Urodilo sa vám v záhrade veľké množstvo jabĺk a neviete, čo s nimi? Samozrejme, zdravé a chutné jabĺčka stačí správne uskladniť a pochutnávať sa tak dá na nich nasledujúce mesiace. Vyskúšať sa však rozhodne oplatí aj pár receptov z jabĺk. Prinášame tip na fantastický jablkový koláč, ktorý v relácii Pečie celé Slovensko upiekol súťažiaci Tomáš. Vyskúšate ho tiež?
Suroviny na cesto:
- 700 g hladkej múky
- 350 g práškového cukru
- 2 ks prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 400 g zmäknutého masla
- 2 ks citrónu (kôra)
Suroviny na plnku:
- 2 kg nastrúhaných jabĺk
- 4 vanilínové cukry
- 3 ČL mletej škorice
- 1 vajce na potretie
Poleva:
- 0,2 dl jablkovej šťavy
- 2 PL kryštálového cukru
- Citrónová šťava z ½ citróna
Postup prípravy jablkového koláča:
- Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a nastrúhanú kôru z citróna, zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na cca 15 minút vložíme do chladničky.
- Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti formy.
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle.
- Plech si vymastíme maslom a vysypeme mukou. Na spodok formy prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.
- Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme rôzne ozdoby, ktoré ukladáme na koláč. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.
- Jablkový koláč pečieme na 180 stupňoch približne 30 – 35 minút, kým nie je zlatohnedý.
- Poleva – jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu si dáme do hrnca a varíme cca 15min.
- Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. A polievame jablkovou polevou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko