Krtonôžka v záhonoch? Tu je riešenie!

krtonôžka obyčajná

Medvedík obyčajný, známy aj ako Krtonôžka obyčajná - latinsky Gryllotalpa gryllotalpa - patrí medzi záhradných škodcov, ktorý sa vyskytuje v celej Európe.

Najčastejšie sa krtonožky nachádzajú v rašeliništiach, kompostoch a maštaľnom hnoji. Aby nedošlo k poškodeniu sadeníc, je dôležité umiestniť kompostér dostatočne ďaleko od záhonov.

Dospelé krtonožky sa živia hlavne hmyzom a dážďovkami, no neodmietnu ani rastlinnú potravu. Svoj životný priestor hľadajú pri brehoch riek, potokov alebo vodných nádrží, kde majú prístup k spodnej vode. Tieto citlivé tvory zvládajú naše slovenské zimy vďaka schovávaniu v pôde. Preferujú úrodnú a dobre hnojenú pôdu v parenisku alebo skleníku.

Ako vyzerá krtonôžka?

Medvedík obyčajný, známy aj ako Krtonôžka obyčajná, je dospelý jedinec, ktorý sa vyskytuje v celej Európe. Jeho telo dosahuje dĺžku približne 5 - 7 cm a je tmavohnedé zhora a sivohnedé na bruchu. Má valcovité telo pokryté jemnými chĺpkami a veľké tykadlá na hlave. Zadné krídla má prispôsobené na lietanie, ale let medvedíka je skôr výnimočný jav, pretože je nočným živočíchom.

  • Jeho netradičná hlava v tvare trojuholníka dodáva tomuto hmyziemu monštru ešte bizarný vzhľad. Jeho silné predné nohy sú ideálne na hrabanie. 
  • Vajíčka sú biele, mierne ploché a larvy majú svetložltú farbu. Larvy prezimujú v pôde v hĺbke od 0,5 do 2 metrov. Larvy medvedíka obyčajného sa po vyliahnutí živia humusom, no neskôr požierajú korene rastlín pod zemou, čo vedie k vädnutiu a vysúšaniu rastlín. 
  • Nymfy sa dvakrát zvliekajú počas prezimovania a dospievajú až v júni. Vajíčka kladú až v treťom roku života, pričom ich vývoj trvá až 2 roky, no za tú dobu spôsobia mnoho škôd.

Krtonôžka obyčajná

Väčšinu života trávia v podzemných chodbách, ktoré si vo vlhkých pôdach vyhrabáva svojimi mohutnými prednými nohami. Podzemie opúšťa len pri párení v máji a júni, kedy tiež po zotmení lieta. Vie dokonca aj plávať. Živí sa dravo - loví hlavne hmyz, krúžkovce alebo mäkkýše. 

Nymfa (tiež larva) prechádza takzvanou nedokonalou premenou a postupne sa vyvíja po dobu dvoch rokov. Dospelý jedinec žije od apríla do októbra. Krtonožka obyčajná poškodí veľké množstvo rastlín pri hĺbení chodieb a na jar pred stavbou hniezd, ku škodám dochádza len lokálne.

Odporúčame: Jedovatá burina a rastliny v záhrade- POZOR, môžu spôsobiť otravu i smrť!

medvedík obyčajný
Depositphotos

Aké škody môže napáchať krtonôžka?

Počas obdobia rozmnožovania, ktoré prebieha od mája do júna, sa larvy vyliahnú len z pôdy. Samičky si po spárení vyhrabávajú v pôde komôrku hniezda o hĺbke 5-25 cm a do nej nakladú 200 až 400 vajíčok. Počas tohto procesu samičky škodia rastlinám tým, že poobhrýzajú ich korene. V priebehu troch mesiacov si môžu vytvoriť viacero hniezd.

  • Ak sa vám v záhrade objaví medvedík obyčajný, môžete mať problém.
  •  Dospelá samička tohto škodcu kladie vajíčka, čo môže ohroziť vašu úrodu. 
  • Larvy medvedíka sú večne hladné a poškodzujú rastliny tým, že preštikávajú korienky. 

Tieto rastliny môžu následne hynúť, čo môže byť pre vás veľkou stratou.

Preventívna ochrana a odpudzovač krtonôžky

Medvedík obyčajný spôsobuje škody najmä na rastlinách ako mrkva, kapusta, uhorky, tekvica, rajčiaky a strukoviny. Jeho najväčšie škody sa prejavujú na mladých rastlinách počas obdobia párenia a kladenia vajíčok. POZOR - títo hmyzí škodcovia sa ľahko šíria medzi záhradami.

Nepriatelia medvedíka obyčajného

Napriek tomu v prírode majú nepriateľov ako vrany, sovy, škorci, piskory, mačky a krty.

Neprehliadnite: Ako sa zbaviť húseníc v záhrade? Poradíme vám TOP overené tipy!

krtonôžka obyčajná v záhrade
Depositphotos

Bojujeme proti krtonôžke - ako na to?

Zničte jej hniezda. Nájdete ich tak, že v záhrade uvidíte "bezdôvodne" vyschnuté rastliny. V noci vyliezajú s cieľom párenia sa, preto ďalším spôsobom teda ich manuálne ich pochytať. Najlepšie je to, ak do pôdy vykopete dieru, kam vložíte až po jej okraj kvetináč s hladkými stenami. Horný okraj pôdy uložte tesne pod hladinu pôdy. Popadajú do kvetináča a vy ich potom veľmi jednoducho chytíte.

Ďalší boj proti medvedíkovi:

  • Nastrihnite fasádnu sieťku a vložte ju do jamiek na sadenie. 
  • Sieťka by mala trčať zhruba až 2-3 cm nad zemou, nech chráni aj stonku. 
  • Krtonožka sa k rastline nedostane a tá má zase priestor na svoj rast.

Biologická ochrana proti krtonôžke - ako sa zbaviť tohto neželaného návštevníka?

Ak nie sú v záhrade prítomní prirodzení nepriatelia krtonôžky, môže pomôcť iba chémia. To si myslia ako záhradkári, tak aj chatári, ktorí do pôdy sypú všetko, čo majú po ruke, čo ešte viac poškodzuje už krehký ekosystém. 

Bohužiaľ, na Slovensku neexistuje zaregistrovaná 100% účinná chemická látka proti tomuto pôdnemu škodcovi, a tie dostupné na trhu majú obmedzenú účinnosť a škodia ekosystému. 

Našťastie však existuje aj biologické riešenie a ekologická alternatíva proti krtonôžke v podobe parazitických hlístic Steinernema carpocapsae, ktoré dokážu zničiť hmyz. Tieto hlístice napádajú larvy škodcov a množia sa v ich tele, čím ich eliminujú. Nemajú žiadny vplyv na ľudí a domáce zvieratá a postupne sa vytratia dokonca aj z pôdy. 

A čo je výhodou - tieto hlístice zničia aj iných škodcov, čo vám umožní obnoviť stabilný ekosystém vo vašej záhrade.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE