Ako využiť orechové škrupiny v záhrade i mimo nej?

Orechy patria medzi najvýživnejšie plodiny, ktoré môžete konzumovať. Sú plné zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Vlašské orechy sú skvelé pre vaše celkové zdravie, pretože sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú vášmu telu bojovať proti rôznym problémom.

Je tiež známe, že orechy sú prospešné pre náš mozog. Viete však o tom, že orechové škrupiny môžete efektívne zrecyklovať aj vo vašej záhrade? Máme pre vás niekoľko úžasných trikov, ktoré môžete vyskúšať napríklad so škrupinami z vlašských orechov.

Vyskúšajte tieto úžasné domáce triky pomocou orechových škrupín. Nevyhadzujte ich a prečítajte si o niektorých prekvapivých „veciach", ktoré môžete urobiť so škrupinami z orechov vo vašej záhrade.

Orechové škrupiny

Normálne, keď jeme orech, zvyčajne vyhodíme škrupinu do koša alebo do kompostu, však? Ale čo keby sme vám povedali, že to môže byť napríklad vynikajúce hnojivo pre rastliny?

Či už sú rozmiestnené v črepníkoch alebo v záhrade, je ľahké dosiahnuť ich vynikajúci rast a lepší vývoj. Takže, zakaždým, keď idete jesť oriešok, nevyhadzujte jeho zvyšky. Namiesto toho ich využite pri starostlivosti o vaše rastlinky. A aké sú ďalšie benefity orechových škrupín?

Odporúčame: Záhradkári, pozor! Týchto 12 druhov zeleniny vysievajte rovno do záhonov!

ko využiť orechové škrupiny

Zdroj: Depositphotos

Aké živiny prinášajú škrupiny orechov do záhrady?

Orechové škrupiny sú veľmi bohaté na:

  • fosfor a draslík – dve z troch základných makroživín, 
  • sodík,
  • železo,
  • zinok,
  • mangán,
  • vápnik,
  • horčík,
  • meď.

Škrupiny, či už nasekané alebo rozložené bez toho, aby ste s nimi príliš manipulovali v substráte alebo v pôde, pri rozklade uvoľňujú tieto živiny, aby ich mohli absorbovať korene rastlín.

Orechové škrupiny - ako rýchlo sa dostavia výsledky ich rozkladu?

Musíme si uvedomiť, že škrupiny orechov sú prirodzené hnojivá s pomalým uvoľňovaním, takže účinky nepostrehneme hneď po niekoľkých dňoch. Rastlina si v priebehu procesu rozkladu škrupín nasaje živiny, ktoré potrebuje.

Navyše, treba dodať, že vďaka tomuto hnojivu sa pôda či substrát stanú bohatšími na živiny, čo umožní zelenine veľmi dobrý vývoj.

Ako využiť škrupiny orechov pre rastliny?

Orechové škrupiny sa dajú použiť rôznymi spôsobmi, ako napríklad:

  • voľne ich rozsypte do pôdy a nechajte ich pôsobiť – po niekoľkých dňoch sa škrupiny pomaly rozložia a všetky živiny sa postupne dostanú až ku koreňom rastlín,
  • odvar z orechových škrupín na zalievanie rastlín – škrupiny z 20 orechov zalejte 1 litrom vody, prikryte pokrievkou a varte 20 minút, po vychladnutí odvar sceďte a na zalievanie použite roztok z 1 dielu orechového odvaru a 2 dielov vody,
  • odvar zo škrupín je tiež prírodným stimulátorom rastu rastlín, ako aj antiseptikom a dodáva tiež všetky živiny potrebné pre mladé rastlinky, a to v ľahko stráviteľnej forme,
  • orechové škrupiny môžete použiť aj ako drenáž pri výsadbe rastlín v interiéri a aj v skleníku.

Hnojivo z orechových škrupín

Ak máte väčšie množstvo orechových škrupín, na bezpečnom mieste ich spáľte. Keď škrupiny úplne zhoria, zmenia sa na popol. Pripálené škrupiny nechajte vychladnúť, trochu ich rozdrvte a spolu so zvyšným popolom ich potom dajte do pôdy k rastline.

Vaše prírodné a organické hnojivo je hotové!

Neprehliadnite: Semienka na sadenie: Ako si správne vybrať a čo všetko si treba všímať na obale?

orechy

Zdroj: Depositphotos

Ako inak využiť orechové škrupiny?

Škrupiny vlašských orechov sú veľmi prospešné napríklad aj pre naše vlasy, pretože zabraňujú ich vypadávaniu a navyše sú aj dobrým prírodným farbivom. Ako si z nich vyrobiť prírodnú „farbu na vlasy"?

  • Najprv vezmite niekoľko škrupín vlašských orechov, rozdrvte ich a potom ich varte približne 30 minút.
  • Nechajte ich vychladnúť, kým sa z nich nevytvorí pasta.
  • Následne pomocou vatového tampónu naneste takto pripravenú zmes na suché vlasy.
  • Nakoniec túto zmes opláchnite vodou a umyte si vlasy bežným spôsobom.

Odporúčame aj: Pestovanie papriky zo semien a priesad: Kedy začať a ktoré druhy paprík sú na pestovanie najlepšie?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE