Zimné polievky: Najlepšie recepty na zahriatie!

Zimné polievky sú obľúbené v chladnejšom počasí, pretože sú teplé a príjemne zohrejú celý náš organizmus. Narozdiel od letných polievok, ktoré sa často servírujú studené, zimné polievky sa podávajú teplé alebo horúce.

V zimných mesiacoch sú populárne rôzne druhy polievok, ktoré obsahujú sezónne ingrediencie ako napríklad zelenina, šťava zo surovej kapusty, suché bôby, huby, mäso a mnoho ďalších. Ktorú si vyberiete práve vy? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na zimné polievky!

Zimná polievka - prečo je dôležitá a výživná pre náš organizmus?

Zimné polievky sú dobré a zdravé z niekoľkých dôvodov, ako napríklad:

  • Zimné polievky sú vynikajúce pre zahriatie tela. Obsahujú horúci vývar alebo polievkový základ, ktorý pomáha zvýšiť telesnú teplotu a uľahčuje cirkuláciu tepla v tele.
  • Zimné polievky sú bohaté na vitamíny a minerály. Často obsahujú sezónne zeleninu a bylinky, ktoré dodávajú telu dôležité živiny. Zelenina v polievke je zvyčajne varená, čo umožňuje, aby sa vitamíny a minerály uvoľnili a vstrebali.
  • Zimné polievky sú dobrým zdrojom vlákniny. Vďaka prítomnosti zeleniny a celozrnných obilnín obsahujú polievky dostatok vlákniny,ktorá pomáha udržiavať zdravú funkciu tráviaceho systému a zabraňuje zažívacím problémom.
  • Polievky môžu pomôcť pri chudnutí. Vďaka vysokej obsahu vody a nízkemu obsahu kalórií sú zimné polievky skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Konzumácia polievky medzi hlavnými jedlami môže tiež pomôcť udržať hladinu energie a zabrániť prejedaniu sa.
  • Zimné polievky môžu posilniť imunitný systém. Bylinky, korenie a zelenina používané pri príprave polievky obsahujú množstvo fytonutrientov, ktoré môžu posilniť imunitný systém a pomôcť bojovať proti chorobám.

Celkovo povedané, zimné polievky sú vynikajúcou voľbou pre zdravé stravovanie počas zimy. Obsahujú množstvo výživných látok a pomáhajú udržiavať telo teplé a imunitný systém silný.

Najlepšie zimné polievky - husté polievky

Niektoré tradičné zimné polievky zahŕňajú:

  • Zemiaková polievka - môže sa podávať s pridaním čerstvej zeleniny alebo byliniek na ozdobu.
  • Hrachová polievka - môže byť podávaná s kockami slaniny.
  • Hubová polievka - môže byť podávaná s kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.
  • Gulášová polievka - táto polievka je tradičným jedlom vo východnej Európe a obsahuje hovädzie mäso s cibuľou, paprikou a korením. Je aromatická a chutná.

Niektoré ďalšie najobľúbenejšie polievky sú krémové polievky, hubové polievky, zeleninová krémový polievka, rýchla paradajková polievka, kyslá polievka, polievky so smotanou, cibuľačka, kulajda a podobne.

Toto sú len niektoré príklady zimných polievok, ale existuje ešte mnoho ďalších receptov a variácií. Každá kuchyňa a kultúra má svoje vlastné tradičné zimné polievky, ktoré stoja za to ochutnať.

Neprehliadnite: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

Sýta fazuľová polievka

Ingrediencie:

  • 250 g suchej fazule
  • 1 veľkú cibuľu, nasekanú na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
  • 2 zemiaky, nakrájané na malé kúsky
  • 1 paradajku, nakrájaný na malé kúsky
  • 1 lyžičku papriky
  • 1/2 lyžičky koriandra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru

Postup prípravy fazuľovej polievky:

  • Vložte fazule do veľkého hrnca a zalejte ich vodou. Varíme 10 minút, potom ich necháme postáť v horúcej vode ďalších 40 minút, aby sa zmäkli.
  • Zohrejte olivový olej vo veľkom hrnci a orestujte na ňom cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a paradajky. Pražíme ich asi 5 minút, kým sa zjemní.
  • Pridajte papriku, koriander a orestujte ich spolu so zeleninou ďalších 2 minúty.
  • Pridajte fazule bez vody do hrnca so zeleninou a zamiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  • Pekne zohrejte zmes na miernom ohni a nechajte ju variť približne 30 minút, kým sa fazule úplne zmäknú a polievka sa zmieša.
  • Ak je polievka príliš hustý, môžete pridať viac vývaru alebo vody, aby ste získali požadovanú konzistenciu.
  • Servírujte horúcu a doplňte ju čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Dobrú chuť!

Odporúčame aj: Angínovník - všade samí chorí - táto bylinka vám pomôže! Skúste recept na sirup či kloktadlo.

Kyslá šošovicová polievka

Ingrediencie:

  • 250 g šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletej majoránky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžice jablčného octu
  • bylinky na ozdobenie

Postup prípravy šošovicovej polievky:

  • Šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
  • Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  • V hrnci si zahrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich asi 2 minúty, kým nezačnú byť zlatisté.
  • Do hrnca pridajte mrkvu a zemiaky. Primiešajte mletú sladkú papriku, rascu, majoránku, soľ a čierne korenie. Orestujte zeleninu ešte približne 5 minút.
  • Pridajte šošovicu, zeleninový vývar a bobkové listy. Prevarte a znížte teplotu. Varte asi 30 - 40 minút, kým šošovica a zelenina zmäknú.
  • Pred koncom varenia pridajte jablčný ocot a premiešajte.
  • Polievku rozmixujte do hladka pomocou mixéra alebo šľahača na polievky.
  • Podávajte polievku a posypte čerstvými bylinkami.

Tip pre vás: Poznáte všetky triky, ako vybrať triesku? Niektoré z nich vás naozaj prekvapia!

Kapustová polievka

Ingrediencie:

  • 1 väčšia hlava bielej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sladkej mletej papriky
  • soľ, čierne korenie a mletá červená paprika podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 liter zeleninovej vývaru

Postup prípravy kapustovej polievky:

  • Na panvici si rozohrejte olivový olej. Pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a duste ju.
  • Pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky na kocky. Pridajte aj strúčiky cesnaku pretlačené cez lis.
  • Dusíme zeleninu spoločne asi 5 minút, až kým sa zemiaky a mrkva zmäknú.
  • Medzitým nakrájame kapustu na tenké prúžky. Môžete ju aj povaril a potom pridať do polievky, alebo ju dáte priamo do hrnca.
  • Pridajte sladkú mletú papriku, soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku a premiešajte.
  • Nalejte zeleninový vývar a privedieme k varu.
  • Občasne premiešajte a varíme na miernom ohni, pokým sa kapusta a zelenina neuvaria. To môže trvať asi 20-30 minút.
  • Po uvaríme ochutnajme polievku. Prípadne pridáme ešte soľ a korenie podľa chuti.
  • Podávame teplú a môžeme ozdobiť s troškou smotany alebo pažítkou.

Dobrú chuť!

Zaujme vás: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

Zemiaková polievka

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica oleja (napríklad slnečnicového)
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 dcl smotany na varenie
  • čerstva petržlenovú vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup prípravy zemiakovej polievky:

  • Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky.
  • V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  • Pridáme nakrájané zemiaky a za stáleho miešania ich krátko orestujeme s cibuľou a cesnakom.
  • Zalejeme zeleninovým vývarom (alebo vodou) a privedieme k varu. Varíme, kým sa zemiaky úplne neuvaria (asi 15-20 minút).
  • Polievku dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom, kým nie je hladká a krémová. Ak chcete polievku môcť jesť aj s kúskami, máčajte mixér len na krátku chvíľu.
  • Vlejeme smotanu na varenie do polievky a dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  • Polievku podávame horúcu, môžeme ju ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.

Dobrú chuť!

Odporúčame: Kumquat - poznáte toto exotické ovocie? Prezradíme vám, ako ho pestovať, skladovať a prečo ho konzumovať

Cesnaková polievka

Ingrediencie:

  • 1 hlavička cesnaku
  • 2 cibule
  • 4 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice kyslej smotany na dochutenie (voliteľné)
  • čerstvá petržlenovú vňať na ozdobenie

Postup prípravy cesnakovej polievky:

  • Najprv olúpeme a nakrájame cibuľu a zemiaky na malé kocky.
  • Cibuľu dôkladne orestujeme na olivovom oleji, až kým nezhnedne. Po cca 5 minútach pridáme dva rozdrvené strúčiky cesnaku a opekáme spolu ďalšie 2 minúty.
  • Potom pridáme zemiaky a orestujeme ich ešte asi 3 minúty.
  • Nalejeme zeleninový vývar alebo vodu do hrnca a necháme zmes prevariť.
  • Znížime teplotu a varíme asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  • Potom polievku rozmixujeme mixérom na žiadúcu konzistenciu. Ak máte radi polievku s kúskami zemiakov, nemusíte ju mixovať úplne jemno.
  • Ochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chcete, môžete pridať aj ďalší strúčik cesnaku, ak vás neodradí jeho silná chuť.
  • Na záver môžete pridať kyslú smotanu, ktorá polievku jemne ochutí a zjemní. Dobre ju premiešajte.
  • Polievku podávame horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Neprehliadnite: Levanduľa - druhy, pestovanie, zber, použitie, účinky na zdravie a recepty

Zimná hríbová polievka

Ingrediencie:

  • 500 gramov čerstvých alebo mrazených húb (napríklad hliva ustricová, šampiňóny, suchohríby)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3-4 zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na dochutenie

Postup prípravy hubovej polievky:

  • Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Ak používate sušené huby, musíte ich najskôr namočiť.
  • Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte jemne.
  • V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
  • Pridajte nakrájané huby a dusíme ich asi 5-7 minút, kým všetka tekutina neodparí.
  • Zatiaľ čo huby dusia, olúpte a nakrájajte zemiaky na kocky.
  • Pridajte zemiaky do hrnca s hubami a zalejte ich zeleninovým vývarom.
  • Dusíme na strednom ohni, kým zemiaky nezmäknú (asi 15-20 minút).
  • Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte mixérom alebo ponorným mixérom, kým nebudete mať hladkú konzistenciu.
  • Pridajte smotanu na varenie, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
  • Nechajte polievku prevrieť, aby sa všetky chute spojili.
  • Dokončenú polievku môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Prečítajte si aj: Ako sa zbaviť bzdochy zo záhrady a z domu? Máme TOP 6 účinných spôsobov!

Tekvicová polievka

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica (asi 1,5 kg)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru (môžete si uvariť aj domáci)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
  • 100 ml smotany na varenie
  • kôpor alebo petržlen na ozdobu

Postup prípravy tekvicovej polievky:

  • Tekvicu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kocky. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  • V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni a orestujte cibuľu a cesnak.
  • Pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky do hrnca. Orestujte ich krátko, asi 5 minút, premiešajte.
  • Postupne pridávajte zeleninový vývar do hrnca, dostatočne množstvo na to, aby sa všetka zelenina pokryla. Priveďte k varu.
  • Znížte teplotu a nechajte polievku vrieť, dokiaľ sa zelenina nezmäkne, asi 15-20 minút.
  • Vypnite oheň a nechajte polievku trochu vychladnúť. Potom ju premixujte pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
  • Vráťte polievku späť na stredný oheň a ohrejte ju. Pridajte soľ, čierne korenie, kurkumu a mletú papriku.
  • Na záver pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
  • Podávajte tekvicovú polievku teplú a ozdobte ju čerstvým kôprom alebo petržlenom.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE