Pivónie: Rady pre správne pestovanie, rozmnožovanie, strihanie i prezimovanie

Pivónie sú nádherné kvety. Majú bujné obrovské kvety, ale podmania si vás aj svojou špecifickou vôňou. Či už si ich dáte do vázy alebo sa nimi budete kochať na svojom kvetinovom záhone, mali by ste vedieť zopár vecí, aby ste pivónie mali čo najkrajšie. 

Pivónie pochádzajú z Číny a do Európy bola privezená v stredoveku. Na svete existuje okolo 6500 druhov pivónii a pokiaľ ju ešte nemáte v záhrade, určite je si z čoho vybrať.

Pozrite aj: Cínie sú krásnou ozdobou každej záhrady - TAKTO ich treba pestovať!

Pivónia a jej využitie

V minulosti bola vo veľkom využívaná na lekárske účely. Čínski lekári ju používali na bolesti hlavy, astmu alebo kŕče. V Európe sa viac využívala na rôzne zápaly, tlmiče bolesti alebo na krvné zrazeniny. 

Pivonka lekárska je druh využívaný v medicíne aj dnes. Keby ste si chceli jej lekárske využitie naštudovať, majte na pamäti, že jej listy, kvety aj korene sú veľmi silné, ide o jedovatú rastlinu a má aj silné vedľajšie účinky, okrem iného vám môže spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti. Preto ju takýmto spôsobom používajte s mierou alebo najlepšie to nechajte na odborníkov. 

Po väčšine teda pivónia slúži na okrasu záhrad a interiérov a samozrejme pre potešenie duše.

Odporúčame: Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac

Ako si vybrať pivóniu?

Nuž, pri toľkých druhoch a farbách to veru nebudete mať jednoduché. Základ je vybrať si, či chcete klasickú pivóniu alebo kríčkovú, ktorá máva menšie kvety. Dnešní šľachtitelia už pestujú aj také, ktoré majú dve farby kvetov na jednej rastline. Farebnosťou si môžete vybrať romantickú bielu, červenú, ružovú, ale aj modrú alebo oranžovú so žltým stredom.

Medzi najklasickejšie patrí napríklad Paeonie officinalis, ktorá rastie v Talianskych Alpách a jej prirodzeným prostredím sú vápencové skaly, takže podobné prostredie bude potrebovať aj u vás na záhrade. 

Ďalším klasickým druhom je napríklad aj pivónia Karl Rosenfield, ktoré je pre milovníkov fuchsiovo – červenej farby. Ako sme spomínali, farieb a druhov je neúrekom stačí si len vybrať.

 

Keď sa však pre pivónie rozhodnete, vytvoríte si vzťah na dlhé roky. Táto trvalka, keď sa o ňu poriadne postaráte, vám vydrží celé desaťročia. 

Bude vás zaujímať: Majestátne ľalie: Spôsoby, ako ich pestovať, rozmnožovať i zazimovať

Pivónie po odkvitnutí

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Kde a ako pestovať pivónie?

Musíte im vybrať slnečné miesto, maximálne polotieň. Dajte si však záležať, aby to miesto bolo v závetrí. Vietor totiž pivónie veľmi nemusia. Ich pestovanie vo všeobecnosti nie je veľmi náročné, pokiaľ majú správne miesto a dostatok vlahy. Neprelievajte ich však. Nemajú veľmi radi močaristú pôdu. Najviac vody potrebujú mladé pivonky. Tie staršie zvládnu aj to, keď ich občas zabudnete poliať. Pôda pre pivonky by mala byť polopriepustná.

Pivonky sa zvyknú dosť bujne rozrásť, tak myslite aj na to koľko ich vedľa seba dáte alebo prípadne, aké iné rastlinky k nim posadíte. Najlepšie je vykopať jamu 50 x 50 x 50 cm. Nesaďte ju však príliš hlboko, lebo by sa vám nemusela prijať.

Sadenice je dostať počas celého roka a môžete ich hneď sadiť do zeme. Nepresádzajte ich však, ak to nie je nutné. Keď už to musí byť, tak to nerobte príliš často.

Rozmnožovanie pivónií

Najlepšie je ich rozmnožovať na konci leta a to delením trsov. Trs musíte oddeliť aj s koreňom a preto buďte pri viacročných rastlinách opatrní. Asi sa aj trošku narobíte, lebo majú bohaté korene. Keď takto trsy oddelíte aj s koreňmi, zasaďte ich rovno na nové miesto. Nové rastlinky budú potrebovať dostatok vlahy.

Pivónie po odkvitnutí

Napriek tomu, že pivónie ma každý rád a sú naozaj nádherné, z ich kvitnutia sa tešíme iba zopár dní. Pokiaľ ste si ich nechali kvitnúť aj odkvitnúť v záhrade, je potrebné odkvitnuté kvety ostrihať, čo najskôr. Použite na to vysterilizované záhradné nožnice. Pozbierajte aj všetky opadané lupene a listy. 

V listoch aj v odkvitnutých kvetoch sa zvyknú držať rôzny škodcovia a choroby. Preto si na ošetrení dajte záležať. Dávajte však pozor, aby ste nestrihali listy. Tie sú pre pivonku zdrojom kyslíka a slnečnej energie.

Pivónie po odkvitnutí

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Hnojenie pivónií

Časté hnojenie nie je potrebné. Hnojíme ich na jar a potom keď odkvitnú. Ak jej dáte minerálne hnojivo alebo kompost, o rok sa vám odvďačia ešte krajšími kvetmi. 

Prezimovanie pivónií

Pivonky sú celkom odolné voči jarným mrazom, ale na zimu ich radšej prikryte mulčom. Stačí zakryť korene. Nemusíte to preháňať. Na jar zase mulč odstránite a pivonku pohnojíte. 

Škodcovia a choroby pivónií

Najhorším nepriateľom je pleseň pivonková, ktorá napáda najmä mladé kvety. Vzniká z dôvodu príliš premočenej pôdy, preto na zalievanie pozor. 

Ktorúkoľvek pivonku si vyberiete, určite vám bude robiť radosť. Tým, že nenáročná, odporúčame ju aj záhradníkom – začiatočníkom. Ak dodržíte základné pokyny, budete mať nádherné kvety každý rok

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE