete nechať v chalupe zapnutú elektrinu, vypnite hlavný istič, aby ste sa vyhli možným problémom.

Príprava vonkajších priestorov

Nezabúdajte ani na exteriér chalupy. Zimné podmienky môžu ovplyvniť nielen interiér, ale aj záhradu, altánky či terasy. Všetky záhradné nástroje, hadice a nábytok skladujte v interiéri alebo v kôlni, aby ste ich ochránili pred snehom a mrazom. Uistite sa, že sú vypustené a uzavreté všetky vonkajšie vodovodné kohútiky. Problém praskajúcich vodovodných rúr, pamätáte?

Odporúčame: Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac

Bezpečnosť a poistenie

Nakoniec nezabudnite na bezpečnostné opatrenia a ochranu pred krádežami. Všetky zámky na dverách a oknách musia byť v dobrom stave. Zvážte inštaláciu bezpečnostných systémov, zvlášť ak je chalupa v odľahlej oblasti. Skontrolujte, či máte správne poistenie chalupy a či pokrýva aj prípadné škody spôsobené zimnými podmienkami, ako je mráz, sneh alebo víchrica.

Kto si ako pripraví, tak si na jar nájde

Dôkladná príprava chalupy na zimu vám pomôže prežiť zimu bez starostí a zabezpečí, že sa na jar nebudete musieť zaoberať zbytočnými opravami. Tento proces vám zaberie niekoľko hodín či dní, ale výsledkom bude pokojná myseľ a dobrý stav vašej nehnuteľnosti po celú zimu. Keď sa na jar rozospievajú vtáčiky, hybaj na chalupu užívať si pokoj a prírodu!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE