Top recepty s kyslou kapustou: Tradičné aj moderné pochúťky

recepty s kyslou kapustou

Kyslá kapusta je ikonickou surovinou, ktorá vyniká nielen svojou výraznou chuťou, ale aj bohatstvom vitamínov a probiotík. Patrí do slovenskej aj medzinárodnej kuchyne a je neodmysliteľnou súčasťou zimných jedál. Či už ju použijete ako súčasť tradičných pokrmov, alebo sa inšpirujete receptami modernej kuchyne, vždy dodá jedlu unikátnu chuť a vôňu. Ak máte na jeseň a v zime častejšie chuť na kyslú kapustu, pripravte si tieto chutné pokrmy.

Koložvárska kapusta: Tradičný sýty pokrm na zahriatie

Koložvárska kapusta je zapekaný pokrm z kyslej kapusty, mletého mäsa a ryže. Táto maďarská špecialita si našla pevné miesto aj v našich domácnostiach.

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa
  • 200 g dlhozrnnej ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Ryžu predvarte do polomäkka. Na panvici opražte cibuľu na oleji, pridajte mleté mäso, mletú papriku, soľ a korenie. Miešajte, kým sa mäso rovnomerne opečie. V zapekacej mise začnite vrstviť: najskôr kyslú kapustu (ktorú môžete predtým prepláchnuť, ak je veľmi kyslá), potom ryžu a na to vrstvu mletého mäsa. Postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny. Vrch zalejte smotanou a pečte pri 180 °C približne 40-50 minút. Podávajte horúce, ozdobené kyslou smotanou.

Tip: Gurmáni, do koložvárskej kapusty môžete pridať aj na kolieska na krájanú klobásku, stojí to za to.

Skúste aj: Recepty na pečenú bravčovú krkovičku – na špeciálne príležitosti aj všedné dni

Kapustový quiche: Francúzska dobrota s kapustou z našej záhrady

Quiche, slaný koláč z francúzskej kuchyne, získa vďaka kyslej kapuste nový, svieži rozmer. Ak máte radi kapustníky, zachutí vám aj quiche. 

Ingrediencie na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na plnku:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 200 ml smotany na varenie
  • 3 vajcia
  • 100 g strúhaného syra (napr. ementál alebo cheddar)
  • 1 lyžica oleja
  • soľ, čierne korenie a rasca podľa chuti

Postup: Z múky, masla, vajca a štipky soli vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke asi 30 minút. Medzitým na oleji osmažte cibuľu, pridajte kyslú kapustu, dochuťte rascou a krátko poduste. Cesto rozvaľkajte a preneste do koláčovej formy, pričom vytvarujte aj okraje.

Predpečte ho v rúre na 180 °C asi 10 minút. Zmiešajte vajcia so smotanou, pridajte strúhaný syr a kapustu. Zmes vylejte na predpečené cesto a pečte ďalších 30-35 minút, kým povrch nezozlatne. Podávajte teplé ako hlavné jedlo či predjedlo.

Skúste aj: Domáci nepečený pistáciový cheesecake

kapustové placky
Depositphotos

Kapustové placky so zemiakmi: Rýchle a netradičné jedlo

Tento recept spojil kyslú kapustu a zemiaky do chutného a jednoduchého pokrmu, ktorý sa výborne hodí ako hlavné jedlo, príloha alebo dokonca zdravší snack.

Ingrediencie:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 300 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie a majorán podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup: Zemiaky nastrúhajte najemno a vytlačte z nich prebytočnú vodu. Kyslú kapustu jemne nasekajte. V mise zmiešajte zemiaky, kapustu, vajcia, múku a pretlačený cesnak. Dochuťte soľou, korením a štipkou majoránu. Na panvici rozohrejte olej a lyžicou formujte placky. Vyprážajte ich z oboch strán dozlatista. Podávajte s kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom. Placky sú skvelé ako rýchly obed alebo večera.

Kapustová máčanka: Tradičný recept zo šťavy z kyslej kapusty

Ostala vám šťava z kyslej kapusty? Nevylievajte ju, aj z nej sa totiž dá pripraviť chutný pokrm. Kapustová máčanka je tradičný východoslovenský pokrm, ktorý využíva kyslú šťavu z kapusty ako základ na prípravu hustej omáčky.

Ingrediencie:

  • 500 ml šťavy z kyslej kapusty
  • 1 liter vody (alebo menej, podľa preferovanej kyslosti)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla alebo masti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • štipka rasce
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvý alebo starší chlieb na máčanie

Postup: V hrnci priveďte k varu šťavu z kyslej kapusty spolu s vodou. Pridajte bobkový list, rascu a štipku soli. Nechajte variť na miernom ohni, aby sa chute spojili. Medzitým na panvici roztopte maslo alebo masť, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opečte ju dozlatista. Posypte múkou a za stáleho miešania vytvorte svetlú zápražku. 

Zápražku pridajte do hrnca s kapustovou šťavou a dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky. Varte ďalších 10-15 minút, kým sa máčanka jemne zahustí. Nakoniec pridajte pretlačený cesnak a dochuťte čiernym korením. Ak máte radi sušené hríby, môžete ich pridať do máčanky. Podávajte ju horúcu, s chlebom, ktorý si hostia máčajú priamo do omáčky, alebo chlieb nakrájajte na kúsky a pridajte ho priamo do taniera.

Skúste aj: Lahodné a zdravé: Recepty na teplé šaláty, ktoré si zamilujete

Kyslá kapusta je výnimočne univerzálna a jej výrazná chuť vám umožňuje experimentovať pri varení. Či už si pripravíte elegantný kapustový quiche, alebo si uvaríte tradičnú koložvársku kapustu, tieto recepty vás presvedčia, že kyslá kapusta môže byť oveľa viac než len príloha k fašírke, pečeným kuracím stehnám alebo bravčovému bôčiku. Objavte jej nové podoby a prekvapte svojich hostí nevšednými kombináciami. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE