Šípková tinktúra na posilnenie imunity: Prírodný zázrak pre vaše zdravie

Šípková tinktúra

V súčasnosti čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby, ako podporiť svoje zdravie a posilniť imunitný systém. Jedným z najúčinnejších prírodných prostriedkov je šípková tinktúra, ktorá sa vyrába z plodov šípky – rastliny, ktorá je známa svojím vysokým obsahom vitamínu C a ďalších cenných látok. V tomto článku sa pozrieme na to, ako šípková tinktúra pôsobí na naše zdravie, ako ju vyrobiť a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho každodenného života.

Prečítajte si: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!

Čo obsahujú šípky?

Šípky sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu C, čo je kľúčová zložka pre posilnenie imunity. Vitamín C pomáha nášmu telu bojovať proti vírusom a baktériám, podporuje produkciu bielych krviniek a chráni bunky pred oxidačným stresom. Okrem vitamínu C však šípky obsahujú aj ďalšie dôležité látky, ako sú:

  • Vitamín A, ktorý podporuje zdravie pokožky a slizníc, čím vytvára prirodzenú bariéru proti infekciám.
  • Flavonoidy – silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú regeneráciu tkanív.
  • Minerály ako železo, draslík a horčík, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela.

Vďaka tomuto unikátnemu zloženiu je šípka prírodným bojovníkom proti nachladnutiu, chrípke a iným infekciám.

Ako šípková tinktúra posilňuje imunitu?

Šípková tinktúra je koncentrovaný výluh z plodov šípky, ktorý v sebe uchováva všetky dôležité živiny a aktívne látky. Tinktúra sa vyrába z kvalitných, zrelých plodov a liehu, čo umožňuje extrahovať maximum účinných látok. Táto forma je veľmi účinná, pretože tinktúra sa ľahko vstrebáva do tela a rýchlo pôsobí.

Hlavné účinky šípkovej tinktúry na imunitu:

  • Podpora obranyschopnosti: Pravidelné užívanie tinktúry zvyšuje odolnosť tela voči infekciám, pomáha predchádzať bežným ochoreniam a skracuje dobu ich trvania.
  • Zlepšenie regenerácie: Vďaka antioxidantom v šípkach pomáha tinktúra telu rýchlejšie sa zotaviť po chorobe alebo fyzickom vyčerpaní.
  • Posilnenie dýchacích ciest: Šípky majú prirodzené protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri zápaloch dýchacích ciest, bronchitíde alebo kašli.
  • Zníženie oxidačného stresu: Vysoký obsah vitamínu C a flavonoidov pomáha chrániť bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré oslabujú imunitný systém.

Odporúčame: Recept na šípkový lekvár: Sprav si zásoby už teraz!

šípkový čaj
Depositphotos

Ako si pripraviť šípkovú tinktúru doma?

Výroba šípkovej tinktúry doma je veľmi jednoduchá a stačí vám niekoľko základných surovín. Tu je postup, ako si ju vyrobiť:

Ingrediencie na šípkovú tinktúru:

  • 200 g čerstvých alebo sušených šípok
  • 500 ml kvalitného alkoholu (vodka alebo lieh)
  • Sklenenú nádobu s uzáverom

Recept na šípkovú tinktúru:

  1. Ak používate čerstvé šípky, dobre ich umyte a odstráňte stopky. Môžete ich nechať vcelku alebo ich jemne narezať, aby sa z nich lepšie uvoľnili účinné látky.
  2. Šípky vložte do sklenenej nádoby a zalejte alkoholom tak, aby boli úplne ponorené.
  3. Nádobu uzavrite a umiestnite na tmavé a chladné miesto. Nechajte macerovať minimálne 4 týždne. Počas tejto doby nádobu pravidelne pretrepte, aby sa účinné látky lepšie uvoľňovali.
  4. Po 4 týždňoch tinktúru sceďte cez jemné sitko alebo plátno a prelejte do tmavej fľaše.

Neprehliadnite: Opadané lístie v záhrade: 5 jednoduchých spôsobov, ako sa s ním vysporiadať!

Ako šípkovú tinktúru užívať?

Na posilnenie imunity sa odporúča užívať 20 až 30 kvapiek šípkovej tinktúry denne, rozpustených v malom množstve vody alebo čaju. Môžete ju užívať ráno nalačno alebo večer pred spaním. V období zvýšeného rizika infekcií alebo pri pocite nachladnutia môžete dávku zvýšiť.

Ďalšie výhody šípkovej tinktúry

Okrem posilnenia imunity má šípková tinktúra aj ďalšie zdravotné benefity:

  • Podporuje trávenie: Šípky sú bohaté na vlákninu a ich tinktúra pomáha pri problémoch so zažívaním, ako je zápcha alebo nadúvanie.
  • Zdravie pokožky: Vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov môže šípková tinktúra prispieť k lepšej regenerácii pokožky a zmierneniu zápalov.
  • Prevencia zápalov: Pravidelné užívanie šípkovej tinktúry môže pomôcť znížiť riziko chronických zápalových ochorení.

Prečítajte si aj: Ako uskladniť jablká, aby vydržali čo najdlhšie?

Šípková tinktúra je jednoduchý a účinný spôsob, ako podporiť svoju imunitu a celkové zdravie. Je to prírodný produkt, ktorý si môžete ľahko vyrobiť doma a zaradiť ho do svojej každodennej rutiny. Okrem toho, že vám pomôže odolať vírusom a baktériám, ponúka aj množstvo ďalších zdravotných benefitov, ktoré určite oceníte počas celého roka.

Nezabudnite – v zdravom tele zdravý duch, a s pomocou šípkovej tinktúry môžete udržať svoje telo silné a odolné voči vonkajším vplyvom!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE