Záhrada nemusí byť len o tradičnej zelenine, akou sú paradajky, uhorky či mrkva. Čoraz viac pestovateľov siaha po exotickejších a menej známych druhoch, ktoré dokážu nielen obohatiť jedálniček, ale aj spraviť záhradníčenie ešte zaujímavejším.
Pestovanie nezvyčajných plodín môže byť výzvou, no s trochou starostlivosti je možné dosiahnuť skvelé výsledky aj v našich podmienkach.
Okrem estetického prínosu tieto rastliny často ponúkajú aj jedinečné chute, vyšší obsah živín a netradičné kulinárske využitie.
Mnohým druhom stačí bežná záhradná pôda a starostlivosť podobná klasickej zelenine, no niektoré vyžadujú špecifické podmienky, ako napríklad dostatok vlahy, oporu či ochranu pred mrazom. V nasledujúcom článku sa pozrieme na osem netradičných druhov zeleniny, ktoré zvládnete vypestovať aj vo svojej záhrade.
DepositphotosČierny koreň (Scorzonera hispanica)
Čierny koreň, známy aj ako hadomor španielsky, pochádza zo Stredomoria a je cenený pre svoju jemnú, orechovú chuť, ktorá pripomína špargľu. Táto koreňová zelenina má čiernu vonkajšiu šupku a bielu dužinu bohatú na vlákninu, vitamíny a minerály.
Je vhodná do polievok, omáčok či ako príloha k mäsu. Môže sa variť, dusiť alebo piecť, pričom chuťovo pripomína kombináciu špargle a artičokov.
Na pestovanie vyžaduje hlbokú, dobre priepustnú pôdu s neutrálnym pH. Darí sa mu na slnečných stanoviskách, no znesie aj polotieň. Vysieva sa na jar a zberá sa na jeseň alebo až na jar nasledujúceho roka. Pri pestovaní je dôležité zabezpečiť dostatok vody a chrániť rastliny pred burinou, ktorá by mohla konkurovať koreňom.
Freepik.comPak Choi (Brassica rapa subsp. chinensis)
Pak Choi, známy aj ako čínska kapusta, pochádza z Ázie a je obľúbenou ingredienciou v orientálnej kuchyni. Má šťavnaté, biele stopky a tmavozelené listy s jemne pikantnou chuťou. Konzumuje sa surový v šalátoch, no najčastejšie sa dusí, varí v polievkach alebo rýchlo opeká na panvici. Obsahuje množstvo vitamínov A, C a K, čím podporuje imunitu a zdravie kostí.
Pak Choi je nenáročný na pestovanie a rýchlo rastie. Najlepšie sa mu darí v úrodnej, vlhkej pôde s dostatkom humusu. Vysieva sa na jar a na jeseň, pričom úrodu možno zbierať už po 6 – 8 týždňoch. Obľubuje mierne teploty, preto je ideálny na pestovanie v skleníkoch alebo na záhonoch s ochranou pred mrazmi.
Freepik.comFazuľa Yard Long (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis)
Táto exotická fazuľa pochádza z Ázie a je známa svojimi mimoriadne dlhými, tenkými strukmi, ktoré môžu dosahovať až 80 cm. Chuťovo pripomína klasickú zelenú fazuľku, no je o niečo sladšia a jemnejšia. V kuchyni sa využíva podobne – dusená, opekaná, varená či do polievok. Obsahuje množstvo bielkovín a vlákniny, vďaka čomu je skvelou voľbou pre vegetariánov.
Na pestovanie vyžaduje teplé a slnečné prostredie, pričom sa najlepšie darí v ľahkej, dobre priepustnej pôde. Semená sa vysievajú po posledných mrazoch a rastlina potrebuje oporu, po ktorej sa môže ťahať. Dôležité je pravidelné zalievanie a prihnojovanie, aby sa podporil rast dlhých strukov.
Freepik.comChayote (Sechium edule)
Chayote, nazývaný aj mexická uhorka alebo rastlinná hruška, je popínavá rastlina pochádzajúca zo Strednej Ameriky. Plody majú hruškovitý tvar, svetlozelenú farbu a jemnú, mierne sladkastú chuť. Konzumujú sa surové v šalátoch, ale aj varené, dusené či pečené. Sú bohaté na vitamíny C a B6, ako aj na minerály, ktoré podporujú zdravie srdca.
Táto rastlina potrebuje dostatok priestoru na popínanie, preto je ideálne vysádzať ju pri plotoch alebo mrežiach. Vyžaduje teplé podnebie a úrodnú, dobre priepustnú pôdu. Pestovanie na Slovensku je možné v skleníkoch alebo na chránených miestach, kde nebudú hrozbou silné mrazy. Sadenice sa vysádzajú na jar a plody dozrievajú na jeseň.
DepositphotosOka (Oxalis tuberosa)
Oka, známa aj ako andská reďkovka, pochádza z Južnej Ameriky a patrí medzi menej známe hľuzovité plodiny. Produkuje malé, farebné hľuzy s jemne kyslastou chuťou, ktoré sa konzumujú pečené, varené alebo surové. Hľuzy majú vysoký obsah vitamínu C a sú výživnou alternatívou k zemiakom.
Na pestovanie potrebuje dlhé vegetačné obdobie a mierne podnebie. Najlepšie sa jej darí v dobre priepustnej, humóznej pôde na slnečných miestach. Na Slovensku je vhodné pestovanie v skleníkoch alebo ako jednoročná rastlina v záhonoch s dostatočnou ochranou pred chladom. Hľuzy sa zbierajú na jeseň, keď listy začnú žltnúť.
Cardoon (Cynara cardunculus)
Cardoon, čiže kardón, je príbuzný artičokov a pochádza zo Stredomoria. Vyznačuje sa mohutnými, dekoratívnymi listami a jedlou dužinou v stonkách, ktoré majú jemne horkastú chuť pripomínajúcu zeler. Pred konzumáciou sa stonky často blanšírujú, aby stratili svoju prirodzenú horkosť. Využívajú sa v dusených jedlách a zapekaných pokrmoch.
Táto rastlina obľubuje teplé, slnečné miesta a úrodnú, dobre priepustnú pôdu. Na Slovensku sa dá pestovať ako letnička alebo vo vyvýšených záhonoch. Potrebuje dostatok priestoru na rast a pravidelnú zálievku. Sadenice sa vysádzajú na jar a zber prebieha na jeseň.
Freepik.comCucamelon (Melothria scabra)
Cucamelon, známy aj ako mexická mini uhorka, je popínavá rastlina produkujúca drobné plody pripomínajúce miniatúrne melóny. Chuťovo sú podobné klasickým uhorkám, no s jemne citrusovým nádychom. Konzumujú sa čerstvé v šalátoch alebo nakladané ako kyslé uhorky. Sú bohaté na antioxidanty a vitamín C.
Na pestovanie potrebuje oporu, po ktorej sa môže šplhať, a dostatok slnečného svetla. Darí sa mu v ľahkej, priepustnej pôde s dostatočnou zálievkou. Vysieva sa na jar po posledných mrazoch a úrodu možno zbierať počas leta až do jesene.
Freepik.comWasabi (Wasabia japonica)
Wasabi je japonská rastlina známa pre svoju ostrú, výraznú chuť. Používa sa najmä v japonskej kuchyni ako prísada k sushi, no čerstvo nastrúhaný wasabi je vzácnou pochúťkou. Pestovanie je náročné, pretože vyžaduje tieň, stálu vlhkosť a chladnejšie podnebie.
Na Slovensku sa dá pestovať v skleníku alebo v tienistých, vlhkých oblastiach záhrady. Potrebuje kvalitnú, kyslú pôdu a časté rosenie. Rastie pomaly, pričom na zber koreňov treba čakať minimálne dva roky. Listy a stonky sa však dajú konzumovať aj skôr ako súčasť šalátov.
Výhody pestovania neobvyklých druhov zeleniny
1. Nutričná hodnota
Mnohé menej známe druhy zeleniny sú skutočnými nutričnými bombami. Obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitu, zdravie pokožky a celkovú vitalitu organizmu.
Napríklad pak choi je bohatý na vitamín K a vápnik, ktoré prospievajú kostiam, zatiaľ čo čierny koreň je skvelým zdrojom vlákniny a podporuje zdravé trávenie. Exotická zelenina často ponúka aj unikátne fytochemikálie, ktoré môžu mať protizápalové a detoxikačné účinky.
2. Ekologické výhody
Pestovanie vlastnej zeleniny znižuje uhlíkovú stopu, keďže sa eliminuje potreba dovozu exotických plodín z iných krajín. Navyše, čerstvo zozbierané plody nie sú balené v plastových obaloch a neprechádzajú chemickými úpravami na predĺženie trvanlivosti. Domáce pestovanie tak prispieva k udržateľnejšiemu spôsobu života a pomáha šetriť prírodu.
3. Ochrana biodiverzity
Pestovanie menej známych druhov zeleniny podporuje rozmanitosť v rastlinnom svete a pomáha zachovať staré, zabudnuté odrody. Komerčné poľnohospodárstvo sa sústreďuje na niekoľko bežných druhov, čím sa strácajú unikátne rastlinné druhy s jedinečnými vlastnosťami. Pestovaním rôznych plodín v záhrade tak prispievate k ochrane biodiverzity a pomáhate udržať genetickú rozmanitosť rastlín.
4. Kulinárske experimentovanie
Nové chute a textúry môžu obohatiť každodenné varenie a priniesť do kuchyne nečakané kombinácie. Exotické druhy zeleniny ponúkajú zaujímavé možnosti na prípravu šalátov, polievok, príloh či hlavých jedál. Cucamelon môže nahradiť klasickú uhorku, yard long fazuľa zasa dodá orientálny nádych stir-fry jedlám a chayote sa dá použiť ako alternatíva k cukete. Pestovanie neobvyklých plodín tak otvára dvere k novým gastronomickým zážitkom.
Kde zohnať exotické semená a sadenice?
Lokálne záhradníctva a špecializované predajne
Niektoré menej známe druhy zeleniny sa dajú kúpiť aj v klasických záhradníctvach, najmä ak sa jedná o rastliny vhodné do mierneho podnebia, ako pak choi či čierny koreň. Veľké záhradné centrá a hobby markety občas ponúkajú exotické sadenice či semená ako sezónny tovar, najmä na jar.
Ak plánujete pestovať menej bežné druhy, oplatí sa informovať u miestnych pestovateľov alebo v špecializovaných predajniach, ktoré sa zameriavajú na neobvyklé plodiny.
Špecializované e-shopy
Internetové obchody ponúkajú široký výber exotických semien a sadeníc, pričom mnohé z nich sa dajú objednať priamo zo Slovenska alebo z krajín Európskej únie. Pri objednávaní zo zahraničia si však vždy skontrolujte podmienky dovozu semien a sadeníc, aby ste sa vyhli problémom s colnicou.
Výmeny medzi záhradkármi a semenárske burzy
Skvelým spôsobom, ako získať neobvyklé druhy semien, sú výmeny medzi nadšencami záhradníčenia. Na Slovensku aj v Česku existujú záhradkárske skupiny na sociálnych sieťach, kde si ľudia vymieňajú semienka a skúsenosti s pestovaním. Známe sú aj semenárske burzy a komunitné výmeny, kde môžete za symbolickú cenu alebo barter získať semienka menej známych rastlín.
Tipy na úspešný nákup exotických semien
- Overte si spoľahlivosť predajcu – čítajte recenzie a skúsenosti ostatných zákazníkov.
- Pozorne si prečítajte podmienky pestovania – nie všetky exotické rastliny sú vhodné do našich podmienok.
- Vyhnite sa príliš lacným ponukám z neznámych zdrojov – nízka cena môže znamenať nekvalitné alebo neklíčiace semená.
- Skontrolujte dátum expirácie semien – čím sú staršie, tým nižšia je ich klíčivosť.
S trochou plánovania a správnym výberom zdroja si môžete zabezpečiť kvalitné exotické semená a obohatiť svoju záhradu o jedinečné druhy zeleniny.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com