Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Chryzantémy

Chryzantémy sú nádherné kvety, ktoré spríjemňujú naše príbytky na jeseň až do prvých zimných dní, pričom nie sú iba typickými kvetmi na hroby.

V našich končinách je chryzantéma vnímaná väčšinou iba ako kvet typický na hroby a cintoríny počas blížiacich sa sviatkov, počas ktorých si pripomíname našich najbližších, ktorí už nie sú medzi nami. ALE – chryzantéma je v skutočnosti nádherný kvet, ktorý si zaslúži pozornosť ako v našich príbytkoch, tak aj v okrasných záhradkách.

Chryzantéma je typický jesenný kvet a delí sa na skleníkové a záhradné. Ale vedeli ste, že tento u nás veľmi obľúbený kvet pochádza až z Číny? Práve tam bola chryzantéma kultivovaná už v 15. storočí pred našim letopočtom!

Z Číny sa chryzantéma rozšírila do Japonska, kde je nielen znakom japonského cisárskeho dvora, ale je dokonca aj národným kvetom Japonska a ak by ste boli držiteľmi japonského vyznamenania, nieslo by meno práve podľa chryzantémy. Do Európy sa tento kvet dostal až v 17. a v 18. storočí.

Chryzantéma je kvetom jesene

Chryzantémy sú typické jesenné kvety, kedy sa naplno prejaví ich krása. Kvitnú od septembra do októbra, avšak niekedy aj do decembra – a to podľa toho, kedy prídu prvé mrazy. 

Chryzantémy majú rozkonárené stonky a pekne a pravidelne vykrajované listy. Môžete ich vidieť v rôznych krásnych farbách a rôznych veľkostiach. Chryzantémy majú veľmi typickú vôňu, vďaka ktorej si ich určite nepomýlite so žiadnym iným kvetom. Táto vôňa by sa dala charakterizovať ako veľmi jemná, no zároveň aj prenikavo horkastá.

Chryzantémy sa rozmnožujú takzvanými vrcholovými odrezkami. V našich končinách sú populárne zväčša ako kvet na hroby, avšak svoje uplatnenie si čoraz viac nachádza aj ako okrasa pri vstupoch do domov či v záhradných záhonoch.

Odporúčame: September v záhrade: Čo by ste mali všetko stihnúť a na čo nezabudnúť?

chryzantémy v kvetináči
Depositphotos

Aké druhy chryzantém si môžete vybrať?

Chryzantémy sú trvalky, ktoré majú husté listy plné kvetov a neskôr veľmi aromatických nádherných kvetov. A je si z čoho vyberať! Zvoliť si možno chryzantémy veľkokveté alebo drobnokveté, menšie či väčšie, alebo nižšie či vyššie. Ak si vyberiete viac druhov rôznych kultivarov chryzantém, výsledkom bude nádherný kvetinový záhon.

Chryzantémy síce rozkvitajú neskôr, ale kvitnú dlho, až kým sa naplno neprejavia mrazy. Častokrát teda kvitnú až do konca novembra. Pri chryzantémach, paradoxne, skracovanie dní podporuje proces kvitnutia.

Ak sa rozhodnete pestovať chryzantémy v kvetinových záhonoch, voľte mrazuvzdorné kultivary. 

Neprehliadnite: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

ako pestovať chryzantémy
Depositphotos

Chryzantémy a ich pestovanie - voľba stanoviska a rast chryzantém

Pokiaľ pre výsadbu chryzantém vyberiete správne stanovisko, tieto kvety budú dlhoročnou súčasťou vašej okrasnej záhrady. Obľúbite si ich určite aj preto, že si vyžadujú iba minimálnu starostlivosť.

Chryzantémy potrebujú a majú radi:

  • teplé a slnečné stanoviská,
  • chránené miesta,
  • výživnú a dobre priepustnú pôdu,
  • dostatok vlahy počas horúcich letných mesiacov a začiatkom jesene,
  • prihnojenie 2x mesačne počas júla a augusta.

Pozor však na to, aby ste chryzantémy nezasadili do štrkovitej a ílovitej pôdy, v tomto prípade sa im u vás vôbec nebude dariť. Počas zimných mesiacov dajte pozor aj na to, aby sa pri nich nehromadila voda, ich koreňový systém by tak mohol zhniť.

Chryzantémy a ich ochrana pred mrazom

Chryzantémy sú krásne a obľúbené kvety, ktoré nás tešia svojou farebnosťou a bohatým kvetenstvom. Ich pestovanie je obľúbené najmä na jeseň, keď sú značnou ozdobou záhrad a balkónov. Avšak, s príchodom chladnejších mesiacov prichádza aj potreba chrániť tieto citlivé rastliny pred mrazom.

Ochrana chryzantém pred mrazom:

  1. Výber správneho miesta: Je dôležité umiestniť chryzantémy na miesto, kde budú chránené pred silným vetrom a nielen slnečnými lúčmi. Môžete ich zasadiť blízko stien budov, ktoré poskytujú určitú ochranu.

  2. Mulčovanie: Aplikácia mulča okolo rastlín môže pomôcť udržať pôdnu vlhkosť a znížiť teplotu podložia. Mulč z drevnej štiepky, slamy alebo sušenej trávy môže tiež poskytnúť dodatočnú izoláciu koreňov.

  3. Kryt alebo fólia: V predvečer mrazivých nocí môžete chryzantémy prikryť netkanou textíliou, starým závesom alebo fóliou. Tieto materiály pomôžu udržať teplo a ochrániť rastliny pred priamym mrazom. Dôležité je však zabezpečiť, aby sa pod krytom vytvoril dostatočný prúd vzduchu, aby sa predišlo hnilobe.

  4. Presadenie do nádob: Ak máte chryzantémy v nádobách, môžete ich preniesť na chránené miesto, ako je napríklad garáž alebo veranda, kde sú chránené pred nízkymi teplotami.

  5. Pravidelná starostlivosť: Dôležité je aj správne zalievanie a odstraňovanie suchých listov. Udržujte rastliny v dobrej kondícii pred príchodom zimy, aby boli odolnejšie voči mrazom.

Niektoré odrody chryzantém sú menej odolné voči mrazu ako iné, takže je dobré si pred výsadbou overiť, aké druhy sú vhodné na vaše klimatické podmienky. Starostlivosť o chryzantémy na jeseň a ochrana pred mrazom nielen že predlžuje ich životnosť, ale zaručuje aj opakované kvitnutie v nasledujúcej sezóne.

Rozmnožovanie chryzantém

Rozmnožovanie chryzantém je možné rôznymi spôsobmi, pričom najbežnejšie je rozdelenie trsov. Ako na to?

Rozdelenie trsov

Jednou z najjednoduchších metód rozmnožovania chryzantém je rozdelenie trsov. Túto metódu môžete použiť, ak máte staršie rastliny, ktoré vytvorili niekoľko výhonkov. Postupujte nasledovne:

  1. Príprava pôdy: Vyberte si vhodné miesto na výsadbu nových rastlín. Pôda by mala byť dobre odvodnená a bohatá na živiny.

  2. Rozdelenie rastlín: Na jar alebo na jeseň, keď sú rastliny v pokoji, opatrne vyberte celú rastlinu z pôdy. Pomocou noža alebo ruky rozdeľte koreňový systém na niekoľko častí, pričom každá časť by mala mať aspoň niekoľko zdravých výhonkov.

  3. Výsadba: Každú časť vysaďte ihneď do predpripravenej pôdy, zasypte zeminou a jemne pritlačte. Zalejte nové rastliny.

Rozmnožovanie chryzantém nie je zložitý proces a je možné ho vykonávať rôznymi spôsobmi. S dobrou starostlivosťou a správnymi podmienkami sa vám podarí úspešne rozmnožiť tieto krásne kvety a obohatiť svoju záhradu alebo kvetinový aranžmán o nové rastliny.

Tip pre vás: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

kedy sadiť chryzantémy
Depositphotos

S ktorými kvetmi chryzantémy možno kombinovať?

Pokiaľ sa chryzantémy rozhodnete zasadiť do kvetinového záhonu, môžete ich pestovať samostatne v rovnakých alebo v rôznych kultivaroch. Krásne vyniknú však aj vtedy, ak ich nakombinujete napríklad s:

  • astrami,
  • rozchodníkom,
  • echinaceou,
  • okrasnými trávami rôznej výšky.

Aj v prípade výsadby chryzantém platí, že vyššie druhy patria do pozadia a nižšie kultivary dopredu. Doprajte kvetom dostatok priestoru, pretože sa postupom času budú krásne rozrastať.

Choroby chryzantém

Tieto krásne kvety sú obľúbené pre svoju rozmanitosť farieb a tvarov, ale bohužiaľ môžu byť náchylné na rôzne ochorenia a škodcov. Môžu to byť hubové choroby chryzantém, vošky na chryzantémach a podobne. Tu sú niektoré z najčastejších chorôb chryzantém a tipy na ich prevenciu a kontrolu:

1. Pleseň šedá 

Pleseň šedá je častou hrozbou pre chryzantémy, najmä v podmienkach s vysokou vlhkosťou. Príznaky zahŕňajú hnedé alebo šedé škvrny na kvetoch a listoch.

Prevencia a kontrola:

  • Zabezpečte dobré vetranie a osvetlenie rastlín.

  • Odstraňujte uhynuté alebo postihnuté časti rastlín.

  • Používajte fungicídy, ak sú príznaky závažné.

2. Pleseň listová 

Pleseň listová sa prejavuje bielym práškovým povlakom na listoch. Môže obmedziť rast a vývoj rastlín.

Prevencia a kontrola:

  • Udržiavajte priestor okolo rastlín dobre vetraný.

  • Znižujte vlhkosť na listoch, nepolievajte večer.

  • Používajte fungicídy špecifické na plesne.

3. Škodcovia

Chryzantémy môžu byť napadnuté aj rôznymi škodcami, ako sú vošky, roztoče a molice. Títo škodcovia môžu spôsobiť poškodenie listov a slabší rast.

Prevencia a kontrola:

  • Pravidelne kontrolujte rastliny na prítomnosť škodcov.

  • Používajte insekticídy alebo biologické kontrolné metódy, ako sú predátorské roztoče.

Pestovanie chryzantém si vyžaduje starostlivosť a pozornosť, aby ste predišli chorobám a škodcom. Pravidelná kontrola rastlín, zabezpečenie správnych podmienok a používanie vhodných ochranných prostriedkov vám môže pomôcť udržať vaše chryzantémy zdravé a krásne.

Zaujme vás: Hloh obyčajný: Spoznajte jeho účinky na naše zdravie

Aktualizované na 19.09.2024

Aktualizovaný článok: 19.09.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE