Zimné polievky sú obľúbené v chladnejšom počasí, pretože sú teplé a príjemne zohrejú celý náš organizmus. Narozdiel od letných polievok, ktoré sa často servírujú studené, zimné polievky sa podávajú teplé alebo horúce.
V zimných mesiacoch sú populárne rôzne druhy polievok, ktoré obsahujú sezónne ingrediencie ako napríklad zelenina, šťava zo surovej kapusty, suché bôby, huby, mäso a mnoho ďalších. Ktorú si vyberiete práve vy? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na zimné polievky!
Zimná polievka - prečo je dôležitá a výživná pre náš organizmus?
Zimné polievky sú dobré a zdravé z niekoľkých dôvodov, ako napríklad:
- Zimné polievky sú vynikajúce pre zahriatie tela. Obsahujú horúci vývar alebo polievkový základ, ktorý pomáha zvýšiť telesnú teplotu a uľahčuje cirkuláciu tepla v tele.
- Zimné polievky sú bohaté na vitamíny a minerály. Často obsahujú sezónne zeleninu a bylinky, ktoré dodávajú telu dôležité živiny. Zelenina v polievke je zvyčajne varená, čo umožňuje, aby sa vitamíny a minerály uvoľnili a vstrebali.
- Zimné polievky sú dobrým zdrojom vlákniny. Vďaka prítomnosti zeleniny a celozrnných obilnín obsahujú polievky dostatok vlákniny,ktorá pomáha udržiavať zdravú funkciu tráviaceho systému a zabraňuje zažívacím problémom.
- Polievky môžu pomôcť pri chudnutí. Vďaka vysokej obsahu vody a nízkemu obsahu kalórií sú zimné polievky skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Konzumácia polievky medzi hlavnými jedlami môže tiež pomôcť udržať hladinu energie a zabrániť prejedaniu sa.
- Zimné polievky môžu posilniť imunitný systém. Bylinky, korenie a zelenina používané pri príprave polievky obsahujú množstvo fytonutrientov, ktoré môžu posilniť imunitný systém a pomôcť bojovať proti chorobám.
Celkovo povedané, zimné polievky sú vynikajúcou voľbou pre zdravé stravovanie počas zimy. Obsahujú množstvo výživných látok a pomáhajú udržiavať telo teplé a imunitný systém silný.
Najlepšie zimné polievky - husté polievky
Niektoré tradičné zimné polievky zahŕňajú:
- Zemiaková polievka - môže sa podávať s pridaním čerstvej zeleniny alebo byliniek na ozdobu.
- Hrachová polievka - môže byť podávaná s kockami slaniny.
- Hubová polievka - môže byť podávaná s kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.
- Gulášová polievka - táto polievka je tradičným jedlom vo východnej Európe a obsahuje hovädzie mäso s cibuľou, paprikou a korením. Je aromatická a chutná.
Niektoré ďalšie najobľúbenejšie polievky sú krémové polievky, hubové polievky, zeleninová krémový polievka, rýchla paradajková polievka, kyslá polievka, polievky so smotanou, cibuľačka, kulajda a podobne.
Toto sú len niektoré príklady zimných polievok, ale existuje ešte mnoho ďalších receptov a variácií. Každá kuchyňa a kultúra má svoje vlastné tradičné zimné polievky, ktoré stoja za to ochutnať.
Neprehliadnite: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?
Zdroj: Depositphotos
Sýta fazuľová polievka
Ingrediencie:
- 250 g suchej fazule
- 1 veľkú cibuľu, nasekanú na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
- 2 zemiaky, nakrájané na malé kúsky
- 1 paradajku, nakrájaný na malé kúsky
- 1 lyžičku papriky
- 1/2 lyžičky koriandra
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
Postup prípravy fazuľovej polievky:
- Vložte fazule do veľkého hrnca a zalejte ich vodou. Varíme 10 minút, potom ich necháme postáť v horúcej vode ďalších 40 minút, aby sa zmäkli.
- Zohrejte olivový olej vo veľkom hrnci a orestujte na ňom cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a paradajky. Pražíme ich asi 5 minút, kým sa zjemní.
- Pridajte papriku, koriander a orestujte ich spolu so zeleninou ďalších 2 minúty.
- Pridajte fazule bez vody do hrnca so zeleninou a zamiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Pekne zohrejte zmes na miernom ohni a nechajte ju variť približne 30 minút, kým sa fazule úplne zmäknú a polievka sa zmieša.
- Ak je polievka príliš hustý, môžete pridať viac vývaru alebo vody, aby ste získali požadovanú konzistenciu.
- Servírujte horúcu a doplňte ju čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Dobrú chuť!
Odporúčame aj: Angínovník - všade samí chorí - táto bylinka vám pomôže! Skúste recept na sirup či kloktadlo.
Zdroj: Depositphotos
Kyslá šošovicová polievka
Ingrediencie:
- 250 g šošovice
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej majoránky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice jablčného octu
- bylinky na ozdobenie
Postup prípravy šošovicovej polievky:
- Šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- V hrnci si zahrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich asi 2 minúty, kým nezačnú byť zlatisté.
- Do hrnca pridajte mrkvu a zemiaky. Primiešajte mletú sladkú papriku, rascu, majoránku, soľ a čierne korenie. Orestujte zeleninu ešte približne 5 minút.
- Pridajte šošovicu, zeleninový vývar a bobkové listy. Prevarte a znížte teplotu. Varte asi 30 - 40 minút, kým šošovica a zelenina zmäknú.
- Pred koncom varenia pridajte jablčný ocot a premiešajte.
- Polievku rozmixujte do hladka pomocou mixéra alebo šľahača na polievky.
- Podávajte polievku a posypte čerstvými bylinkami.
Tip pre vás: Poznáte všetky triky, ako vybrať triesku? Niektoré z nich vás naozaj prekvapia!
Zdroj: Depositphotos
Kapustová polievka
Ingrediencie:
- 1 väčšia hlava bielej kapusty
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sladkej mletej papriky
- soľ, čierne korenie a mletá červená paprika podľa chuti
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninovej vývaru
Postup prípravy kapustovej polievky:
- Na panvici si rozohrejte olivový olej. Pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a duste ju.
- Pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky na kocky. Pridajte aj strúčiky cesnaku pretlačené cez lis.
- Dusíme zeleninu spoločne asi 5 minút, až kým sa zemiaky a mrkva zmäknú.
- Medzitým nakrájame kapustu na tenké prúžky. Môžete ju aj povaril a potom pridať do polievky, alebo ju dáte priamo do hrnca.
- Pridajte sladkú mletú papriku, soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku a premiešajte.
- Nalejte zeleninový vývar a privedieme k varu.
- Občasne premiešajte a varíme na miernom ohni, pokým sa kapusta a zelenina neuvaria. To môže trvať asi 20-30 minút.
- Po uvaríme ochutnajme polievku. Prípadne pridáme ešte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávame teplú a môžeme ozdobiť s troškou smotany alebo pažítkou.
Dobrú chuť!
Zaujme vás: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!
Zdroj: Depositphotos
Zemiaková polievka
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica oleja (napríklad slnečnicového)
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 dcl smotany na varenie
- čerstva petržlenovú vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup prípravy zemiakovej polievky:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky.
- V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridáme nakrájané zemiaky a za stáleho miešania ich krátko orestujeme s cibuľou a cesnakom.
- Zalejeme zeleninovým vývarom (alebo vodou) a privedieme k varu. Varíme, kým sa zemiaky úplne neuvaria (asi 15-20 minút).
- Polievku dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom, kým nie je hladká a krémová. Ak chcete polievku môcť jesť aj s kúskami, máčajte mixér len na krátku chvíľu.
- Vlejeme smotanu na varenie do polievky a dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Polievku podávame horúcu, môžeme ju ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.
Dobrú chuť!
Odporúčame: Kumquat - poznáte toto exotické ovocie? Prezradíme vám, ako ho pestovať, skladovať a prečo ho konzumovať
Zdroj: Depositphotos
Cesnaková polievka
Ingrediencie:
- 1 hlavička cesnaku
- 2 cibule
- 4 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice kyslej smotany na dochutenie (voliteľné)
- čerstvá petržlenovú vňať na ozdobenie
Postup prípravy cesnakovej polievky:
- Najprv olúpeme a nakrájame cibuľu a zemiaky na malé kocky.
- Cibuľu dôkladne orestujeme na olivovom oleji, až kým nezhnedne. Po cca 5 minútach pridáme dva rozdrvené strúčiky cesnaku a opekáme spolu ďalšie 2 minúty.
- Potom pridáme zemiaky a orestujeme ich ešte asi 3 minúty.
- Nalejeme zeleninový vývar alebo vodu do hrnca a necháme zmes prevariť.
- Znížime teplotu a varíme asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Potom polievku rozmixujeme mixérom na žiadúcu konzistenciu. Ak máte radi polievku s kúskami zemiakov, nemusíte ju mixovať úplne jemno.
- Ochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chcete, môžete pridať aj ďalší strúčik cesnaku, ak vás neodradí jeho silná chuť.
- Na záver môžete pridať kyslú smotanu, ktorá polievku jemne ochutí a zjemní. Dobre ju premiešajte.
- Polievku podávame horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Neprehliadnite: Levanduľa - druhy, pestovanie, zber, použitie, účinky na zdravie a recepty
Zdroj: Depositphotos
Zimná hríbová polievka
Ingrediencie:
- 500 gramov čerstvých alebo mrazených húb (napríklad hliva ustricová, šampiňóny, suchohríby)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dochutenie
Postup prípravy hubovej polievky:
- Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Ak používate sušené huby, musíte ich najskôr namočiť.
- Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte jemne.
- V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte nakrájané huby a dusíme ich asi 5-7 minút, kým všetka tekutina neodparí.
- Zatiaľ čo huby dusia, olúpte a nakrájajte zemiaky na kocky.
- Pridajte zemiaky do hrnca s hubami a zalejte ich zeleninovým vývarom.
- Dusíme na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú (asi 15-20 minút).
- Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte mixérom alebo ponorným mixérom, kým nebudete mať hladkú konzistenciu.
- Pridajte smotanu na varenie, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
- Nechajte polievku prevrieť, aby sa všetky chute spojili.
- Dokončenú polievku môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prečítajte si aj: Ako sa zbaviť bzdochy zo záhrady a z domu? Máme TOP 6 účinných spôsobov!
Zdroj: Depositphotos
Tekvicová polievka
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica (asi 1,5 kg)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru (môžete si uvariť aj domáci)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
- 100 ml smotany na varenie
- kôpor alebo petržlen na ozdobu
Postup prípravy tekvicovej polievky:
- Tekvicu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kocky. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni a orestujte cibuľu a cesnak.
- Pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky do hrnca. Orestujte ich krátko, asi 5 minút, premiešajte.
- Postupne pridávajte zeleninový vývar do hrnca, dostatočne množstvo na to, aby sa všetka zelenina pokryla. Priveďte k varu.
- Znížte teplotu a nechajte polievku vrieť, dokiaľ sa zelenina nezmäkne, asi 15-20 minút.
- Vypnite oheň a nechajte polievku trochu vychladnúť. Potom ju premixujte pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
- Vráťte polievku späť na stredný oheň a ohrejte ju. Pridajte soľ, čierne korenie, kurkumu a mletú papriku.
- Na záver pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
- Podávajte tekvicovú polievku teplú a ozdobte ju čerstvým kôprom alebo petržlenom.