Výhody a nevýhody zelených potravín pre zdravie človeka

Výhody a nevýhody zelených potravín pre zdravie človeka

Zelené potraviny, ako chlorella, spirulina, jačmeň a mnohé ďalšie, sú považované za jedny z najbohatších zdrojov prírodných živín. Tieto rastliny obsahujú stovky makro- a mikroživín, vitamínov, minerálov a bielkovín, potrebných pre zdravý životný štýl. A keďže zdravie sa tvorí v kuchyni, ak skombinujete zelené potraviny s vami overenými receptami na hlavné jedlá, získate chutný a zdravý pokrm pre celú rodinu.

Odporúčame: Ako mať sviežu bazalku po celý rok? TOTO sú TOP tipy a triky na správne pestovanie bazalky!

 

Získajte kľúč k zdraviu a vitalite

V súčasnej dobe, kedy v obchodoch nachádzame stále väčšie množstvo priemyselne spracovaných potravín plné prázdnych kalórií, predstavuvujú zelené potraviny pre naše telo skutočnú výživu. Samozrejme vykonať zmeny je niekedy z mnohých ohľadov náročne, preto ich do jedálnička môžete zaraďovať postupne, napríklad prostredníctvom vašich obľúbených zdravých receptov na obed. Tie dodajú telu všetko, čo práve potrebuje na jeho správne fungovanie a hlavne tak získate množstvo energie na zvládnutie druhej časti dňa.

Zaujme vás: Tieto DIVÉ RASTLINY z lúk a lesov sú JEDLÉ, zahrňte ich do svojho jedálnička!

Ako zakomponovať zelené potraviny do každodenného jedálnička?

Mnohí si pod pojmom zelené superpotraviny, predstavujú jačmeň, chlorellu, či spirulina- do tejto skupiny však zaraďujeme aj rôzne iné druhy rastlín, ktoré nám poskytujú významné zdravotné benefity. Patria sem:    

  • Listová zelenina – napríklad špenát, kel, rukola, mangold, brokolica a kapusta. Sú bohaté na vitamíny A, C, K, vápnik a vlákninu, podporujú trávenie a detoxikáciu.

  • Riasy – ako chlorella a spirulina. Tieto mikroorganizmy sú vysoko bohaté na bielkoviny, minerály (železo, horčík) a antioxidanty, ktoré pomáhajú detoxikovať telo a posilniť imunitný systém.    

  • Trávy – napríklad pšeničná tráva a jačmenná tráva. Obsahujú chlorofyl, enzýmy a aminokyseliny, ktoré podporujú regeneráciu buniek a detoxikáciu organizmu.

  • Klíčky a výhonky – ako napríklad alfa-alfa alebo mungo fazuľky, ktoré sú koncentrovaným zdrojom vitamínov, minerálov a enzýmov podporujúcich vitalitu a trávenie.

  • Byliny – petržlen, koriander, mäta, bazalka. Tieto byliny sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a často sa využívajú pre ich protizápalové a detoxikačné účinky.

Zelené potraviny podporujú nielen prirodzenú detoxikáciu tela, ale zároveň predstavujú výnimočne bohatý zdroj živín, ktorý pomáha udržiavať celkové zdravie. To je dôvod  prečo by ste ich mali zaradiť do vášho každodenného jedálnička. Či už si ich pripravíte vo forme osviežujúceho nápoja, ľahkého smoothie alebo ich zakomponujete napríklad do zeleninových šalátov na oslavu, vždy dodajú vášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Ich všestrannosť však umožňuje, aby ste si ich vychutnali počas celého dňa a zabezpečili tak výživu pre svoje telo.

Odporúčame: Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!

Spoznajte 7 výhod zelenej superstravy    

  • Prírodná detoxikácia. Zelené potraviny podporujú prirodzené čistenie tela od toxínov a ťažkých kovov, čím zlepšujú funkciu pečene a obličiek.

  • Posilnenie imunitného systému. Vysoký obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov zvyšuje obranyschopnosť tela, pomáha telu budovať si odolnosť voči infekciám, čím sa znižuje riziko chorôb.

  • Prevencia starnutia. Vďaka antioxidantom a živinám zelené potraviny spomaľujú proces starnutia, podporujú regeneráciu buniek a zlepšujú vzhľad pokožky.

  • Podpora trávenia. Zelené potraviny sú bohaté na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie, podporuje zdravie čriev a vyrovnáva hladinu pH v tele.

  • Zdravé chudnutie. Zelené potraviny môžu prispieť k zdravej redukcii telesnej hmotnosti tým, že dodávajú telu potrebné živiny bez nadbytočných kalórií.

  • Zlepšenie srdcovo-cievneho zdravia. Pravidelná konzumácia týchto superpotravín môže znižovať cholesterol, regulovať krvný tlak a podporovať zdravie srdca.

  • Prevencia rakoviny. Zelené potraviny, vďaka svojim silným detoxikačným a antioxidačným vlastnostiam, pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny.

Vyskúšajte: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

Nevýhody, ktoré sa po čase vytratia

Zelené potraviny sú výborným pomocníkom na ceste k zdraviu, avšak spočiatku sa pri ich užívaní môžu prejaviť tráviace ťažkosti, ako je nadúvanie alebo plynatosť, najmä pri náhlom zvýšení príjmu vlákniny. Ich chuť tiež nemusí byť pre každého príjemná, čo môže sťažiť ich zaradenie do jedálnička, preto je dôležité začať s malými porciami, ktoré budete postupne navyšovať. 

Niektoré zelené potraviny môžu ovplyvniť účinnosť liekov, preto sa o ich užívaní poraďte s odborníkom, ktorému dôverujete. No a v neposlednom rade dbajte na výber, voľte si kvalitné zdroje, kde máte zaruke, že potraviny boli spracované podľa postupov, ktorú zaručujú uchovanie vyživových hodnôt.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE