Recepty na polievky plné chutí – tieto potrebuje každá rodinná kuchárka!

recepty na polievky

Polievky sú základom každej rodinnej kuchyne – sú nielen chutné, ale aj výživné a dokážu zahriať telo i dušu. Ak máte pocit, že varíte stále tie isté recepty, je čas objaviť nové kombinácie chutí a surovín. Tento článok vám prináša výber originálnych receptov, ktoré osviežia váš jedálniček a potešia celú rodinu.

Či už preferujete klasické slovenské chute alebo sa chcete inšpirovať svetovou kuchyňou, nájdete tu niečo pre seba. Od polievky z červenej repy až po exotickú čínsku ostro-kyslú polievku – tieto recepty sú jednoduché na prípravu a zaručene si nájdu miesto vo vašom domove. Poďte sa inšpirovať a objavte nové možnosti, ako priniesť na stôl niečo výnimočné!

cviklová polievka
Freepik.com

Polievka s červenou repou a citrónom

Červená repa je skvelým základom pre lahodnú polievku. Tento recept je nielen chutný, ale aj veľmi výživný.

Suroviny:

  • 2 stredne veľké červené repy
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica cukru (na zjemnenie kyslosti)
  • 1 čajová lyžička sušeného kôpru
  • 2 polievkové lyžice octu (alebo podľa chuti)
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 zemiak
  • kyslá smotana na ozdobu 

Postup:

  1. Červenú repu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Môžete ju aj nakrájať na tenké plátky, ak preferujete väčšie kúsky.
  2. Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  3. Pridajte nastrúhanú alebo nakrájanú repu a krátko orestujte (asi 5 minút).
  4. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte zemiak nakrájaný na kocky. Varte asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  5. Dochuťte soľou, čiernym korením, cukrom a sušeným kôprom. Polievku ešte chvíľu varte.
  6. Pridajte ocot a šťavu z citróna. Nezabudnite ochutnať a upravte kyslosť podľa vlastného vkusu.
  7. Polievku podávajte horúcu, ozdobenú kyslou smotanou podľa chuti.

Sladká fazuľová polievka s klobásou

Fazuľová polievka je sýta a chutná. V kombinácii s údenou klobásou je to ideálna polievka na zahriatie.

Suroviny:

  • 400 g bielej fazule (sušenej alebo z konzervy)
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • 200 g údenej klobásy (napr. z čiernej klobásy)
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
  • 1 polievková lyžica octu (alebo podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 polievkové lyžice horčice (voliteľné na dochutenie)
  • kyslá smotana na ozdobu

Postup:

  1. Ak používate sušenú fazuľu, pred prípravou ju nechajte cez noc namočenú vo vode. Potom ju varte v čerstvej vode domäkka (asi 60-90 minút).
  2. Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  3. Pridajte nakrájanú údenú klobásu a krátko ju opečte.
  4. Pridajte rajčinový pretlak a nechajte ho chvíľu smažiť.
  5. Zalejte fazuľou (ak je uvarená) alebo vývarom a nechajte prejsť varom.
  6. Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky, pridajte ich do polievky. Varte asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  7. Polievku dochuťte soľou, čiernym korením, tymianom a octom. Ak chcete jemnejšiu polievku, pridajte aj horčicu.
  8. Horúcu polievku podávajte ozdobenú kopčekom kyslej smotany.

šošovicová polievka
Freepik.com

Polievka z červenej šošovice

Táto polievka je skvelá, ľahká, no výživná, a vďaka kombinácii šošovice a octu bude mať krásne osviežujúcu chuť.

Suroviny:

  • 250 g červenej šošovice
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica karí korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice rajčinového pretlaku
  • 1 polievková lyžica octu (alebo podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • kyslá smotana na ozdobu

Postup:

  1. Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  2. Pridajte rajčinový pretlak a karí korenie. Restujte 2-3 minúty, aby sa korenie rozvoňalo.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte šošovicu a zemiaky nakrájané na kocky. Varte asi 20-25 minút, kým šošovica a zemiaky nezmäknú.
  4. Polievku dochuťte soľou, čiernym korením, zázvorom, kurkumou a octom.
  5. Ak chcete, môžete polievku rozmixovať dohladka.
  6. Polievku podávajte horúcu, s kyslou smotanou.

Čínska ostro-kyslá polievka

Táto polievka je jedným z najpopulárnejších pokrmov v čínskej kuchyni. Ak máte radi pikantné jedlá, táto polievka vám zachutí!

Suroviny:

  • 200 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehienka) alebo tofu (pre vegetariánsku verziu)
  • 1,5 l kuracieho vývaru (alebo zeleninového pre vegetariánsku verziu)
  • 100 g húb (napr. shitake alebo hliva, môžu byť aj sušené, ak nemáte čerstvé)
  • 1/2 stredne veľkej mrkvy (nakrájaná na tenké prúžky)
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice ryžového octu (alebo bieleho octu)
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 čajová lyžička čili pasty alebo 1 čajová lyžička mletého čili (podľa preferovanej pikantnosti)
  • 1 polievková lyžica zázvoru (strúhaný)
  • 1 vajce (na zahustenie, voliteľné)
  • 1 lyžička kukuričného škrobu (na zahustenie, voliteľné)
  • 2 polievkové lyžice sezamového oleja (na dochutenie)
  • čerstvá jarná cibuľka (na ozdobenie)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. V hrnci priveďte kurací vývar (alebo zeleninový vývar) k varu. Pridajte nakrájané kuracie mäso alebo tofu a varte 10-15 minút, kým nie je mäso uvarené alebo tofu dostatočne teplé.
  2. Pridajte do vývaru nakrájanú cibuľu, mrkvu, cesnak, zázvor a huby. Varte ďalších 5-10 minút, aby sa zelenina uvarila domäkka.
  3. Do polievky pridajte sójovú omáčku, ryžový ocot, cukor, čili pastu (alebo mleté čili) a dôkladne premiešajte. Nezabudnite ochutnať, a ak je to potrebné, prispôsobte množstvo octu a cukru podľa vlastnej chuti (môžete pridať viac cukru na vyváženie kyslosti).
  4. Ak chcete, aby polievka mala hustejšiu konzistenciu, zmiešajte kukuričný škrob s trochou studenej vody a pridajte ho do polievky. Nezabudnite premiešať, aby sa škrob rovnomerne rozpustil.
  5. Na záver, ak chcete polievku zahustiť ešte viac, rozšľahajte vajce v miske. Pomaly ho vlejte do vriacej polievky pri neustálom miešaní, aby sa vytvorili jemné vaječné pramienky.
  6. Polievku ochutnajte, prípadne dosoľte alebo dochuťte čiernym korením. Na záver pridajte sezamový olej. Polievku podávajte horúcu.

Ak máte pocit, že stále varíte rovnaké polievky, je načase to zmeniť. Buďte otvorení novým chuťovým zážitkom. Polievky sa pripravujú veľmi jednoducho, začnite si ich variť častejšie a skúšajte rôzne varianty. 

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE