Prečo nejesť plodiny, ktoré spláchla povodeň?

plodiny spláchnuté povodňou

Povodne sú prírodným živlom, ktorý môže spôsobiť značné škody na majetku, životnom prostredí a poľnohospodárskych plodinách. Mnohí ľudia, ktorí pestujú vlastnú zeleninu a ovocie, sa po záplavách ocitajú v situácii, kedy nevedia, či môžu tieto plodiny ďalej konzumovať. 

Hoci je lákavé zachrániť aspoň časť úrody, odborníci varujú pred rizikami spojenými s konzumáciou plodín, ktoré zasiahla povodeň. Prečo by ste mali byť obozretní a čo všetko môže povodňová voda obsahovať?

Nebezpečné mikroorganizmy

Povodňová voda nie je len obyčajná dažďová voda. Keď sa voda valí krajinou, so sebou nesie všetko, čo sa jej dostane do cesty – od splaškov z kanalizácie cez rôzne chemikálie až po patogénne mikroorganizmy. Pri kontakte s plodinami sa tieto škodlivé látky môžu usadiť na ich povrchu alebo dokonca preniknúť do vnútra plodu. 

Povodňová voda môže byť kontaminovaná fekálnymi baktériami, ako je E. coli, Salmonella alebo Campylobacter. Nikto by nechcel po konzumácii vlastnej mrkvy zo záhradky dostať závažné črevné ochorenia. Medzi najnebezpečnejších povodňových parazitov patria aj giardie, kryptosporídie alebo toxoplazma. Tieto mikroorganizmy môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, najmä u detí, starších ľudí a tehotných žien.

Chemická kontaminácia

Povodňová voda môže obsahovať aj rôzne chemické látky, ktoré pochádzajú z priemyselných podnikov, poľnohospodárskych chemikálií, hnojív alebo palív, a tak môže naše plodiny v negatívnom zmysle slova obohatiť o ťažké kovy, ako je olovo, kadmium alebo ortuť. 

Usadia sa v pôde a absorbujú sa do rastlín. Aj poľnohospodárske chemikálie, ktoré sa používajú na ochranu plodín, sa pri povodni môžu rozšíriť na ďalšie územia a kontaminovať tak úrodu, ktorá nimi normálne nebola ošetrená.

Odporúčame: Lišajníky na stromoch – sú škodlivé alebo naopak prospešné?

zaplavená úroda
Depositphotos

Znížená kvalita plodín

Aj keď plodiny zasiahnuté povodňou vyzerajú na pohľad v poriadku a my nemáme to srdce ich len tak „bez dôvodu" vyhodiť, povodňová voda často poškodí ich štruktúru a vnútornú kvalitu. Dlhodobé vystavenie nadmernej vlhkosti spôsobuje, že sa plodiny začnú rýchlejšie kaziť, plesnivieť alebo sa na nich vytvárajú hnilobné škvrny. Konzumácia takýchto potravín môže viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane otravy jedlom.

Vlhké prostredie v okolí plodín podporuje rast plesní a húb, ktoré produkujú nebezpečné toxíny, napríklad aflatoxíny. Tieto látky sú karcinogénne a môžu poškodiť pečeň alebo obličky. Plodiny vystavené povodniam navyše často strácajú časť svojej výživovej hodnoty, ako sú vitamíny a minerály. Konzumácia takýchto potravín vám dodá menej živín, než by ste očakávali.

Riziko pre osoby s oslabenou imunitou

Ľudia s oslabeným imunitným systémom, vrátane malých detí, starších ľudí, tehotných žien a ľudí so zdravotnými problémami, by mali byť obzvlášť opatrní. Aj malé množstvo kontaminovaných potravín im môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Nie je jablko ako jablko.

Čo robiť s plodinami po povodni?

Ak boli vaše plodiny zasiahnuté povodňovou vodou, tu je niekoľko rád, ako postupovať:

  • Nezbierajte a nekonzumujte plodiny, ktoré boli priamo zaplavené: Ak bola plodina úplne ponorená do povodňovej vody, mali by ste ju z bezpečnostných dôvodov vyhodiť. Kontaminácia môže byť taká rozsiahla, že sa nebude dať odstrániť ani umytím.
  • Dôkladne umyte a ošúpte plodiny: Ak ste presvedčení, že plodina nebola priamo zaplavená, ale iba postriekaná, môžete ju skúsiť dôkladne umyť a ošúpať. Stále však existuje riziko, že kontaminanty prenikli hlbšie do plodu.
  • Vyhnite sa konzumácii surovej zeleniny a ovocia: Ak sa rozhodnete niektoré plodiny ponechať, vždy ich pred konzumáciou tepelne upravte. Varenie, pečenie alebo dusenie môže znížiť riziko bakteriálnej kontaminácie.
  • Skontrolujte kvalitu pôdy: Ak máte podozrenie, že pôda bola kontaminovaná, pred ďalším pestovaním si nechajte urobiť analýzu pôdy. Ak je pôda znečistená chemikáliami alebo ťažkými kovmi, môže trvať niekoľko rokov, kým bude opäť vhodná na pestovanie.

Neľutujte ich vyhodiť

Povodne predstavujú nielen riziko pre náš majetok a bezpečnosť, ale aj pre naše zdravie, najmä ak ide o konzumáciu potravín, ktoré boli zaplavené. Aj keď sa môže zdať, že plodiny stačí umyť, kontaminácia sa často nedá odstrániť len tak jednoducho. Preto je dôležité byť obozretný a v prípade pochybností radšej úrodu vyhodiť. Zdravie je predsa na prvom mieste a otrávené jablká jedia len Snehulienky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE