Tieto malé nenápadné bobuľky poznáme zo záhrad našich starých mám. Poslednú dobu však zase prichádzajú do módy, vďaka svojím účinkom na naše zdravie. Ak si zakladáte ovocnú zónu v záhrade a neviete sa rozhodnúť, ktoré kríky sa tam budú najviac hodiť, určite si nechajte miesto aj pre ríbezle.
Okrem vína, ktoré všetci máme radi, majú využitie aj v mnohých iných smeroch. Pokiaľ hľadať návod, ako začať s pestovaním ríbezlí, ste na správnom mieste.
Čo sú ríbezle a odkiaľ ríbezle pôvodne pochádzajú?
Ríbezle patria medzi bobuľové ovocie, ktoré rastie na kríkoch. Ich plody rastú v strapcoch, podobne ako hrozno, iba oveľa menšie. Plody sú sladko - kyslé, viac kyslé ako sladké a sú bohatým zdrojom vitamínu C.
Ríbezle pochádzajú z Ázie a ich využitie v kuchyni je naozaj veľmi bohaté. Nie sú veľmi náročné na pestovanie a darí sa im aj v chladnejších oblastiach.
Pozrite aj : Čo sadiť v septembri? Máme TOP rady a tipy pre každého záhradkára!
Ríbezle a ich odrody
Odrody rozlišujeme klasicky podľa farieb ich plodov. Sú tam malé rozdiely v pestovaní, ale väčšina zo základných potrieb zostáva pre všetky farieb ríbezlí rovnaká.
Základným a najdôležitejším rozdielom je rez. Ale všetko pekne po poriadku. Ríbezľové kríky sú aj pekným vizuálnym doplnkom vašej záhrady, lebo majú pekné plody aj kvety. Poznáme tieto základné odrody:
-
Čierne ríbezle - Ribes nigrum
-
Biele ríbezle - Ribes petraneum
-
Červené ríbezle - Ribes rubrum
-
Ružové ríbezle - Ribes vulgare
-
Žlté ríbezle - Ribes aureum
Zdroj: Depositphotos
Ako pestovať ríbezle?
Nemajú radi slané pôdy a pôdy so slabým odvodnením. Ako sme už spomínali, darí sa jej aj v chladnejších oblastiach, mala by byť však chránená pred silným a studeným vetrom. Pre správne pestovanie, musíte teda dodržať tieto zásady:
- Nie je veľmi vyberavá na pôdu, ale pre najlepšie úrodu sa hodí použiť mierna kyslá pôda, ktorá bude mať dostatok živín a bude dobre priepustná.
- Zvoľte slnečné stanovište. Červená ríbezľa zvládne aj polotieň.
- Nesmie byť vystavená priamemu a silnému vetru.
- Chráňte ju pred mrazom alebo voľte odrody odolné voči mrazom.
- Potrebuje priestor cca 60 x 60 cm. Jednotlivé rastliny by mali byť asi 1,5 m.
- Po nasadení prichádza prvý rez - mali by ste ju skrátiť na 2-3 púčiky.
- Ročný rez sa odporúča na marec. U červených, bielych, ružových a žltých budú nasledovať ešte rez letný a omladzovací.
- Neustále odstraňujeme burinu
- V období sucha polievame.
- Čierne ríbezle potrebujú viac hnojiva ako ostatné odrody.
Bude vás zaujímať: Ako ochrániť ovocné stromy pred mrazom? TOP rady, ako ich zazimovať!
Zdroj: Depositphotos
Rozmnožovanie ríbezlí
Rozmnožovanie je jednoduché a využívajú sa na to odrezky, ktoré vám ostanú ako odpad pri reze. Odrezky jednoducho zapichnite do zeme, 2-3 púčiky necháte nad zemou. Je potrebné ich dobre zaliať a chrániť ich okolie mulčom. Aspoň dovtedy, kým sa nezakorenia.
Choroby a škodcovia
Z chorôb je to najčastejšie antraknóza, múčnatka a botrytis. Zo škodcov im najviac ubližujú vošky, roztoč ríbezĺový, húsenice a piliarky.
Ríbezle sezóna
Ríbezľa dozrieva v júli. Zber teda bude prebiehať od júla do konca augusta. Nebojte sa. Ríbezle v auguste ešte ukazujú svoju plnú silu.
Ako ríbezle skladovať?
Ríbezle by ste v chladničke nemali skladovať dlhšie, ako tri dni. Zamraziť ich môžete očistené od zelených častí po dobu 6 mesiacov. Zaváraniny vám vydržia na tmavom mieste aj rok. Ak chcete ríbezle nakupovať v konzervovanej forme, tieto vám vydržia aj 3 roky
Ako spracovať ríbezle? Ríbezle v kuchyni majú svoje zastúpenie
Aj keď patria medzi kyslejšie ovocie, svoje bohaté využitie určite majú. Môžete ich konzumovať priamo alebo z nich pripraviť koláč. V rámci konzervovania je najlepšie spracovať ríbezle na džemy alebo lekváre.
Džem môže byť čistý, ríbezľový alebo aj v kombinácií s iným ovocím. Poznáte brusnicovú omáčku? Tak v omáčke vychutnáte ríbezle úplne iným spôsobom. Zavárané ríbezle ako omáčka z červených ríbezlí, ktorá chutí rovnako dobre sa potom podáva k mäsu alebo grilovanému hermelínu.
Ríbezle plné chuti sa ďalej sa môžu spracovať na víno, šťavu, či sirupy. Použiť ríbezle môžete naozaj rôznymi spôsobmi. Vyskúšajte aj:
- Rastú vám v záhrade čierne ríbezle? Pripravte si ríbezľový džem, sirup a ďalšie dobroty!
- Nevieš, čo s úrodou sviežich ríbezlí? Skús domáci ríbezľový sirup!
- Marmeláda z čiernych ríbezlí: Vyskúšaj tento osvedčený recept!
- Recept na ríbezľový sirup: Vychutnávaj si ríbezle po celý rok!
- Ríbezľová bublanina: Vyčarujte úsmev na tvári svojej rodine!
- Domáce ríbezľové víno: Ako ho pripraviť z červených i čiernych bobúľ?
- Jednoduché ríbezľové muffiny s jogurtom: Pochutnaj si, kým je ich sezóna!
- Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!
- Recept na bublaninu s ríbezľami – jednoduchá, vláčna a hlavne chutná!
- Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!
Ríbezle na imunitu, ale aj zdravé srdce
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov majú blahodarné účinky na naše zdravie. Vitamín C je tu obsiahnutý vo veľmi vysokých dávkach a svoje zastúpenie tu má aj vitamín A, vitamín B, či vitamín E.
Z minerálov tú môžeme nájsť horčík, draslík, železo, vápnik alebo aj mangán. Ríbezle špecifické vlastnosti prenášajú aj do farmaceutického a kozmetického priemyslu. Ríbezle liečivé účinky preukazujú v každom smere:
-
Ríbezle na imunitu pôsobia veľmi dobre
-
Ríbezle pre zdravé srdce
-
Ríbezle upokojujú nervy a zlepšujú náladu
-
Ríbezle udržujú zdravú krv
-
Bojujú proti vysokému cholesterolu a krvnému tlak
-
Sú dobré pre naše oči
-
Majú protikarcinogénne účinky
-
Ríbezle zabezpečujú dobrý spánok
-
Ríbezle udržujú krásnu pleť
-
Majú dobrý vplyv na naše vlasy
-
Bojujú proti ekzémom
Ak ste doteraz neboli rozhodnutí, či sú ríbezle biele, čierne ríbezle alebo hociktoré iné pre vás tou správnou voľbou, teraz v tom už snáď máte jasno. Veríme, že im u vás bude páčiť a dariť.