Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!

Recepty z cukety

Recepty z cukety sú v tomto období mimoriadne aktuálne. Máme pre vás 7 skvelých tipov na fantastické recepty z tejto zdravej zeleninovej suroviny.

Cuketa je fantastická letná zelenina, ktorú máme mnohí z nás zasadenú vo vlastných záhradkách. Práve leto je obdobím, kedy je jej dostatok, a možno si vyberať z rôznych druhov či tvarov. Cuketu tvorí voda z viac ako 90 % jej obsahu. Má minimum kalórií, a preto je mimoriadne obľúbená v letných jedálničkoch, diétach či v prvých detských zeleninových príkrmoch.

100 g porcia cukety obsahuje iba okolo 20 kalórií, čo ale neznamená, že je chudobná na živiny! Nachádza sa v nej menšie množstvo vlákniny, bielkovín i sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol a je veľmi bohatá na karotény a vitamíny skupiny B. Cuketa je tiež aj zdrojom draslíka, vápnika, horčíka či železa.

Cuketa účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na tráviaci trakt, pričom podporuje pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.

Pridajte cuketu do vášho jedálnička!

Cuketa je naozaj skvelou zeleninou, ktorú sa oplatí zaradiť do domáceho jedálnička, pretože:

  • predstavuje prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • podieľa sa na zlepšení činnosti mozgu,
  • pomáha potláčať stres,
  • zvyšuje koncentráciu,
  • priaznivo ovplyvňuje imunitný systém,
  • zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov,
  • prospieva aj očiam.

Skvelou voľbou, ako spracovať cuketu, môže byť napríklad jednoduchá cuketová omáčka, cuketová frittata, cuketová omáčka na cestoviny, cuketové fašírky, cuketové rolky, cuketový šalát, slaný cuketový koláč, cuketová nátierka, cuketová bábovka, cuketové špízy - ako aj ďalšie chutné cuketové recepty, ktoré nájdete práve u nás!

Odporúčame: Kvetinový záhon: Ako ho vytvoriť čo najefektívnejšie?

cuketové jednohubky
Depositphotos
Depositphotos

1. Cuketové jednohubky ako cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

Cuketové jednohubky sú skvelou voľbou, ak máte chuť na niečo rýchle a zdravé, alebo ak vás počas príjemných letných dní prekvapí nečakaná návšteva. Ako na to?

  • Cuketu umyte, nakrájajte na kolieska a poukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Potrite ich olivovým olejom a dochuťte zmesou byliniek podľa vašej chuti.
  • Nakoniec ich posypte syrom.
  • Pripravené cuketové kolieska pečte v rúre pri teplote 170 °C približne 15 minút.
  • Môžete ich podávať s dresingom alebo domácim tzatziki šalátom.

2. Zapekaná cuketa

Cuketa je výbornou voľbou aj do zapekacej misy. Popustite uzdu svojej fantázii a pridajte ingrediencie, ktoré máte vy i vaša rodina najradšej. My vám ponúkame nasledujúcu inšpiráciu:

  • cukety umyte, osušte a zbavte koncov,
  • pokrájajte ich na hrubšie kolieska,
  • zapekaciu misu vymastite olivovým olejom a na jej dno poukladajte kolieska cukety,
  • v inej miske si zmiešajte vajíčka (2 ks) s kyslou smotanou (3 PL), soľou, mletým čiernym korením, zmesou byliniek a posekanou petržlenovou vňaťou,
  • touto zmesou prelejte kolieska cukety a posypte postrúhaným syrom,
  • pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút.

Neprehliadnite: Špagety s hríbikmi a mini klobáskami: Recept pre celú rodinu!

zapekaná cuketa
DepositphotosDepositphotos

3. Cuketové halušky

Pri príprave halušiek skúste nahradiť zemiaky cuketou – výsledok vás zaručene milo prekvapí! 

  • Nastrúhanú cuketu, vajíčko, polohrubú múku a soľ vymiešajte na dostatočne husté haluškové cesto.
  • Halušky uvarte vo vriacej vode a podávajte tak, ako to máte najradšej – s bryndzou, syrovou omáčkou, kapustou alebo tvarohom.
  • A nemajte výčitky, ak dostanete chuť si halušky posypať opraženou slaninkou alebo cibuľkou s pažítkou.

4. Cuketové lievance

Odhoďte zábrany a vyskúšajte cuketu aj na sladký spôsob! Ako na to?

  • Vymiešajte 1 vajíčko, 2 lyžice cukru, hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, ½ balenia kypriaceho prášku a vytvorte husté cesto.
  • Do cesta vmiešajte 2 hrnčeky nastrúhanej a „vyžmýkanej" cukety.
  • Ak sa vám cesto zdá príliš husté alebo príliš riedke, podľa potreby pridajte buď múku alebo mlieko.
  • Lievance upečte na panvici na troške oleja z oboch strán.

Odporúčame aj: Eukalyptus Gunnov: Výnimočný a stálozelený, ako ho pestovať?

cuketové placky
DepositphotosDepositphotos

5. Cuketové placky

Cuketové placky sú klasika! Nech sa páči, máme pre vás TOP recept!

  • Umyte cuketu a spolu so šupkou ju nastrúhajte na hrubšiu konzistenciu.
  • Pridajte najemno nastrúhané zemiaky (3 ks), prelisovaný cesnak, vajce (1 ks), mleté čierne korenie, majoránku, soľ, múku (2 PL) a všetko spolu poriadne premiešajte.
  • S pomocou lyžice vytvorte placky a vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom.
  • Vyprážajte z obidvoch strán dozlatista, podávajte napríklad so smotanovým alebo jogurtovým dresingom.

6. Cuketové roládky

Nasledujúca verzia rolády s cuketou bez múky zaručene dostane vás i vašich hostí. A fantasticky sa hodí napríklad ako príloha k letnej grilovačke či ľahkému obedu alebo večeri.

  • 1 cuketu nastrúhajte a pridajte soľ, korenie a vajcia (6 ks). Plech si vyložte papierom na pečenie a vylejte naň pripravenú zmes.
  • Druhú cuketu nakrájajte na tenké plátky a poukladajte ich na zmes na plechu.
  • Dochuťte bylinkami a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 170 °C približne 20 minút.
  • Upečené cesto preklopte a nechajte vychladnúť.
  • Dohladka vymiešajte ricottu (250 g), soľ, korenie a pretlačený cesnak.
  • Takto pripravenou syrovou plnkou natrite roládu, navrch poukladajte plátky šunky a zviňte do rolády.
  • Pred podávaním roládu nechajte stuhnúť v chladničke.

Tip pre vás: Neopadavé listnaté stromy a kry: TOP 8 najobľúbenejších!

cuketové roládky
DepositphotosDepositphotos

7. Cuketový chlebík

Prekvapte členov svojej rodiny a k víkendovým raňajkám im naservírujte ako prílohu práve cuketový chlebík. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok vás zaručene očarí. Ako na to?

  • V prvej miske zmiešajte vajce (1 ks), rozpustené maslo alebo olej (¼ hrnčeka) a cukor (¼ hrnčeka).
  • Do takto pripravenej zmesi primiešajte „vyžmýkanú" cuketu (2 hrnčeky) spolu s citrónovou kôrou.
  • V druhej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku (1 a ½ hrnčeka) spolu s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou (1 ČL) a primiešajte to k prvej zmesi.
  • Cesto vložte do vymastenej formy na chlebík a pečte ho vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 45 minút.
  • Upečený chlebík vyklopte z formy až po vychladnutí.

Ďalšie inšpirácie na recepty z cukety

Aktualizovaný článok: 22.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE