Jeseň so sebou prináša množstvo úžasných plodov, a to vrátane jabĺk, šípok, gaštanov či rakytníka. A presne túto kombináciu nájdete v lahodnom koláči od Mareka z relácie Pečie celé Slovensko. Keď vám v záhradke dozrejú plody, neváhajte a upečte si túto dobrotu aj vy. Nebudete ľutovať!
Suroviny na cesto:
- 560 g polohrubej múky
- 100 g gaštanového pyré
- 300 g masla izbovej teploty
- 170 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- Soľ
Ovocná plnka:
- 1 kg jabĺk
- 1 kg hrušiek
- 100 g mrazených šípok
- 30 g rakytníku
- 250 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 2 citróny
- 20 g škorice
- 5 g kardamómu
Gaštanový krém:
- 500 g gaštanového pyré
- 80 g pudingového prášku
- 4 žĺtky
- 500 ml smotany 30 %
- 200 g masla
- 20 g hladkej múky
Na ozdobenie:
- 200 g celých jabĺk
- Rakytník na stonke
Postup prípravy gaštanového koláča:
- Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, maslo, vajcia a práškový cukor, gaštany, vypracujeme ručne cesto a navážime si ho na dve rovnaké časti. Rozvaľkáme.
- Cesto poprepichujeme a pridám naň vrstvu plnky, následne naň položím druhú časť cesta, tiež poprepichovanú.
- Pečiem na 200 stupňov cca 23 – 25 minút.
- Jablká a hrušky si na V-krájači narežeme na plátky tenké ako chipsy. Vložíme ich do rozpálenej panvice, kde pridám maslo, šípky, rakytník, cukor a ostatné koreniny. Varíme, kým nevznikne lepkavá konzistencia. Tú následne po kúsku naukladáme do koláča.
- Uvaríme si hustý krém zmiešaním žĺtok, pudingového prášku a múky, ktorú rozmiešame v smotane, a prilejem do rozohriatej zmesi. Keď stuhne, necháme vychladnúť a primiešame gaštanové pyré. Podľa potreby konzistencie pridávame maslo a šľaháme krém.
- Vytvoríme vzor s cukrárskym vreckom, poukladáme na trojuholníky nakrájané jabĺčko a rakytník.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko