Bazény pre každú záhradu: Tipy na výber, inštaláciu a údržbu bazénov

výber vhodného bazéna

Snom mnohých ľudí, ktorí si postavili rodinný dom, je vytvoriť na svojom pozemku miesto pre zaslúžený relax, pohodu aj zábavu - akúsi oázu pokoja, priestor pre spoločné chvíle s rodinou. Mnohé moderné záhrady majú vybudované altánky, pergoly, jazierka, trávnaté plochy pre športové aktivity, či rozmanité záhradné domčeky.

V ponuke je pestrý sortiment záhradného vybavenia, z ktorého si môže vybrať každý podľa svojich preferencií a predstáv.

Neprehliadnite: Záhradná sprcha: Aké typy existujú a ako vybrať tú správnu?

Dnes je veľmi populárny aktívny životný štýl i bohatý spoločenský život. Ľudia sa radi venujú svojim záľubám, vyhľadávajú príležitosti pre odreagovanie, plnia si svoje sny. Jedným z nich je i ten - mať svoj vlastný bazén.

Stále dlhšie a horúcejšie letá priam lákajú k tomu, môcť sa schladiť vo vlastnom bazéne. Dalo by sa povedať, že v dnešnej modernej dobe platí staré známe príslovie s menšou obmenou: postav dom, zasaď strom, nainštaluj bazén. Ako si ale vybrať ten správny?

Odporúčeme: Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

výber bazéna na záhradu
Depositphotos

Vyberte si ten správny bazén

V ponuke je niekoľko typov bazénov, z ktorých každý má svoje špecifické parametre, vlastnosti i prednosti. Čo je podstatné pre výber vhodného bazéna do vašej záhrady?V prvom rade by mal spĺňať vaše požiadavky a predstavy. Mal by mať správne rozmery a konfiguráciu, aby do vašej záhrady čo najlepšie “zapadol”.

Fantázii sa vo výbere toho správneho bazéna medze nekladú. Dôležité je zosúladiť vaše predstavy s momentálnymi možnosťami a podmienkami miesta jeho inštalácie. Záhradné bazény bývajú sezónne a celoročné, pričom sezónne sa delia na samonosné bazény a bazény s pevnou konštrukciou.    

  • Bazény s rámovou konštrukciou

Tieto bazény majú pevnú kovovú konštrukciu, ktorá zaisťuje väčšiu stabilitu a odolnosť, než majú nafukovacie bazény.  Sú hlboké a priestranné a ich jednotlivé diely sa podľa priloženého návodu ľahko montujú. Dajú sa zakryť pomocou plachty na bazén.

Keďže sú hlbšie, sú vhodné najmä pre staršie deti a dospelých. Tieto typy bazénov majú pieskovú filtráciu na bazén, ktorá je súčasťou balenia

Aby bola teplota vody v bazéne príjemná, o to sa vám postará solárny ohrev, či solárny kolektor pripojený na filtračný systém. Ohrev bazéna zaisťujú vďaka tepelným čerpadlám.      

  • Nafukovacie bazény

Tieto bazény sú tiež stále veľmi populárne najmä medzi menšími deťmi, ale to neznamená, že niektoré z nich nie sú vhodné aj pre staršie vekové kategórie.    

  • Samonosné záhradné bazény

Tieto bazény preferujú rodiny s malými deťmi, pretože sú vyrobené z PVC, sú bezpečné a nemajú ostré hrany. Stavba tohto typu bazéna je rýchla a jednoduchá vďaka jeho dômyselnému systému montáže. Stačí ho iba položiť na rovnú podložku a pomocou pumpy nafúknuť prstenec bazéna.

Bude vás zaujímať:  Lunárny kalendár pre záhradkárov na OKTÓBER

ako vyčistiť bazén
Depositphotos

Údržba a čistenie bazén

Aby bol bazén v dobrom stave a prevádzke, je potrebné ho udržiavať a čistiť. Na čistenie sa používajú vysávače, hladinové sieťky a rôzne kefy.

Prvým krokom pri čistení bazéna je odstrániť prípadné zimné krytie bazéna a všetko bazénové príslušenstvo.Potom je potrebné opláchnuť steny bazéna a zbaviť ich väčších nánosov nečistôt. Vápenné povlaky a usadeniny sa čistia pomocou na to určeného špeciálneho prípravku. Ak chcete len jemne očistiť steny bazéna, je na to vhodné použiť kefu s plastovými štetinami. Nakoniec opláchnite bazén čistou vodou, aby ste ho zbavili zbytkov čistiacich prípravkov.

Váš bazén - váš splnený sen

Bazény sú v dnešnej dobe mimoriadne obľúbeným doplnkom mnohých moderných záhrad. Poskytujú široký priestor pre ničím nerušenú zábavu a relax. V ponuke je pestrá škála bazénov pre každého podľa jeho požiadaviek a predstáv.

Máte aj vy svoj sen o novom bazéne? Cesta k nemu nemusí byť vôbec zložitá.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE