Spoznajte zázračné liečivé účinky jedlých húb, ktoré vás prekvapia

liečivé účinky jedlých húb

Jedlé huby majú dlhú históriu použitia v tradičnej medicíne vďaka svojim mnohým prospešným účinkom na ľudské zdravie. Medzi najznámejšie účinky jedlých húb patria: 

Posilňovanie imunitného systému: Jedlé huby, ako napríklad reishi, cordyceps alebo chaga, obsahujú látky, ktoré podporujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti infekciám. 

Zníženie zápalov: Niektoré druhy húb obsahujú silné antioxidanty a protizápalové látky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápaly v tele a chrániť tkanivá pred poškodením. 

Podpora tráviaceho traktu: Huby ako shitake, maitake alebo reishi môžu pomôcť pri trávení potravy a podporiť zdravú črevnú mikroflóru. 

Riadenie hladiny cukru v krvi: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia určitých druhov húb môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi u ľudí s diabetom. 

Podpora zdravého srdca: Huby obsahujú látky, ktoré môžu znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb.

Je dôležité si ale uvedomiť, že konkrétne účinky jedlých húb sa môžu líšiť podľa druhu a spôsobu prípravy. Preto je dobré sa poradiť s odborníkom alebo lekárom pred začiatkom konzumácie húb ako súčasti liečby.

Liečivé huby a medicínske účinky húb

Huby sú prírodné zdroje liečivých látok, ktoré sa využívajú v tradičnej čínskej, japonskej a indickej medicíne už tisíce rokov. V posledných rokoch sa tiež stávajú stále populárnejšou súčasťou alternatívnej medicíny vo západnom svete.

Je dôležité mať na pamäti, že liečivé huby nie sú zázračné lieky a nepoužívajte ich bez konzultácie s lekárom. Avšak ich prírodné liečivé účinky môžu byť výborným doplnkom k tradičnej liečbe a pomôcť vám udržať vaše zdravie a vitalitu.

Odporúčame: Komáre - TAKTO obmedzíte ich výskyt v záhrade!

medicinálne liečivé huby
Depositphotos

Aké sú účinky a účinné látky liečivých húb - medicinálnych húb?

Liečivé huby, známe aj ako medicinálne huby, majú množstvo účinkov a obsahujú rôzne účinné látky. Niektoré z najčastejších účinkov liečivých húb zahŕňajú zvýšenie imunity, detoxikáciu organizmu, antioxidačné účinky, zlepšenie trávenia, podporu zdravej kože a vlasov, a dokonca aj boj proti nádorovým bunkám.

Medicinálne huby obsahujú množstvo účinných látok, ako sú polysacharidy, peptidy, triterpenoidy, aminokyseliny, vitamíny a minerály. Tieto látky majú rôzne terapeutické účinky a môžu byť prospešné pre zdravie človeka.

Najznámejšie liečivé huby a medicínske huby:

  • Reishi (Ganoderma lucidum) - zlepšuje imunitný systém, podporuje zdravé srdce a cirkuláciu krvi.

  • Chaga (Inonotus obliquus) - má antioxidačné účinky, podporuje detoxikáciu organizmu a zlepšuje trávenie.

  • Cordyceps (Cordyceps sinensis) - zvyšuje energiu, posilňuje imunitný systém a zlepšuje funkciu pľúc.

  • Lion's Mane (Hericium erinaceus) - podporuje zdravý mozog a nervový systém, zlepšuje pamäť a koncentráciu.

  • Turkey Tail (Trametes versicolor) - bojuje proti nádorovým bunkám, podporuje imunitný systém a detoxikuje organizmus.

Vzhľadom na svoje rozmanité účinky a zloženie sú liečivé huby často využívané ako prírodné doplnky stravy a liečivá na posilnenie zdravia a liečbu rôznych ochorení. Vždy je však dôležité konzultovať s odborníkom, ak uvažujete o užívaní liečivých húb, aby ste získali správne informácie o ich účinkoch a dávkovaní.

Prečo sú medicinálne huby liečivé?

Medicinálne huby sú liečivé preto, že obsahujú množstvo bioaktívnych zlúčenín, ktoré majú pozitívny vplyv na náš organizmus. Tieto zlúčeniny môžu mať protizápalové, imunitné posilňujúce, antioxidačné, protirakovinové a iné liečivé účinky. Okrem toho, mnohé medicinálne huby obsahujú vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre dobré zdravie.

Ich liečivé účinky sú široko využívané v tradičnej a alternatívnej medicíne na liečbu rôznych ochorení a podporu celkového zdravia.

Druhy liečivých húb

Existuje množstvo rôznych druhov liečivých húb, ktoré majú rôzne medicínske účinky. 

Niektoré z najznámejších a najviac študovaných sú:

  • Reishi huba - tiež známa ako "huba nesmrteľnosti", reishi má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Má tiež pozitívny vplyv na fungovanie imunitného systému a znižuje stres.
  • Chaga - chaga je bohatá na antioxidanty a fytonutrienty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred poškodením buniek a zápalom. Má tiež antivírusové a protirakovinové vlastnosti.
  • Cordyceps - cordyceps zvyšuje energetickú úroveň, vytrvalosť a výkonnosť. Tiež podporuje imunitný systém a znižuje zápal.
  • Shiitake huba - shiitake obsahuje látky, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, zlepšujú trávenie a podporujú zdravie srdca.
  • Maitake huba - maitake má protizápalové vlastnosti a podporuje fungovanie imunitného systému. Tiež má účinky na reguláciu hladiny cukru v krvi a podporuje detoxikáciu organizmu.

Neprehliadnite: Čerstvá zelenina v kuchyni: Rýchle, chutné a zdravé recepty

shiitake huba
Depositphotos

Čo podporíte vďaka medicinálnym hubám?

Medicinálne huby majú mnoho pozitívnych zdravotných účinkov. 

  • Niektoré z nich obsahujú antioxidanty, ktoré môžu bojovať proti voľným radikálom a chrániť bunky pred poškodením.
  • Iné môžu mať protizápalové vlastnosti a pomáhať znižovať zápaly v tele. 
  • Niektoré medicinálne huby môžu tiež podporovať imunitný systém a pomôcť telu bojovať proti infekciám. 
  • Ďalšie môžu mať vplyv na stav nervového systému a môžu pomôcť pri boji proti stresu a úzkosti. 

Výskum stále pokračuje a objavujú sa nové poznatky o liečivých účinkoch medicinálnych húb.

Medicinálne/liečivé huby - majú aj protirakovinové účinky?

Medicinálne huby sú známe už tisícky rokov a ich liečivé účinky sú v mnohých kultúrach využívané ako súčasť tradičnej medicíny. Existuje mnoho druhov húb, ktoré majú rôzne terapeutické účinky, vrátane protizápalových, antioxidačných a imunitných posilňujúcich vlastností. V nedávnych štúdiách sa tiež objavili dôkazy o tom, že niektoré liečivé huby môžu mať aj protirakovinové účinky.

  • Napríklad reishi huba (Ganoderma lucidum) obsahuje zložky nazývané triterpenoidy, ktoré sa ukázali mať protirakovinové účinky vo viacerých vedeckých štúdiách. Tieto zložky môžu pomôcť bojovať proti rakovinovým bunkám, inhibovať ich rast a šírenie a podporiť apoptózu - proces, ktorý vedie k ich samovražde.
  • Ďalšia známa liečivá huba je turkey tail (Coriolus versicolor), ktorá obsahuje polysacharidy a proteíny, ktoré sa ukázali mať antioxidačné a majú aj imunitné posilňujúce účinky. Tieto zložky môžu pomôcť telu bojovať proti rakovinovým buniek a znižovať zápaly spojené s nimi.

Je dôležité mať na pamäti, že medicinálne huby nie sú náhradou konvenčnej onkologickej liečby a pred zahájením akéhokoľvek nového liečebného režimu by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. Avšak, v kombinácii s konvenčnou liečbou by mohli liečivé huby poskytnúť dodatočnú podporu a zlepšiť celkový stav pacienta.

1 komentár
Funny

Funny

04.07.2024 12:03

Niektoré huby ani nepoznám, mohli by ste napísať takýto článok o slovenských hubách. Veľmi by ma zaujmali ich účinok na ľudský organizmus.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE