Poznáte cyklantéru odnoženú? Možno vám viac napovie názov ačokča, acokca, mexická uhorka alebo uhorkopaprika. Pravdepodobne vám meno tejto menej známej zeleniny znie trochu exoticky, no nájsť ju môžeme i v niektorých našich záhradách.
Predstavte si bujne rastúcu lianu s plodmi, ktoré chutia ako po uhorke, tak aj po paprike. Na rozdiel od uhorky ačokča plody netrpia žiadnymi plesňami. Rastlina plodí dlho až do prvých mrazov a poteší vás hojným počtom plodov. Prečo by ste ju mali zaobstarať aj vy a z akého dôvodu by nemala chýbať ani vo vašej záhrade?
Neprehliadni: Zabudnuté kry, ktoré stoja za povšimnutie aj dnes: Pestujete ich?
Čo je to ačokča?
Ačokča, uhorko paprika, pochádza z Južnej Ameriky. Nápadne sa tvarom podobá na papriku. Vedú sa spory, či ide o ovocie alebo zeleninu. Jej využiteľnosť je však najmä ako zelenina, no rastie ako ovocná réva.
Cyclanthera pedata, ačokča, patrí medzi rastliny, ktoré pri minimálnom úsilí poskytnú maximálny úžitok. Ide o jednoročnú, popínavú rastlinu. Jej stonka môže merať až 5 metrov, byľ je tenká, husto rozvetvená. Listy majú veľkosť 6 - 14 centimetrov, kvety sú drobné, biele, žltkasté alebo zelenkavé.
Tvar plodov je vajcovitý s ostrým hrotom a majú dĺžku 10 - 20 centimetrov. Plod obsahuje hranaté, čierne a drsné jadierka. Keď dozrie, tak vnútro plodu je duté. Mladé plody ačokči majú surové chuť sladkokyslú, ktorá pripomína chuť uhorky, papriky a hrášku.
Ako pestovať ačokču
Jedným z dôvodov, prečo by ste si mali i vy zaobstarať túto rastlinu je jej nenáročnosť. Keďže je to teplomilná plodina, v našich podmienkach ju treba predpestovať podobne ako papriky či uhorky vo fóliovníku, alebo na okenných parapetoch. Von sa vysádza až v druhej polovici mája, kedy už nehrozia ranné prízemné mrazy.
Niektorí záhradkári tvrdia, že dokonca nie je potrebné predpestovávať sadeničky ačokči. Stačí vysiať semienka rovno do zeme, zabezpečiť rastliny pred slimákmi a slizniakmi v záhrade a nechať rásť.
Ačokče sa bude dariť na miestach, kde sa darí aj melónom a uhorkám. Vždy ju treba vysadiť k plotu, alebo iným oporám, po ktorých sa bude rastlina ťahať. Z jarného výsevu ačokča plodí koncom augusta až septembra.
Ačokča a choroby
Ačokča je výbornou plodinou pre začiatočníkov, ba dokonca ju netrápia žiadne plesne a choroby, tak ako je to pri uhorkách. Pri pestovaní bez chémie uhorky často trpia plesňami a v zlých rokoch môže byť problém vypestovať dostatočnú úrodu. Či už je to vďaka svojmu bujnému rastu alebo vďaka tomu, že k nám doteraz neboli zavlečené choroby, ktoré sú pre ňu smrteľné, ačokča je takmer nezničiteľná. Aj preto sa táto plodina hodí do permakultúrnej záhrady.
Pozri aj: Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu
Zdroj: Depositphotos
Ačokča a jej účinky
Plody tejto rastliny majú mnoho liečebných účinkov. Plody ačokči obsahujú vitamíny C, B1 a B2. Sú tiež bohaté na betakarotén, horčík a vápnik. Napomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi, pomáhajú pri poruchách obehového systému a znižujú krvný tlak.
Šťava z ačokči je nápomocná i pri zápale ucha, listy pôsobia ako listy skorocelu. Stačí ich trochu pokrčiť a priložiť na ranu, aby sa ste využili ich protizápalové účinky. Pri zápale močových ciest povarte dva zrelé plody zbavené semiačok v 1/2 l vody. Odvar nechajte vychladnúť a popíjajte počas dňa.
Ačokča recepty
Po zbere ačokči môžete plody konzumovať priamo surové. Môžete ich aj zapekať na veľa spôsobov alebo plniť rôznymi plnkami, tak ako to robia tradične v Peru či Bolívii. Zavárať ačokču môžete tak ako uhorky. Zo starších prezretých plodov si môžete pripraviť i veľmi chutné kvašáky- kvasené uhorky.
Najjednoduchším receptom na prípravu ačokči je klasické lečo. Plody môžete pridať aj do polievok či použiť k uvareniu mäsa v paradajkovej omáčke.