Zimné bylinky: Čo pestovať a zbierať aj počas mrazov? Poradíme!

zimné bylinky

Zima nemusí byť obdobím, keď sa lúčime s vôňou čerstvých byliniek. Práve naopak – niektoré rastlinky sú ako drobní hrdinovia, ktorí sa nenechajú zastrašiť mrazom. Kým väčšina zelene odpočíva pod snehom, ony si spokojne rastú ďalej, akoby sa ich studený vietor vôbec netýkal. 

Ak patríte medzi tých, ktorí milujú chuť domáceho tymianu, vôňu rozmarínu či sviežosť pažítky aj uprostred januára, vedzte, že to nie je žiadny výmysel. Stačí poznať tie správne druhy – a vaša kuchyňa bude voňať jarou aj vtedy, keď vonku mrzne. Bylinky, ktoré zvládajú chlad, sú viac než len prísady do jedál. Sú to drobné zázraky prírody, ktoré nám pripomínajú, že život si vždy nájde cestu. 

Rozmarín, tymian, šalvia či petržlenová vňať – to všetko sú druhy, ktoré dokážu prežiť aj mráz, ak im doprajete trochu lásky a starostlivosti. Niektoré môžete mať priamo v záhone prikryté čečinou, iné sa budú vynímať na okennom parapete, kde budú robiť spoločnosť horúcej šálke čaju. Stačí pár zelených lístkov a zima stratí svoju sivú tvár.

Reklama

Zimné bylinky, ktoré nikdy nestrácajú chuť

Rozmarín – stredomorský bojovník

Rozmarín je bylinka, ktorá miluje slnko, no prekvapivo dobre zvláda aj chladnejšie dni. Ak mu doprajete suché stanovište a ochranu pred silným vetrom, prežije aj zimu – najmä v miernejších oblastiach. V chladnejších regiónoch sa oplatí pestovať ho v nádobe, ktorú počas mrazov presuniete do chladnej, svetlej miestnosti.

Rozmarín si zachováva vôňu aj počas zimy, a práve vtedy má jeho aróma najväčšiu intenzitu. Skvelo sa hodí k pečeným zemiakom, mäsu či zelenine a pár vetvičiek dokáže rozvoňať celý dom. Ak si ho usušíte alebo naložíte do oleja, budete mať kúsok Stredomoria poruke aj v januári.

Tymian – drobný, no nezdolný

Tymian je jeden z najodolnejších bylinkových druhov vôbec. Jeho drobné lístky prežijú aj mierne mrazy a ak je pôda dobre priepustná, zvládne aj sneženie. Neznáša však premokrenie, preto mu doprajte slnečné a suchšie miesto, kde voda po daždi neostáva stáť.

Počas zimy môžete tymian zbierať priamo zo záhona alebo ho pestovať v menšom kvetináči v interiéri. Okrem výraznej chuti je aj liečivý – pomáha pri prechladnutí, kašli a posilňuje imunitu. Zimný tymianový čaj so štipkou medu je jedným z najlepších domácich liekov, aké si môžete dopriať.

Šalvia – múdra bylinka

Šalvia lekárska je symbolom odolnosti a rozvahy – rovnako ako jej účinky. V zime sa stiahne, no jej drevnaté časti a korene prežijú aj silné mrazy, ak ju prikryjete čečinou alebo mulčom. Na jar sa opäť prebudí a vďaka svojmu korenistému listu prinesie do kuchyne liečivú silu aj nezameniteľnú vôňu.
Okrem varenia (napríklad k mäsu, cestovinám či maslu) má šalvia aj liečivé využitie – upokojuje hrdlo, zlepšuje trávenie a čistí dýchacie cesty. Ak si z nej počas zimy pripravíte čaj alebo šalviový med, posilníte telo aj myseľ.

pestovanie byliniek v zime
Freepik

Pažítka – zelená aj pod snehom

Pažítka je skutočný symbol vytrvalosti. Hoci v najväčšej zime zatiahne, jej korene zostávajú živé a akonáhle sa oteplí, vyženie nové výhonky. Ak ju pestujete v kvetináči, môžete si ju strihať aj počas zimy – len ju postavte na svetlé miesto a sem-tam zalievajte.

Jej jemne cibuľová chuť sa hodí do nátierok, na chlieb s maslom, do vajíčok aj polievok. Navyše obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý v chladných mesiacoch podporí imunitu. Pažítka je dôkazom, že aj obyčajná bylinka dokáže urobiť veľký rozdiel na tanieri aj v nálade.

Reklama

Estragón – menej známy, no húževnatý

Estragón síce nemá toľko pozornosti ako rozmarín či tymian, no v zime sa správa ako pravý preživší. Ak má sucho, slnko a priepustnú pôdu, zvládne aj mrazy. Záhon mu môžete prikryť lístím alebo slamou, aby korene neprechladli.

V kuchyni dodáva jedlám elegantnú, jemne korenistú chuť s tónmi anízu – ideálny je k rybám, hydine a do smotanových omáčok. Počas zimy si ho môžete sušiť alebo naložiť do octu – tak si uchováte jeho chuť aj do ďalších mesiacov.

Mäta – keď zimu neberie vážne

Mäta má v sebe nezlomnú energiu. Počas zimy síce nadzemné časti odumierajú, no pod zemou jej korene prežívajú v pokoji a čakajú na jar. Ak ju presadíte do črepníka a dáte na parapet, rýchlo vyženie nové výhonky aj v zime.

Čerstvá mäta v čaji rozvonia celý dom, upokojí nervy a pomôže tráveniu. Môžete ju kombinovať s tymianom alebo medom pre lahodný zimný nápoj. Okrem praktického využitia pôsobí v interiéri aj esteticky – zelené lístky mätového kvetináča v januári sú doslova terapia pohľadom.

Petržlenová vňať – zelená klasika s prekvapením

Petržlenová vňať je bylinka, ktorú by ste možno v zime nečakali. No ak je zima mierna, často prežije priamo v záhone a dá sa zbierať aj počas chladných dní. Stačí ju chrániť pred snehom a vetrom – napríklad prikrytím čečinou alebo netkanou textíliou.

Je bohatá na vitamíny A a C, pomáha telu detoxikovať a dodáva pokrmom sviežosť. Či už ju pridáte do polievky, nátierky alebo smoothie, je to jednoduchý spôsob, ako do zimného jedálnička vniesť viac zelene. A keď sa jar konečne prihlási o slovo, petržlenová vňať bude medzi prvými, ktoré sa znovu rozrastú.

Ako sa o bylinky starať v zime

Aby vaša malá zimná záhradka prežila, stačí jej dopriať trochu úkrytu a pozornosti. Neboja sa chladu, no neznesú prebytočnú vlhkosť – práve tá býva v zime ich najväčším nepriateľom. Preto ich chráňte pred dažďom, vetrom a stojacou vodou. Rastliny v črepníkoch presuňte bližšie k múru domu alebo do nevykurovanej miestnosti, kde sa teplota drží tesne nad nulou. Vďaka tomu si udržia svoje korene aj chuť.

Ak pestujete bylinky v interiéri, doprajte im dostatok svetla, najlepšie pri južnom okne, a zalievajte len vtedy, keď je pôda suchšia. Bylinky reagujú aj na energiu domova – ocenia, keď sa o ne staráte s radosťou. A možno sa pousmejete, no je to tak – rastú lepšie, keď sa s nimi rozprávate.

bylinky proti mrazu
Freepik

Ako využiť zimné bylinky v kuchyni: jednoduché recepty plné vône

Zimné bylinky nie sú len ozdobou parapetu – dokážu zahriať, povzbudiť aj vyliečiť. Práve počas chladných dní majú ich arómy najväčšiu silu a v kuchyni dokážu divy. Či už ich pridáte do jedla, oleja alebo čaju, prinesú vám chuť slnka aj v najkratších dňoch roka.

Zimný tymianový čaj – vôňa lesa a pokoj duše

Tymian patrí medzi najlepšie bylinky na zimné obdobie. Uvoľňuje dýchacie cesty, posilňuje imunitu a zahreje, keď sa vonku ochladí.

Do šálky dajte lyžičku sušeného alebo čerstvého tymianu, zalejte horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte lúhovať asi 7–10 minút. Pre jemnejšiu chuť môžete pridať med alebo plátok citróna. Tento čaj nielen lieči, ale aj upokojuje – ideálny spoločník na večer pod dekou.

Rozmarínový olej – prevoňaná esencia zimy

Rozmarínový olej je malý zázrak, ktorý sa oplatí mať po ruke. Stačí zopár vetvičiek čerstvého rozmarínu vložiť do fľaše s kvalitným olivovým olejom a nechať lúhovať aspoň 10 dní na tmavom mieste.

Výsledkom je aromatický olej, ktorý nádherne prevonia pečené zemiaky, cestoviny či mäso. Môžete ho použiť aj na masáž stuhnutých svalov – rozmarín má totiž otepľujúci účinok. Okrem praktickosti má aj estetickú hodnotu – v sklenenej fľaši vyzerá ako malý kúsok Stredomoria.

Šalviový med – sladká medicína proti zime

Keď sa spojí med s liečivou silou šalvie, vznikne domáci elixír, ktorý podporuje imunitu, tlmí kašeľ a krásne vonia.
Do malej zaváraninovej fľaše dajte vrstvu čerstvých lístkov šalvie a zalejte ich tekutým medom (ideálne kvetovým). Fľašu uzavrite a nechajte stáť aspoň 10–14 dní pri izbovej teplote. Potom med sceďte a uchovávajte v chladničke. Jedna lyžička denne dodá telu silu a duši pokoj – ideálny darček pre seba aj blízkych.

Reklama

Zimné bylinky nie sú len o praktickosti. Sú o radosti, ktorú prinášajú do každodennosti – o vôni, ktorá sa rozleje po kuchyni, keď rozdrvíte pár lístkov tymianu, o farbe pažítky na tanieri uprostred februára, o tom zvláštnom teple v duši, ktoré prichádza, keď viete, že aj v zime niečo rastie. Tieto malé kúsky zelene spájajú naše dni s prírodou, aj keď vonku vládne ticho a chlad.

Vytvorte si svoj malý kúsok života – možno len v pár črepníkoch na okne, možno v záhone prikrytom čečinou. Voniať budú nielen po bylinkách, ale aj po pokoji, domove a láske k drobným veciam. Pretože práve tie robia zima po zime – čas, keď sa učíme vážiť si aj najmenší lístok zelene.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE