Rozhodli ste sa pre stromy v záhrade? TAKTO sa pripraviť na ich výsadbu!

stromy v záhrade

Výsadba stromov do záhrady je vynikajúci spôsob, ako zlepšiť vzhľad svojho pozemku, pridať hodnotu nehnuteľnosti a prispieť k ochrane životného prostredia. Stromy poskytujú prirodzený tieň a estetickú funkciu, ale tiež zlepšujú kvalitu ovzdušia a poskytujú domov mnohým druhom živočíchov. 

Predtým, než sa však pustíte do výsadby, je dôležité sa na tento proces dôkladne pripraviť. Tento článok vám ponúka podrobného sprievodcu, ktorý vám pomôže zabezpečiť, že vaše stromy sa ujmú a budú prosperovať.

1. Výber správneho druhu stromu

Prvým a najdôležitejším krokom je výber druhu stromu, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a podmienkam. Pri výbere zvážte nasledujúce faktory:

  • Podnebie: Zistite, aké podnebie panuje vo vašej oblasti. Niektoré druhy stromov sú lepšie prispôsobené teplým, suchým podmienkam, zatiaľ čo iné preferujú chladnejšie, vlhšie prostredie. Napríklad javorové stromy sú obľúbené v chladnejších oblastiach, zatiaľ čo olivovníky sú vhodnejšie pre teplejšie podnebie.
  • Typ pôdy: Kvalita a typ pôdy ovplyvňujú rast stromov. Na ťažkých hlinách môžu niektoré druhy trpieť nedostatkom kyslíka, zatiaľ čo piesočnaté pôdy môžu rýchlo vysychať. Testujte pôdu vo svojej záhrade, aby ste zistili pH a jej zloženie, čo vám pomôže vybrať vhodné druhy.
  • Veľkosť a tvar: Zvážte, akú veľkosť a tvar stromu chcete dosiahnuť. Niektoré stromy rastú do veľkých rozmerov a ich koruny môžu mať široký priemer, čo môže ovplyvniť okolie. Ak máte malú záhradu, vyberte si menšie druhy, ktoré nebudú prekážať iným rastlinám a štruktúram.
  • Účel výsadby: Zamyslite sa, prečo chcete stromy zasadiť. Chcete vytvoriť tieň pre terasu, zlepšiť súkromie, poskytnúť potraviny alebo len zvýšiť estetickú hodnotu záhrady? Rôzne stromy slúžia rôznym účelom, takže je dobré mať jasnú predstavu.

2. Plánovanie umiestnenia

Po výbere vhodného druhu stromu je dôležité naplánovať, kde ho zasadiť. Umiestnenie stromu má zásadný vplyv na jeho rast a vývoj:

  • Svetelné podmienky: Väčšina stromov potrebuje na rast minimálne 6 hodín priameho slnečného svetla denne. Sledujte svoj pozemok počas dňa a identifikujte najslnečnejšie oblasti. Uistite sa, že strom nebude zasadený v oblasti, kde by bol trvale v tieni iných rastlín alebo budov.
  • Vzdialenosť od iných rastlín: Je dôležité zohľadniť vzdialenosť medzi novým stromom a inými rastlinami alebo budovami. Uistite sa, že strom bude mať dostatok priestoru na rast, aby sa vyhol preplneniu a súťaženiu o živiny. Všeobecné pravidlo hovorí, že koruna stromu by mala byť minimálne 3-4 metre od iných rastlín.
  • Drenáž: Umiestnenie stromu v oblasti s dobrou drenážou je kľúčové. Ak sú oblasti vo vašej záhrade náchylné na zadržiavanie vody, vyhnite sa týmto miestam, pretože nadmerná vlhkosť môže spôsobiť hnilobu koreňov.

3. Príprava pôdy

Kvalita pôdy je dôležitá pre úspešnú výsadbu a rast stromov. Predtým, než sa pustíte do výsadby, zvážte nasledujúce kroky na prípravu pôdy:

  • Testovanie pôdy: Odporúča sa získať vzorky pôdy a testovať ich na pH a nutričné hodnoty. Mnoho záhradníckych predajní a miestnych poľnohospodárskych úradov ponúka testovacie služby. Ideálne pH pre väčšinu stromov je medzi 6 a 7. Ak je pôda príliš kyslá alebo zásaditá, môžete ju upraviť pridaním vápna (na zníženie kyslosti) alebo síry (na zvýšenie kyslosti).
  • Zlepšenie pôdy: Ak je pôda chudobná na živiny, pridajte kompost alebo iné organické materiály, aby ste zlepšili jej úrodnosť. Kompost nielenže obohatí pôdu o živiny, ale tiež zlepší jej štruktúru a zadržiavanie vlhkosti.
  • Prekopávanie a prevzdušnenie: Pred výsadbou je dobré prekopávať pôdu v oblasti, kde plánujete zasadiť strom. Odstráňte všetky kamene, korene alebo iné prekážky, ktoré by mohli narušiť rast stromu.

Odporúčame: Najkrajšia jesenná výzdoba do domácnosti - TOP inšpirácie, ktoré ťa dostanú

výsadba stromov
Depositphotos

4. Správna technika výsadby

Pri výsadbe stromu je dôležité dodržiavať správnu techniku, aby ste zabezpečili, že sa strom ujme a bude prosperovať:

  • Príprava jamy: Hĺbka jamy by mala byť minimálne dvojnásobná hĺbka koreňovej gule a aspoň dvakrát širšia. Tým zabezpečíte, že korene budú mať dostatok priestoru na rozšírenie.
  • Umiestnenie stromu: Opatrne vyberte strom z kontajnera alebo odviažte korene z baliaceho materiálu. Umiestnite strom do jamy tak, aby bol vrchol koreňovej gule na úrovni pôdy. Snažte sa, aby ste neporušili korene, pretože to môže ovplyvniť rast stromu.
  • Zasypanie jamy: Po umiestnení stromu do jamy zasypte pôdu späť okolo koreňovej gule. Pritláčajte pôdu jemne, aby ste odstránili vzduchové vrecká, ale nevytvárajte nadmerný tlak, ktorý by mohol poškodiť korene.
  • Zalievanie: Po zasadení strom dôkladne zalejte, aby ste pomohli usadiť pôdu okolo koreňov. To zabezpečí dobrý kontakt medzi koreňmi a pôdou, čo je kľúčové pre úspešné zakorenenie.
  • Mulčovanie: Po výsadbe aplikujte vrstvu mulča okolo stromu (vzdialenú asi 5-10 cm od kmeňa). Mulč pomáha udržiavať vlhkosť, potláča rast burín a zlepšuje štruktúru pôdy.

5. Starostlivosť o čerstvo vysadené stromy

Po výsadbe stromu je dôležité pokračovať v starostlivosti o neho, aby sa zabezpečil zdravý rast:

  • Zalievanie: Pravidelne zalievajte strom, najmä počas prvých mesiacov po výsadbe. Odporúča sa zalievať hlboko, aby sa podpora koreňov posilnila. V horúcich a suchých obdobiach možno budete musieť zalievať častejšie.
  • Kontrola pôdy: Sledujte vlhkosť pôdy. Príliš veľa vody môže spôsobiť hnilobu koreňov, zatiaľ čo nedostatok vody môže viesť k usušeniu.
  • Strihanie: Pravidelne kontrolujte strom a odstráňte poškodené alebo prebytočné vetvy. Strihanie pomáha udržiavať zdravý tvar stromu a podporuje lepší rast.
  • Mulčovanie: Pravidelne kontrolujte vrstvu mulča a doplňujte ju, ak je to potrebné. Mulč by mal byť vždy prítomný, aby udržal pôdu vlhkú a potlačil rast burín.
  • Hnojenie: V prvých rokoch po výsadbe zvážte hnojenie stromu organickými alebo chemickými hnojivami, ak je to potrebné. Vyberte hnojivo, ktoré je vhodné pre daný druh stromu.

6. Monitorovanie zdravia stromu

Sledovanie zdravia stromu je kľúčové pre zabezpečenie jeho dlhodobého rastu a vitality. Venujte pozornosť nasledujúcim aspektom:

  • Listy a vetvy: Sledujte, či sa na listoch objavujú akékoľvek škvrny, deformácie alebo nezvyčajné farby, čo môže naznačovať prítomnosť škodcov alebo chorôb.
  • Hmyz a škodcovia: Pravidelne kontrolujte strom na prítomnosť škodcov, ako sú vošky, alebo iný hmyz. Ak zistíte ich prítomnosť, môžete použiť prírodné alebo chemické insekticídy, aby ste ich odstránili.
  • Stres: Rôzne faktory, ako sú zmeny počasia, sucho alebo prebytočná vlhkosť, môžu spôsobovať stres rastliny. Ak spozorujete, že strom sa správa nezvyčajne, zamyslite sa nad príčinami a prispôsobte mu starostlivosť.

7. Dlhodobé plánovanie a údržba

Sadiť stromy do záhrady nie je jednorazová činnosť, ale dlhodobý proces. Zvážte nasledujúce tipy pre dlhodobú starostlivosť o vaše stromy:

  • Vzdelávajte sa: Zostaňte informovaní o potrebách a najlepších praktikách pre starostlivosť o stromy vo vašej oblasti. Existuje množstvo kníh, online zdrojov a lokálnych záhradníckych klubov, ktoré vám môžu pomôcť.
  • Súvislosti s okolím: Sledujte, ako sa vaše stromy vyvíjajú v súvislosti s ostatnými rastlinami a stavbami vo vašej záhrade. Zmienky o rastúcom prostredí, ako aj o zmene klímy, môžu ovplyvniť ich rast.
  • Údržba: Venujte čas pravidelnému strihaniu, zalievaniu a hnojeniu, aby ste zabezpečili zdravie stromov. Pravidelná údržba predchádza problémom a pomáha udržiavať stromy v optimálnom stave.
  • Odstraňovanie: Ak sa ukáže, že niektoré stromy sú poškodené, choré alebo nevhodné pre váš priestor, zvážte ich odstránenie. Niekedy je lepšie nahradiť starý strom novým, ktorý bude lepšie vyhovovať vašim potrebám.

Výsadba stromov do záhrady je významným krokom, ktorý môže mať dlhodobé výhody. Od estetického vylepšenia po ekologické prínosy, stromy sú neoceniteľným prvkom našich záhrad. Dôkladná príprava, správny výber druhu, technika výsadby a následná starostlivosť sú nevyhnutné pre úspech. S trochou plánovania a starostlivosti si môžete užiť krásne a zdravé stromy vo svojej záhrade po mnoho rokov. Vytvorte si svoj vlastný raj a sledujte, ako vaša záhrada ožíva s novými prírastkami!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE