Ako uskladniť jablká, aby vydržali čo najdlhšie?

ako uskladniť jablká

Medzi najkrajšie a najobľúbenejšie plody jesene patria jablká. Sladké, šťavnaté a plné vitamínov, mňam! Ako ich uskladniť, aby vydržali čo najdlhšie? Aj vy môžete mať svoje jabĺčka čerstvé a chutné až do skončenia zimy. Tu je niekoľko praktických rád, ako na to.

Trvanlivosť jabĺk podľa odrody

Už sa vám stalo, že ste museli vyhodiť celú debnu jabĺk, pretože vám zhnili pár týždňov po zbere? Nie všetky odrody jabĺk sú vhodné na dlhodobé uskladnenie. Zimné odrody, ako napríklad Jonathan, Idared, Golden Delicious alebo Granny Smith, sú na skladovanie ideálne, pretože majú dlhšiu trvanlivosť. Naopak, skoršie letné odrody, ako sú júlové jablká či Delikates, sa rýchlo kazia a sú vhodnejšie na okamžitú konzumáciu.

Dbajte tiež na to, aby ste na uskladnenie vybrali iba nepoškodené, zdravé plody. Jablká s otlakmi, prasklinami či iným poškodením majú tendenciu rýchlejšie hniť. Tieto jabĺčka radšej spracujte – pripravte z nich kompót, výživu, džús alebo koláč!

Odporúčame: Ako správne zazimovať rastliny v kvetináčoch? Máme postup krok za krokom

Nežný zber jabĺk

Pri zbere jabĺk je dôležité byť jemný. Jabĺčka zbierajte opatrne, aby ste predišli otlčeniu. Najlepšie je ich krúživým pohybom jemne odtrhnúť. Plod sa nepoškodí a vydrží dlhšie. Uistite sa, že jabĺčka zbierate v správnej zrelosti. Plody by mali byť pevné, ale dostatočne zrelé. Zrelosť spoznáte podľa toho, že sa dajú ľahko oddeliť od stromu, bez väčšieho odporu.

Vhodné skladové podmienky pre jablká

Skladovanie jabĺk si pýta chladný a tmavý priestor. Najlepšie sa jablká uchovávajú pri teplote medzi 2 a 5 °C. Ak máte pivnicu, garáž alebo špajzu s takouto teplotou, máte vyhraté. Jabĺčka by mali byť skladované v dobre vetranej miestnosti, aby nezhnili kvôli nadmernej vlhkosti.

Stopkami nadol

Jablká skladujte stopkami nadol, aby boli uložené v stabilnej polohe a boli menej náchylné na otlaky. Nedávajte ich do veľkých hromád. Lepšie je ich ukladať do menších vrstiev alebo ich oddeliť papierom či slamou, aby sa navzájom nedotýkali či nedotĺkli. Vhodné sú drevené alebo plastové prepravky s dostatočným prúdením vzduchu. Ak máte dostatok miesta, môžete jabĺčka skladovať aj na policiach v jednej vrstve, aby mal každý plod dostatok priestoru.

Odporúčame: Ako realizovať chodníky v záhrade? Od návrhu, cez materiály, funkčnosť, estetiku až po dizajnové vychytávky.

skladovanie jabĺk
Depositphotos

Stačí jedno zlé jablko...

Staré známe porekadlo „jedno zlé jablko pokazí celý kôš" platí doslova. Ak v zásobe nájdete jablko, ktoré začína hniť, odstráňte ho čo najskôr. Hnijúce jablko uvoľňuje etylén, plyn, ktorý urýchľuje dozrievanie a hnitie ostatných plodov. Pravidelne kontrolujte svoje zásoby jabĺk a uistite sa, že sú všetky jabĺčka v dobrom stave. Čím častejšie sa na jablká prídete pozrieť a v prípade potreby ich aj pretriedite, tým dlhšie vám plody vydržia čerstvé.

Vlhkosť vzduchu pri skladovaní jabĺk

Ideálna vlhkosť vzduchu na skladovanie jabĺk je 85-90 %. Ak máte v pivnici veľmi suchý vzduch, jablká môžu stratiť svoju šťavnatosť a začnú vädnúť. Vlhkosť v miestnosti vám pomôžu udržať aj nádoby s vodou. Vďaka tomu si jablká dlhšie udržia svoju šťavnatosť.

Jablká a zemiaky – oddeľte ich

Ak skladujete jablká spolu so zemiakmi, môže sa stať, že jablká zmäknú rýchlejšie. Zemiaky totiž produkujú plyn, ktorý urýchľuje zrenie iných plodín. Skladujte ich oddelene, aby si obidve plodiny udržali svoju kvalitu čo najdlhšie.

Skladovanie jabĺk vonku – ak máte správne podmienky

Ak nemáte v pivnici vhodné podmienky na skladovanie, môžete jabĺčka skladovať aj vonku. V starších časoch sa jablká ukladali do kôp a prikrývali sa slamou alebo lístím, čím sa chránili pred mrazom. Dnes môžete využiť záhradný prístrešok. Dbajte však na to, aby jabĺčka neboli vystavené prudkým zmenám teploty (alebo drozdom).

Odporúčame: Bazény pre každú záhradu: Tipy na výber, inštaláciu a údržbu bazénov

Čo so zvyšnými jablkami?

Ak máte viac jabĺk než priestoru na skladovanie, neváhajte ich spracovať. Jablká sú vynikajúce na výrobu džúsov, kompótov, výživ, sušených krúžkov alebo dokonca domáceho muštu. Takýmto spôsobom si môžete svoju úrodu užívať počas celej zimy a ani jedno jabĺčko nevyjde nazmar.

Či si chcete počas jesene a zimy vychutnávať jablká čerstvé, piecť z nich voňavé koláče alebo ich spracujete na iné spôsoby, vaša úroda alebo úlovok zo samozberu vám prinesie radosť na dlhý čas. Stačí sa riadiť našimi tipmi. Tak teda dobrú chuť a nech vás vaša záhrada aj v budúcich sezónach bohato odmení!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE