Vytvorte si wellness na chate s infrasaunou

infrasauna na chate

Vlastný wellness doma alebo na chate pôsobí ako luxus, no je to predovšetkým investícia do zdravia a pohody pre vás a vašu rodinu. Ak chcete vytvoriť naozaj oddychovú atmosféru na vašej chate, skúste infrasaunu. Pozrime sa teda na to, ako infrasauna funguje, jej výhody, tipy na umiestnenie a tiež doplnky, ktoré vám pomôžu vytvoriť dokonalú wellnesovú atmostéru. 

Odporúčame:  Ako sa raz a navždy zbaviť zatuchliny na chalupe či chate?

Infrasauna verzus fínska sauna

Ak sa rozhodujete medzi infrasaunou a tradičnou fínskou saunou, riaďte sa svojimi preferenciami a zdravotným stavom, či potrebami. Fínska sauna je omnoho teplejšia, používa sa pri teplote 70 až 100 °C. To môže byť pre niektorých ľudí veľmi vysoká a nepríjemná teplota, predovšetkým pre tých, ktorý majú problémy so srdcom alebo dýchaním. Infrasauna, na rozdiel od klasickej fínskej sauny, používa infračervené svetlo, ktoré pôsobí na pokožku a tak zvyšuje teplotu tela. 

Má veľa zdravotných výhod a nemusíte sa pri jej používaní potiť v neznesiteľných horúčavách, keďže sa využíva pri teplote medzi 40-60 °C. Stále však ponúka rovnaké blahodarné zdravotné účinky a hĺbkový detox. Vyhrievanie sa v saune podporuje imunitu, krvný obeh, čistí pleť a pomáha tiež pri regenerácii svalov. 

Infrasauny sú takisto lacnejšie, energeticky úsporné a rýchlejšie sa vyhrievajú. Prevádzkové náklady sú teda omnoho nižšie v porovnaní s fínskou saunou. Sú tiež kompaktnejšie, takže si môžete postaviť infrasaunu aj v paneláku alebo v chate menších rozmerov.

Neprehliadnite: Oddych v saune: Vieš, kedy áno a kedy radšej nie? Toto musíš vedieť!

Infrasauna
Freepik

Kam umiestniť infrasaunu na chate?

Jednou z hlavných výhod infrasauny sú jej kompaktné rozmery - mnohé modely začínajú na ploche len 1 x 1 meter štvorcový, takže sú vhodné aj do tých najmenších chát. Rozmyslite si však, kam infrasaunu umiestnite:

V interiéri: zvážte možnosť premeniť nevyužitý roh, skriňu alebo jednoducho časť kúpeľne na infrasaunu. Ďalšou možnosťou sú tiež pivnice a miestnosti, ktoré majú dostatočné vetranie a súkromie.

V exteriéri: ak je priestor vo vnútri obmedzený, môžete si vybrať aj exteriérovú infrasaunu. Infrasauna v exteriéri v spojení s prírodou môže vytvoriť naozajstný wellness zážitok. Do exteriéru ale určite neinštalujte interiérové infrasauny, pretože k prevádzke väčšinou vyžadujú teplotu miestnosti nad 15°C.

Nezabúdajte na blízkosť sprchy: je dobré umiestniť saunu blízko kúpeľne alebo sprchy, aby ste sa po saunovaní mohli rýchlo schladiť a zbaviť pokožku potu a nečistôt.

Toto potrebujete vedieť:  Prečo odhodiť ostych a vojsť do sauny v evinom rúchu?

Doplnky do sauny

Pridaním niektorých z nasledovných doplnkov môžete vylepšiť váš wellnesový zážitok:

Masážne doplnky: na uvoľnenie svalov, zvážte pridanie masážnych pomôcok, ako masážne kefy a žinky alebo špeciálny med na pokožku tela určený do sauny. Pomôžu uvoľniť napätie a zlepšiť regeneráciu svalov a pokožky, hlavne po intenzívnom saunovaní.

Himalájske soľné lampy: teplé jantárové svetlo soľnej lampy nielenže zlepší estetiku saunového priestoru, tieto lampy tiež uvoľňujú záporné ióny, ktoré môžu čistiť vzduch a podporovať relaxáciu.

Aromaterapeutický difuzér: pridajte do saunovania esenciálne oleje, ako napríklad eukalyptový, levanduľový alebo mätový. Môžu podporiť lepšie zdravie dýchacích ciest, zmierniť stres a vylepšiť celkovú upokojujúcu atmosféru vašej sauny.

Opierka chrbta: poskytne vám pohodlie pri dlhom sedení v saune. Hľadajte cédrové alebo iné tepelne odolné materiály, ktoré vydržia vysoké teploty.

Premysleným výberom umiestnenia sauny a začlenením správnych doplnkov si môžete vytvoriť malé wellnessové kúpele priamo u vás doma. A keď si vytvoríte takéto vlastné holistické útočisko, vaša chata sa premení na priestor, ktorý posilní vaše telo aj myseľ.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE