Recepty na kvasenú zeleninu – ako pripraviť kvasený karfiol, cibuľu, mrkvu či cuketu?

recepty na kvasenú zeleninu

Kvasená zelenina patrí medzi najzdravšie pochúťky, ktoré si môžete jednoducho pripraviť aj doma. Okrem toho, že skvelo chutí, je tiež bohatá na probiotiká, podporuje zdravie tráviaceho traktu a posilňuje imunitu. Klasická kvasená kapusta je dobre známa, no existuje mnoho ďalších druhov zeleniny, ktoré sa dajú kvasením premeniť na lahodné pochúťky. Ako pripraviť kvasený karfiol, cibuľu a ďalšie druhy zeleniny?

Kvasený karfiol – jemný a chrumkavý

Karfiol je ideálnou zeleninou na kvasenie vďaka svojej pevnej štruktúre a jemnej chuti, ktorá ľahko absorbuje koreniny. Na jeho prípravu budete potrebovať hlavičku čerstvého karfiolu, vodu, soľ a niekoľko obľúbených korenín, ako je cesnak, bobkový list alebo horčičné semienka.

Začnite tým, že karfiol rozdelíte na malé ružičky a dôkladne ho opláchnete. Pripravte si nálev z vody a soli – na liter vody použite 20 gramov soli, čo je približne jedna polievková lyžica. Do sterilizovaného pohára vložte karfiol spolu s cesnakom, bobkovým listom a ďalšími koreninami podľa vašej chuti. 

Zalejte nálevom tak, aby bola zelenina úplne ponorená, a zaťažte ju, napríklad kameňom alebo menším pohárom. Pohár nechajte stáť pri izbovej teplote asi 5-7 dní. Počas kvasenia občas skontrolujte, či je zelenina stále ponorená, a odstráňte prípadnú penu. Výsledkom je chrumkavý, jemne kyslý karfiol, ktorý sa hodí ako príloha k jedlu alebo zdravé občerstvenie.

kvasená zelenina
Depositphotos

Kvasená cibuľa – výrazná a jemne pikantná

Kvasená cibuľa je fantastická prísada, ktorá obohatí sendviče, šaláty alebo teplé jedlá. Jej príprava je jednoduchá a výsledkom je jemne pikantná zelenina s prekvapivou chuťou.

Na prípravu budete potrebovať červenú alebo bielu cibuľu, soľ, vodu a podľa chuti pár koreninových doplnkov, napr. nové korenie alebo koriandrové semienka. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky alebo kolieska a vložte do sterilizovaného pohára. Pripravte nálev – podobne ako v prípade karfiolu, zmiešajte liter vody s 20 gramami soli. 

Zalejte cibuľu tak, aby bola úplne ponorená, a zaťažte ju. Nechajte cibuľu kvasiť pri izbovej teplote asi 3-5 dní, v závislosti od toho, akú intenzívnu chuť preferujete. Po skončení kvasenia pohár uložte do chladničky, kde cibuľa vydrží niekoľko týždňov.

Kvasená mrkva – sladká a chrumkavá

Mrkva je vynikajúca na kvasenie, pretože jej prirodzená sladkosť vytvára dokonalý kontrast ku kyslosti, ktorá vzniká počas procesu fermentácie. Budete potrebovať čerstvú mrkvu, soľ, vodu a prípadne trochu zázvoru alebo čili na dochutenie.

Mrkvu očistite a nakrájajte na tyčinky alebo kolieska. Vložte ju do pohára spolu s plátkami zázvoru alebo kúskom čili, ak máte radi výraznejšie chute. Pripravte nálev z vody a soli a zalejte ním mrkvu. Ako vždy, uistite sa, že zelenina je úplne ponorená, a nechajte ju kvasiť pri izbovej teplote asi 5-7 dní.

Výsledkom je jemne kyslá, chrumkavá mrkva, ktorá je ideálna ako zdravé občerstvenie alebo doplnok k jedlu.

Kvasené reďkovky – farebná a osviežujúca pochúťka

Reďkovky sú vďaka svojej jemne pikantnej chuti a krásnej farbe skvelou surovinou na kvasenie. Na prípravu tejto dobroty budete potrebovať čerstvé reďkovky, soľ, vodu a prípadne trochu kôpru alebo cesnaku na dochutenie.

Reďkovky umyte, odkrojte konce a nechajte ich v celosti alebo nakrájajte na polovice. Vložte ich do pohára spolu s cesnakom alebo vetvičkou kôpru. Pripravte slaný nálev a zalejte reďkovky tak, aby boli ponorené. Zaťažte ich a nechajte kvasiť asi 5 dní. Kvasené reďkovky nielen krásne vyzerajú, ale sú aj výbornou voľbou k studeným jedlám alebo šalátom.

Kvasená paprika – sladká a aromatická

Paprika, najmä červená a žltá, je vynikajúca na kvasenie, pretože si zachová svoju sladkosť, ale zároveň získa jemne kyslý a osviežujúci nádych. Nakrájajte papriky na prúžky alebo malé kúsky a vložte ich do pohára. Na dochutenie môžete pridať cesnak, bobkový list alebo pár zrniek čierneho korenia.

Pripravte si klasický slaný nálev (20 g soli na 1 liter vody) a zalejte papriky tak, aby boli úplne ponorené. Nechajte ich kvasiť pri izbovej teplote približne 5-7 dní. Kvasená paprika je skvelá ako príloha k mäsu alebo do sendvičov.

kvasené uhorky
Depositphotos

Kvasené uhorky – klasika s chuťou domova

Hoci nakladané uhorky sú bežné, kvasené uhorky majú úplne iný charakter. Na prípravu použite malé uhorky (ideálne nakladačky), ktoré si zachovajú chrumkavosť. Vložte ich do pohára spolu s kôprom, cesnakom a pár plátkami chrenu, ktoré im dodajú extra štipľavosť. 

Zalejte slaným nálevom a zaťažte, aby uhorky nevystupovali nad hladinu. Nechajte ich kvasiť 5-10 dní, podľa toho, akú kyslosť preferujete. Výsledkom sú chrumkavé kvasené uhorky, ktoré sa hodia k akémukoľvek jedlu.

Kvasená cuketa – jemná a svieža

Cuketa sa dá ľahko premeniť na lahodnú fermentovanú pochúťku. Nakrájajte ju na kolieska alebo tyčinky a vložte do pohára spolu s bylinkami, ako je tymian, rozmarín alebo oregano. Nálev pripravte rovnako ako v prípade iných druhov zeleniny a zalejte cuketu tak, aby bola úplne ponorená. Po 4-6 dňoch kvasenia pri izbovej teplote získate jemne kyslú cuketu s príjemnou arómou. Je výborná do šalátov alebo ako zdravý snack.

Aspoň raz ochutnajte

Kvasenie zeleniny je jednoduchý a zábavný spôsob, ako si pripraviť zdravé a chutné pochúťky priamo doma. Okrem toho, že si kvasenú zeleninu prispôsobíte podľa vlastnej chuti, získate aj jedinečný zdroj probiotík, ktoré podporujú trávenie. 

Či už skúsite karfiol, cibuľu, mrkvu, reďkovky, alebo využijete baklažán, brokolicu či zelerové stonky z vašej záhradky, výsledok vás určite poteší. Experimentujte s rôznymi druhmi zeleniny a koreninami a objavte svoje obľúbené kombinácie!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE