Tradičná vianočka s hrozienkami patrí k obľúbeným druhom pečiva mnohých z nás. Veď čo je lepšie ako čerstvá vianočka natretá maslom? Niektorí si k nej neodpustia ani šálku teplého kakaa, čaju alebo voňavej kávy. Ak ste ešte neskúšali bábovku upiecť doma, je čas to napraviť. Postupovať môžete podľa tohto receptu z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 75 g masla, rozpusteného, nie horúce
- 50 g cukru krupica
- 125 ml mlieka, vlažné
- 1/2 PL rumu
- 1/2 ČL soli
- 2 žĺtka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1/2 vanilkový cukor
- 30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
- bielko na potretie
Postup prípravy vianočky:
- Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky.
- V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru.
- Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte.
- Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka.
- Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút.
- Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť.
- Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč.
- Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny.
- Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz.
- Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minút, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená, vyskúšate špajdľou.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko