Izbové rastliny vhodné do tmavých miestností – ktoré zvládajú horšie svetelné podmienky?

izbové rastliny do tmavej izby

Izbové rastliny dokážu priniesť do každej miestnosti sviežosť, estetickú príťažlivosť a dokonca zlepšiť kvalitu vzduchu. Avšak nie každá miestnosť v našich domovoch je dostatočne presvetlená, aby tam tradičné rastliny prežili. Pre tmavé priestory, ako sú severne orientované miestnosti, kúpeľne, chodby či rohy miestností, je dôležité vybrať rastliny, ktoré dokážu prosperovať aj s minimom svetla. 

Potešíme vás, existuje viacero druhov izbových rastlín, ktoré sú na slabé svetelné podmienky dobre prispôsobené a dokážu v nich úspešne rásť.

Svokrine jazyky (Sansevieria)

Sansevieria, známa aj ako svokrine jazyky, je jednou z najobľúbenejších rastlín na pestovanie v tmavých miestnostiach. Táto odolná rastlina je známa svojou schopnosťou prežiť v rôznych podmienkach, vrátane tých s veľmi slabým svetlom. Má pevné vzpriamené listy, ktoré môžu byť zelené alebo mať rôzne zaujímavé vzory. Okrem toho sansevieria čistí vzduch a v noci produkuje kyslík, preto je vhodná aj do spální.

Odporúčame: 7 varovných signálov, že vaše rastliny trpia – zistite, ako im pomôcť!

zamiokulkas
Depositphotos

Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Zamiokulkas (foto vyššie) sa vám zapáči, najmä ak ste pestovatelia, ktorí sa nedokážu správne postarať ani o obyčajný kaktus. Tento sukulent je veľmi nenáročný na údržbu a dokáže tolerovať zlé svetelné podmienky, dokonca aj v priestoroch so slabým osvetlením. Zamiokulkas má lesklé tmavozelené listy, ktoré dodávajú priestoru elegantný vzhľad. Stačí ho zalievať len občas, keď je pôda suchá, čo je ideálne pre zaneprázdnených ľudí alebo tých, ktorí nemajú veľa skúseností s pestovaním rastlín.

Potosovec zlatý (Epipremnum aureum)

Potosovec zlatý je popínavá rastlina, ktorá sa skvele prispôsobuje rôznym svetelným podmienkam. Má srdcovité listy, často s krásnym žltozeleným mramorovaním. Rastlina je nenáročná a môže byť pestovaná ako popínavka alebo v závesnom kvetináči. Šplhavník je tiež vynikajúcim čističom vzduchu, pohlcuje škodlivé látky z prostredia.

Aspidistra (Aspidistra elatior)

Aspidistra je ideálna pre tých, ktorí hľadajú rastlinu schopnú prežiť v extrémne slabých svetelných podmienkach. Ako jej názov napovedá, táto rastlina je mimoriadne odolná a môže prosperovať aj tam, kde by iné rastliny zahynuli. Má tmavozelené lesklé listy, ktoré vytvárajú hustý trs, a je veľmi nenáročná na starostlivosť. Aspidistra je skvelou voľbou pre tmavé chodby alebo miestnosti bez okien.

Lopatkovec (Spathiphyllum)

Lopatkovec je obľúbená izbová rastlina, známa pre svoje elegantné biele kvety, ktoré vyzerajú ako lopatky, a tmavozelené listy. Táto rastlina môže prekvapivo dobre rásť v tienistých podmienkach. Hoci preferuje mierne svetlo, dokáže sa prispôsobiť aj slabším svetelným podmienkam a stále produkovať krásne kvety. Okrem toho je lopatkovec známy aj ako čistič vzduchu, pohlcuje toxíny, preto by nemal chýbať ani vo vašej domácnosti.

Aglaonema (Aglaonema)

Aglaonema, známa tiež ako čínsky evergreen, je krásna rastlina s výraznými listami, ktoré môžu mať rôzne sfarbenie – od zelenej, cez striebornú až po červené odtiene. Táto rastlina je odolná voči slabému svetlu a často sa odporúča pre tmavé miestnosti. Aglaonema je tiež veľmi nenáročná na starostlivosť a jej husté listy dodajú interiéru tropický vzhľad.

Paprade (Nephrolepis exaltata)

Paprade patria medzi tradičné rastliny do tmavých miestností. Hoci mnohé paprade preferujú mierne svetlo, existuje množstvo druhov, ktoré sa dobre prispôsobia aj tieňu. Medzi najvhodnejšie paprade na pestovanie v tmavých priestoroch patrí nefrolepis, známa aj ako bostonská papraď. Táto rastlina dokáže vytvárať krásne vzdušné listy a je tiež skvelým čističom vzduchu.

Kalatea (Calathea)

Kalatea je atraktívna izbová rastlina s krásnymi listami, ktoré majú zaujímavé vzory v rôznych odtieňoch zelenej, fialovej a bielej. Kalatea je známa svojou schopnosťou prežiť aj v drastických podmienkach s nízkym svetlom a vlhkosťou. Táto rastlina však potrebuje mierne vyššiu vlhkosť vzduchu, preto je vhodná najmä do kúpeľní alebo kuchýň s obmedzeným osvetlením.

Odporúčame: Recept: Zapečený karfiol na spôsob francúzskych zemiakov

filodendron
Depositphotos

Filodendron (Philodendron)

Filodendrony (foto vyššie) sa veľmi dobre prispôsobujú aj slabému svetlu. Majú srdcovité listy, ktoré vytvárajú zaujímavé zelené aranžmány. Existuje mnoho druhov filodendronov, ktoré sa ľahko pestujú a sú nenáročné na starostlivosť. Filodendron môže byť pestovaný ako popínavka alebo v závesnom kvetináči. Dodajte priestoru ďalšiu vrstvu! 

Keď ani tma nie je prekážkou

Nemusíte sa vzdať zelene a krásy izbových rastlín, pretože žijete v tmavých priestoroch. Mnohé rastliny sa dokážu prispôsobiť aj horším svetelným podmienkam, a tak priniesť život a sviežosť aj do tých najtmavších kútov vášho domova. Výberom vhodných rastlín môžete svoj priestor esteticky obohatiť a dopriať mu zeleň aj bez náročnej starostlivosti. Obklopte sa prírodou priamo u vás doma!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE