Krušpán má v záhrade každý! Čím ho môžete nahradiť vy?

krušpán čím ho nahradiť

Krušpán (Buxus) je tradičnou a veľmi obľúbenou rastlinou v záhradách. Je známy svojím kompaktným rastom, vďaka ktorému je ideálny na tvarovanie a tvorbu živých plotov či okrasných záhonov. Avšak v posledných rokoch sa krušpán stretáva s rôznymi problémami, najmä s napadnutím škodcami, ako je molica krušpánová, a chorobami, ktoré môžu poškodzovať jeho vitalitu a vzhľad. 

Ak hľadáte alternatívu, ktorá by bola rovnako dekoratívna a odolná, máte na výber z niekoľkých skvelých možností. Čím teda môžete nahradiť krušpán vo vašej záhrade?

 

Vtáčí zob (Ligustrum)

Vtáčí zob (foto nižšie) je jednou z najpopulárnejších alternatív krušpánu. Tento vždyzelený ker sa vyznačuje hustým a kompaktným rastom, vďaka čomu je ideálny na tvarovanie živých plotov. Má lesklé tmavozelené listy a kvitne voňavými bielymi kvetmi, ktoré neskôr produkujú malé čierne bobule. Je veľmi odolný voči nepriaznivým podmienkam, mrazu i suchu.

Výhody:

  • Rýchly rast.
  • Ľahké tvarovanie a strihanie.
  • Odolný voči chorobám a škodcom.

Odporúčame: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

vtáčí zob
instagram.com/rasadnik_omorika

Krušina (Frangula alnus)

Krušina je nenáročný ker, ktorý sa hodí nielen do okrasných záhrad, ale aj na živé ploty. Má jemnejšie, lesklé listy a vytvára malé bobule. Okrem toho, že je odolná, podporuje biodiverzitu, pretože láka vtáky a motýle. A to je bod navyše!

Výhody:

  • Ekologicky priateľská rastlina.
  • Toleruje rôzne druhy pôd a znesie aj vlhké podmienky.

Kostrava medvedia (Festuca gautieri)

Kostrava medvedia je ideálnou alternatívou, ak hľadáte trávu s hustým a kompaktným rastom, ktorá nahradí krušpán na nižších okrasných miestach. Je to vždyzelená tráva s jemným vzhľadom a minimálnymi požiadavkami na údržbu. Výborne sa hodí do moderných záhrad, kde sa uplatní ako dekoratívny prvok.

Výhody:

  • Toleruje sucho a nepriaznivé podmienky.
  • Nepotrebuje časté strihanie. 

Cezmína (Ilex crenata)

Cezmína, konkrétne jej japonské druhy, je výborná náhrada krušpánu. Tento vždyzelený ker má malé tmavozelené listy podobné krušpánu, a tak je to ideálny kandidát na živé ploty a vhodná rastlina pre formálne záhrady. Na rozdiel od krušpánu je však odolnejšia voči škodcom a chorobám.

Výhody:

  • Odolná voči molici krušpánovej.
  • Dá sa ľahko tvarovať do rôznych foriem.

Bršlen (Euonymus)

Bršlen je ďalšou vynikajúcou náhradou krušpánu. Tento ker alebo poloker má husté lístie, ktoré je dostupné v rôznych farbách – od zelenej po pestré kombinácie zelenej a bielej alebo žltej. Bršlen je obľúbený pre svoju odolnosť voči chorobám a nenáročnosť na pestovanie.

Výhody:

  • Vysoká odolnosť a nenáročnosť.
  • Zaujímavé lístie, ktoré dodá záhrade farebnú rôznorodosť.

Levanduľa (Lavandula)

Levanduľa je krásna a voňavá alternatíva krušpánu, najmä v teplejších a suchších oblastiach. Tento poloker má úzke striebristé lístie a fialové kvety, ktoré nielenže krásne vyzerajú, ale aj odpudzujú niektorých škodcov. Levanduľa je ideálna na vytváranie nízkych živých plotov alebo na lemovanie záhonov. 

Výhody:

  • Výrazná vôňa a estetický vzhľad.
  • Odpudzuje hmyz a je atraktívna pre opeľovače.
  • Možnosť levanduľu sušiť či konzumovať vo forme čajov, sirupov atď.

Červienka (Berberis thunbergii)

Červienka je atraktívny ker s pestrými, najčastejšie červenými listami. Je to odolná rastlina, ktorá je výbornou alternatívou krušpánu, ak chcete záhradu oživiť farbami. Na jar krásne kvitne a vetvičky s kvetmi vydržia aj vo váze.  

Výhody:

  • Zaujímavá farebnosť listov.
  • Odolnosť voči suchu a nepriaznivým podmienkam.

Odporúčame: Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac

tavoľník
instagram.com/zalesie39

Tavoľník (Spiraea)

Tavoľník (foto vyššie) je okrasný ker s hustým lístím a bohatým kvitnutím. Má kompaktný tvar a je odolný voči chorobám, preto je ako stvorený pre živé ploty a okrasné záhony. Vďaka svojim drobným kvietkom v bielej, ružovej alebo červenej farbe prináša do záhrady krásu a život.

Výhody:

  • Bohaté kvitnutie.
  • Nenáročná starostlivosť. 

Prečo nahradiť krušpán?

Krušpán bol dlho symbolom tradičných záhrad, no v posledných rokoch čelí niekoľkým problémom, ktoré môžu znížiť jeho atraktivitu. Napríklad molica krušpánová (Cydalima perspectalis) je invazívny škodca, ktorý dokáže krušpán zničiť v priebehu niekoľkých týždňov. Jej larvy požierajú listy a spôsobujú rýchle oslabenie rastliny. 

Okrem škodcov je krušpán náchylný aj na plesňové ochorenia, ktoré spôsobujú opadávanie lístia a celkové oslabovanie rastliny. A napokon – hoci je krušpán obľúbený pre svoju schopnosť udržať si tvar, vyžaduje časté strihanie a údržbu, čo môže niektorých záhradkárov odradiť. 

Udajte nový trend

Krušpán je klasickým prvkom záhradného dizajnu, no problémy s chorobami a škodcami nútia mnohých hľadať alternatívy. Našťastie existuje množstvo krásnych a odolných rastlín, ktoré môžu krušpán nahradiť. Vaša záhrada získa nový vzhľad a bude zdravšia, odolnejšia a unikátna. Ukážte druhým, že je veľa možností, ako si vytvoriť krásny živý plot.  

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/our.english.topiarygarden

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE