RECEPT: Gaštanový koláč s jesennými plodmi z Pečie celé Slovensko

Jeseň so sebou prináša množstvo úžasných plodov, a to vrátane jabĺk, šípok, gaštanov či rakytníka. A presne túto kombináciu nájdete v lahodnom koláči od Mareka z relácie Pečie celé Slovensko. Keď vám v záhradke dozrejú plody, neváhajte a upečte si túto dobrotu aj vy. Nebudete ľutovať!

Suroviny na cesto:

  • 560 g polohrubej múky
  • 100 g gaštanového pyré
  • 300 g masla izbovej teploty
  • 170 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • Soľ

Ovocná plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • 1 kg hrušiek
  • 100 g mrazených šípok
  • 30 g rakytníku
  • 250 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • 20 g škorice
  • 5 g kardamómu

Gaštanový krém:

  • 500 g gaštanového pyré
  • 80 g pudingového prášku
  • 4 žĺtky
  • 500 ml smotany 30 %
  • 200 g masla
  • 20 g hladkej múky

Na ozdobenie:

  • 200 g celých jabĺk
  • Rakytník na stonke
jesenný koláč

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy gaštanového koláča:

  1. Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, maslo, vajcia a práškový cukor, gaštany, vypracujeme ručne cesto a navážime si ho na dve rovnaké časti. Rozvaľkáme.
  2. Cesto poprepichujeme a pridám naň vrstvu plnky, následne naň položím druhú časť cesta, tiež poprepichovanú.
  3. Pečiem na 200 stupňov cca 23 – 25 minút.
  4. Jablká a hrušky si na V-krájači narežeme na plátky tenké ako chipsy. Vložíme ich do rozpálenej panvice, kde pridám maslo, šípky, rakytník, cukor a ostatné koreniny. Varíme, kým nevznikne lepkavá konzistencia. Tú následne po kúsku naukladáme do koláča.
  5. Uvaríme si hustý krém zmiešaním žĺtok, pudingového prášku a múky, ktorú rozmiešame v smotane, a prilejem do rozohriatej zmesi. Keď stuhne, necháme vychladnúť a primiešame gaštanové pyré. Podľa potreby konzistencie pridávame maslo a šľaháme krém.
  6. Vytvoríme vzor s cukrárskym vreckom, poukladáme na trojuholníky nakrájané jabĺčko a rakytník.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE