Skvelá vôňa, fantastické chute a krásne farby - to je čerstvá zelenina v kuchyni! Poznáte ten pocit? Či už si zeleninu odtrhnete priamo zo záhradky alebo prinesiete priamo od lokálnych pestovateľov, pravdepodobne máte nutkanie si ju rovno nakrájať a pochutiť si na nej spolu s chlebíkom, bagetkou či len tak. Práve toto obdobie je ideálne na to, aby sme si naplno vychutnávali všetky tie vône a chute, ktoré nám prináša práve čerstvá zelenina.
Vitamíny a telu prospešné látky možno do tela dostať ako výživovými doplnkami z lekárne, tak aj prostredníctvom zdravej stravy. Zelenina je ideálnou formou, ako sa zásobiť vitamínmi pravidelne a na dlhšie obdobie. Čerstvosť a lokálnosť sú pre mnohých z nás rozhodujúcimi faktormi, na základe ktorých si zeleninu vyberáme. A ak už i vy máte v záhradkách napríklad čerstvú uhorku, kaleráb, pór či hrášok, tak neváhajte, a zaraďte ich do svojho jedálnička.
Neprehliadnite: Samozber marhúľ: Kde na Slovensku nájdete najchutnejšie marhule?
Rýchla zeleninová polievka
Veľmi rýchlou a chutnou voľbou pri spracovaní zeleniny je napríklad zeleninová polievka. Pri jej príprave môžete použiť rôzne druhy (nielen) čerstvej zeleniny, a je už iba na vás, či polievku na záver rozmixujete alebo necháte vyniknúť kúsky zeleniny. Chýba vám inšpirácia na rýchlu a ľahkú zeleninovú polievku? Máme pre vás jeden tip!
Suroviny:
- čerstvá zelenina podľa vášho výberu, ako napríklad: pór, zemiaky, mrkva, petržlen, kaleráb, hrášok,
- soľ + korenie,
- maslo / olivový olej,
- bylinky na dochutenie.
Postup:
Čerstvú zeleninu si nakrájame na malé kúsky podľa nášho vkusu - kolieska, kocky, nastrúhané kúsky, a vložíme do hrnca na rozohriaty olivový olej spolu s kúskom masla. Začíname pórom, postupne pridávame zeleninu, mrkvu, petržlen, kaleráb a chvíľku necháme opiecť. Kúsky zeleniny osolíme a okoreníme. Po niekoľkých minútach zeleninovú zmes zalejeme vodou a privedieme k varu. Pridáme hrášok a necháme variť približne 10 - 15 minút. Polievku vypneme a dochutíme nasekanými bylinkami. Dobrú chuť!
ODPORÚČAME ĎALŠIE RECEPTY Z ČERSTVEJ ZELENINY:
- Recepty na chutné zeleninové prílohy: Skús ich k mäsu alebo samé!
- Tri recepty z póru, ktoré musíte vyskúšať: Týmto pochúťkam neodoláte!
- Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché
- Pečená mrkva s hnedým cukrom: Skvelá aj s pečeným cesnakom i kozím syrom
- Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob
- Zdravá hrášková nátierka vhodná aj pre deti: Zamiluješ si ju!
- Cícerová polievka so zeleninou, ktorá chutí skvelo!