Objavte chutné a zdravé recepty na slovenské polievky

recepty na slovenské polievky

S príchodom chladných dní, kedy sa dlhé večere zahaľujú do teplej deky, niet lepšieho pocitu ako sa zahriať pri miske voňavej domácej polievky. Zabudnite však na vaše obľúbené recepty na slovenské polievky - dnes vám ukážeme, ako premeniť starú dobrú klasiku na kulinárske dobrodružstvo, plné prekvapivých chutí a vôní.

Prečo siahnuť po netradičných polievkach?

Hľadáte nové zdravé recepty na obed či večeru? Polievky sú ideálnou voľbou! Každá lyžica tohto teplého pokrmu je malým dobrodružstvom - raz vás prekvapí exotická vôňa kokosového mlieka s kurkumou, inokedy zas zamatová textúra pečenej zeleniny.

Navyše, experimentovanie s novými receptami je skvelý spôsob, ako prepašovať do svojho jedálnička viac superpotravin a sezónnej zeleniny. Či už ide o krémovú hokaido polievku s pomarančom a zázvorom, alebo o šošovicový krém s pečenou mrkvou. Každá nová kombinácia prináša nielen chuťový zážitok, ale aj poriadnu dávku vitamínov a minerálov.

Tipy, ktoré urobia vašu polievku dokonalou    

  • Vždy použite kvalitný vývar ako základ   

  • Čerstvé bylinky pridávajte až na konci varenia

  • Experimentujte s textúrami - kombinujte krémové a chrumkavé prvky

  • Nebojte sa pikantných korenín - zázvor či chilli podporujú metabolizmus a dodávajú zmyselnosť nielen polievkam, ale aj vaším obľúbeným receptom na hlavné jedlá

Recepty pre zimné večery

Krémová tekvicovo-pomarančová polievka

Predstavte si zamatovú textúru tekvice Hokkaido v kombinácii so šťavou z pomarančou, okorenenú štipkou kurkumy a zázvoru. Na prípravu budeme potrebovať 1 tekvicu hokaido, 2-3 ks mrkvy, asi 1cm nastrúhaného zázvoru, 3 strúčiky cesnaku, 1l kvalitného vývaru, kurkumu a soľ podľa chuti. Zmes po uvarení vymixujeme, podávame s nastrúhaným parmezánom, chrumkavým chlebíkom alebo opečenými tekvicovými semienkami.

Krémová tekvicovo-pomarančová polievka
freepik.com

Krémová polievka z pečenej hrušky a modrého syra

Táto  polievka, ktorá prekvapí aj tých najnáročnejších gurmánov - dokonalá voľba pre chladné zimné večery, keď túžite po niečom výnimočnom. Každá porcia je ako teplé objatie s nečakaným chuťovým prekvapením. Na prípravu budeme potrebovať 4 hrušky,1 cibuľu, 2 zemiaky, 750 ml vývaru, modrý syr (napr. gorgonzola), šlahačková smotana ( voliteľné), soľ a čierne korenie podľa chuti.

Príprava: Hrušky opražíme na masle, pridáme cibuľu, zemiaky a vývar. Po uvarení rozmixujeme a pridáme smotanu a rozdrobený syr. Podávame s krutónmi alebo karamelizovanými hruškami.

Servírujte štýlovo

Aj tá najjednoduchšia polievka môže vyzerať ako z reštaurácie. Ozdobte ju pestrou nasekanou vňaťou, kvapkou kvalitného oleja či opraženými semienkami. Podávajte s chrumkavým kváskovým chlebom.

Začnite experimentovať!

Zima je ideálnym obdobím na objavovanie nových chutí a kombinácií. Pamätajte, že každý veľký kuchár začínal experimentovaním - tak prečo nie práve dnes s týmito nevšednými variáciami tradičných receptov? Smelo do varenia!

Tip na záver: Uvarte si väčšiu dávku polievky a zamrazte si porcie do zásoby. V chladných dňoch oceníte rýchly a zdravý obed bez námahy.

S príchodom chladných dní, kedy sa dlhé večere zahaľujú do teplej deky, niet lepšieho pocitu ako sa zahriať pri miske voňavej domácej polievky. Zabudnite však na vaše obľúbené recepty na slovenské polievky - dnes vám ukážeme, ako premeniť starú dobrú klasiku na kulinárske dobrodružstvo, plné prekvapivých chutí a vôní.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE