TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

Sezóna v úžitkovej záhrade v tomto období je už v plnom prúde, a postupne sa pripravujeme aj na hnojenie niektorých druhov ovocia či zeleniny. Niekedy je prihnojenie nevyhnutné, aby nám úrodu neskôr nezničili škodcovia alebo choroby. Chemické hnojivá ľahko dostupné v záhradkárstvach sú výborným pomocníkom každého záhradkára, no niekedy stačí doma otvoriť špajzu, a nechať sa inšpirovať babskými radami. To platí aj na recepty na domáce hnojivo, ktoré zvýši úrodnosť už zasadených priesad.

Odporúčame: Ako skladovať chlieb? Vďaka jednoduchému triku bude dlhšie čerstvý!

hnojivo

Zdroj: Shutterstock®

S chemickými hnojivami opatrne. Prečo?

Ako sme si už povedali, chemické hnojivá nám pomáhajú, ale pôde môžu aj škodiť. Pri ich používaní myslite na to, že:

  • lacnejšie chemické hnojivá v sebe obsahujú veľa prebytočných látok, ktoré zbytočne zamoria pôdu,
  • ak to s chemickými hnojivami preženiete, organizmy v pôde budú trpieť, čo sa odrazí aj na pestovaných plodinách – preto ich používajte iba ako „doplnok“,
  • látky obsiahnuté v chemických hnojivách sa pri nadmernom používaní dostávajú do podzemných vôd.

Siahnite po babských receptoch na domáce hnojivo

Ako sa hovorí, príroda všetko aj tak sama zariadi. Pri pestovaní ovocia a zeleniny je ideálne hnojiť čo najmenej, avšak vo veľa prípadoch je to nevyhnutné. Aby sme mohli žať plody našej práce, musia byť zdravé a zrelé. A aby sme sa počas sezóny vyhli škodcom a chorobám, ktoré napádajú nami pestované plodiny, siahame po hnojivách. A ako si dopomôcť sami? Domáce hnojivo si vieme pripraviť aj doma zo surovín, ktoré bežne nájdeme v kuchyni alebo komore.

Odporúčame aj: Pýr plazivý – neželaná burina alebo vítaný pomocník pre zdravie?

hnojivo z bobkových listov

Zdroj: Shutterstock®

Domáce hnojivo z bobkových listov

Hnojivo z bobkového listu pripravíte z nie čerstvých, ale zo sušených bobkových listov. Tie poriadne pomeliete, pridáte do substrátu a premiešate. Takto pripravený substrát je vhodné použiť pri výsadbe. Tekutú formu tohto hnojiva si pripravíte z približne 4 bobkových listov, ktoré zalejte 1 litrom horúcej vody a nechajte vylúhovať. Takto pripravenou tekutou zmesou zalievajte pestované plodiny približne 1x za mesiac.

Prečo bobkový list?

  • obsahuje kyselinu nikotínovú – podporuje koreňový systém,
  • jeho antibakteriálne zloženie prispieva k dezinfekcii pôdy,
  • obsahuje fosfor, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán.
droždie ako hnojivo

Zdroj: Shutterstock®

Domáce hnojivo z droždia

Na prípravu domáceho hnojiva z droždia (kvasníc) budete potrebovať 5 gramov sušeného droždia, vlažnú vodu a kryštálový cukor. V približne pol litri vlažnej vody nechajte vykysnúť droždie, potom pridajte 1 lyžicu kryštálového cukru. Takto pripravené domáce hnojivo následne zrieďte s vodou v pomere 1:5. Používajte ihneď po pripravení, ideálne pravidelne 1x za mesiac.

Droždie má veľmi pozitívne účinky na koreňový systém rastlín, ako aj na „nahodenie“ väčšieho počtu plodov. Domáce hnojivo z droždia je vhodné nielen na priesady rastlín, ale aj na semená po zasadení, ako aj dospelé rastliny.

hnojivo zo žihľavy

Zdroj: Shutterstock®

Domáce hnojivo zo žihľavy

Príprava tohto hnojiva je veľmi jednoduchá. Použite k tomu odstátu alebo dažďovú vodu, do ktorej vo veľkom množstve nasekajte kusy žihľavy, a premiešajte každý deň po dobu 2 týždňov. Takto pripravené hnojivo síce nepríjemne zapácha, ale je veľmi účinné, pretože obsahuje vysoký obsah dusíka. Hnojivo pred použitím zrieďte v pomere 1:10 a zalievajte ním priesady 1x za dva týždne.

Zaujme vás: Nekvitne vám magnólia? Poznáme dôvody, kvôli ktorým to tak môže byť

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE