Kedy a ako hnojiť jahody? TOP tipy, ako dosiahnuť bohatú úrodu!

kedy a ako hnojiť jahody

Kedy a ako hnojiť jahody? Dnes sme si pre vás pripravili TOP tipy, ako dosiahnuť bohatú úrodu! Treba urobiť presne TOTO, už keď jahody začnú kvitnúť.

Kedy a ako hnojíte svoje jahody môže hrať rozhodujúcu úlohu v tom, aké zdravé sú vaše rastlinky a, samozrejme, koľko jahôd produkujú. Či už pestujete trváce alebo júnové jahody, pôda, na ktorej rastú z roka na rok, postupne stráca svoju silu.

TOP tipy, ako dosiahnuť bohatú úrodu!

Ako väčšina rastlín nesúcich zeleninu a ovocie, aj jahody vyžadujú dobré množstvo dusíka, fosforu a draslíka (N-P-K), aby vytvorili zdravé listy a kvety.

Okrem tejto „veľkej trojky" - N-P-K - si jahody vyžadujú aj dostatočné množstvo mikroživín na podporu rastu. Bohužiaľ, na rozdiel od jednoročných zeleninových rastlín a kvetov, pravdepodobne nemôžete každú sezónu zasadiť svoje trváce rastlinky na nové miesto. Z tohto dôvodu sa každým ďalším rokom bez pomoci pôda stáva menej úrodnou a vaše rastliny menej produktívne.

Najjednoduchší a najlepší spôsob, ako vyriešiť tento problém, je, samozrejme, hnojivo. Ale pokiaľ ide o rastliny jahôd, kedy a ako použijete toto hnojivo, môže znamenať obrovský rozdiel. Nielen v ich schopnosti produkovať viac plodov, ale aj v schopnosti prežiť a prezimovať s každým ďalším rokom.

Kedy hnojiť jahody a čím hnojiť jahody?

Existujú dve dôležité obdobia, kedy je potrebné rastlinky jahôd pohnojiť.

  • Prvé je na začiatku vegetačného obdobia predtým, ako vôbec začnú produkovať lístie alebo svoje plody. 
  • Druhé je od polovice leta do začiatku jesene, kým sa budú jahody pripravovať na zimu. 

Pokiaľ ide o skoré prihnojovanie, musíte rastlinkám dodať dávku energie tesne predtým, ako prechádzajú zo svojho pokojného stavu. Je mimoriadne dôležité aplikovať dávku na jar v správnom čase.

Odporúčame: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

ako sadiť jahody Depositphotos

Hnojenie jahôd na jar - kedy a ako hnojiť jahody?

Na začiatku jari sú rastlinky pripravené začať ukladať energiu do koreňového systému na produkciu ovocia.

  • A keď sa aplikuje hnojivo práve vtedy, keď začnú rásť, živiny sa absorbujú pre lepšie plodenie.
  • Ak však hnojíte, keď listy vyrastú už v plnej sile, živiny namiesto toho pôjdu viac na rast listov ako na produkciu plodov. Konečným výsledkom tak budú veľké rastliny s malými plodmi.
  • Nikdy nehnojte svoju úrodu, keď rodí. Môže sa zdať, že je dobrý nápad dodávať rastlinám živiny pri ich produkcii, ale táto energia v podobe hnojiva môže v skutočnosti spôsobiť, že rastliny prestanú kvitnúť a sústredia sa na rast listov.

Ak na jar vysádzate nové rastliny jahôd, použite do výsadbovej jamy namiesto hnojiva kompost. Pre ich začiatok to bude dokonalá voľba.

Hnojenie na jar - ako hnojiť jahody?

Pri hnojení na začiatku sezóny je vhodné použiť granulované hnojivo s pomalým uvoľňovaním. S malým množstvom lístia rastúceho na začiatku sezóny bude granulovaná aplikácia pomaly vsakovať ku koreňom pod nimi.

Pri výbere hnojiva hľadajte buď hnojivo s vyváženým zložením N-P-K, alebo také, ktoré sa trochu prikláňa na stranu draslíka.

Jedna vec, ktorej sa chcete vyhnúť, je akékoľvek hnojivo, ktoré obsahuje príliš veľa dusíka. Nadbytok dusíka povedie k väčšiemu rastu listov a nižšej produkcii ovocia.

Jarné hnojenie jahôd je pre pestovanie jahôd a správnu starostlivosť o jahody teda veľmi dôležité. Zabezpečíte tak zdravý rast jahôd a následné plodenie jahôd. Jahody v júni tak budú mať skvelú chuť!

Neprehliadnite: Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?

jahody sadenice Depositphotos

Dusík - Fosfor - Draslík (N-P-K)

Pokiaľ ide o obsah látok N-P-K, hľadajte hnojivá, ktoré sú blízko pomeru 10-10-10. Ak môžete, skúste nájsť zmes, ktorá má v skutočnosti o niečo viac draslíka (K). Draslík výrazne napomáha pri produkcii ovocia a je vynikajúci na pomoc pri pestovaní bohatších a väčších plodov.

  • Viac ako čokoľvek iné dbajte na včasné hnojenie.
  • Aplikujte hnojivo v odporúčanom množstve uvedenom na zadnej strane balenia.
  • Najlepšie je hnojivo trochu zaliať, aby sa lepšie vstrebalo do pôdy.

Ako alternatívu ku granulovaným hnojivám môžete ako jarné hnojivo použiť kompost – jednoducho ho mulčujte okolo vašich rastliniek jahôd a zalejte vodou. Podobne ako v prípade granulovaných hnojív sa živiny pomaly vsakujú, aby pomohli posilniť korene.

Hnojenie jahôd v lete

Rastliny rodiace v júni prihnojujte koncom leta po ich spätnom orezaní. To im pomôže znovu rásť a doslova nabiť ich koreňový systém. Pre dobrú produkciu sú dôležité nielen silné korene. Je ale oveľa menej pravdepodobné, že zdravé koreňové štruktúry zamrznú alebo odumrú cez tuhé zimy.

  • Ak pestujete vždy rodiace odrody jahôd, je najlepšie aplikovať hnojivo na začiatku jesene, keď rastlina prestane produkovať plody.
  • To jej pomôže začať ukladať energiu aj na ovocie v nasledujúcom roku.

Bez ohľadu na to, ktorý typ jahôd pestujete, môžete opäť použiť dobré univerzálne granulované hnojivo alebo niekoľko centimetrov kompostu na podporu vašich rastlín neskoro v sezóne. 

POZOR - neskoré hnojenie môže v skutočnosti podnietiť jemný neskorý rast, ktorý ponecháva rastliny náchylné na zimné poškodenie.

Hnojenie jahôd mulčovaním

Mulčovanie rastlín jahôd na konci sezóny slúži na ich ochranu proti burine a aj ako príprava na zimu. Slama alebo posekané listy na to fantasticky poslúžia.

Odporúčame aj: Vyvýšené záhony: Inšpirujte sa, ako si ich vyrobiť doma

kedy sadiť jahody Depositphotos

Užitočné tipy na záver

Ak pohnojíte jahody v máji, už v júni si budete môcť vychutnávať chutné a sladké ovocie. A preto sú práve tieto dni ideálne na hnojenie jahôd!

Zem sa už postupne otepľuje, takže korene budú pripravené absorbovať všetky užitočné látky a živiny. 

  1. 5 g hypermangánu rozpustite v 0,5 l vody. Pridajte časť tohto rozpusteného manganistanu draselného do 10 litrov vody. Zvyšok použite na iné rastliny. Pridajte k tomu 0,5 čajovej lyžičky kyseliny boritej vopred zriedenej v malom množstve (50 ml) horúcej vody. Poslednou zložkou je jód – pridajte ho 10 kvapiek. Všetko opäť premiešajte a jahody postriekajte už hotovým roztokom.
  2. Na druhý deň postriekajte kvety jahôd 1 litrom vody s 1 lyžičkou medu. Rýchlejšie to priláka včely, čo pomôže jahodám nasadiť viac plodov.
  3. Po týždni zalievajte jahody týmto roztokom – v 500 ml teplej vody rozmiešajte 30 g cukru a 10 g suchého droždia. Nechajte niekoľko hodín na teplom mieste. Zmes zrieďte v 20 litroch vody. Môžete pridať aj 1 g kyseliny askorbovej.

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková, Depositphotos

Aktualizované na 21.05.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE