TOP jesenné polievky na zahriatie, ktoré dobre zasýtia

jesenné polievky

Jeseň má aj svoje svetlé stránky. Trávime viac času vnútri a zbierame sily do ďalšej záhradkárskej sezóny. Tiež vás to podvedome viac ťahá k sporáku? Zahrejte sa výživnými, hustými polievkami, ktoré vás navyše aj dokonale zasýtia. Jesenné plodiny ako tekvica, zemiaky, mrkva či kapusta sú skvelými ingredienciami na prípravu chutných a zdravých polievok. Poďme nejaké vyskúšať!

Odporúčame: Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom

Tekvicová polievka je bezpochyby kráľovnou jesenných polievok. Tekvica je bohatá na vitamín A a vlákninu, a preto predstavuje zdravý základ pre jemnú krémovú polievku.

Ingrediencie: tekvica hokkaido, cibuľa, cesnak, zázvor, kokosové mlieko, vývar, olivový olej, soľ, čierne korenie.

Postup: Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujte na olivovom oleji, pridajte nastrúhaný zázvor a kúsky tekvice. Zalejte vývarom a nechajte variť, kým tekvica nezmäkne. Potom pridajte kokosové mlieko, dochuťte soľou a korením. Rozmixujte dohladka a podávajte s čerstvým chlebom alebo krutónmi.

Zemiaková polievka so slaninou a pórom

Zemiaková polievka nesmie na našich stoloch chýbať ani v jesennom období. Ak do nej pridáte pór a slaninu, získa výraznejšiu chuť a zasýti vás na dlhý čas. 

Ingrediencie: zemiaky, pór, slanina, cesnak, cibuľa, vývar, maslo, soľ, korenie.

Postup: Na masle orestujte cibuľu a cesnak, pridajte pór a slaninu. Keď sa slanina opečie, pridajte nakrájané zemiaky a zalejte vývarom. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením. Podávajte s chrumkavým chlebom. Mňam! 

Kapustová polievka s klobásou

Kapustová polievka je jednou z najtradičnejších jesenných polievok, ktorá nielen zahreje, ale aj výborne zasýti. Kapusta je bohatá na vitamíny a vlákninu, a ak si odmyslíme prítomnosť klobásy alebo ju do jedla vôbec nepridáme, môžeme sa tešiť z vitamínovej bomby.

Ingrediencie: kyslá kapusta, klobása, zemiaky, cibuľa, cesnak, mletá paprika, bobkový list, čierne korenie, vývar.

Postup: Orestujte cibuľu a cesnak, pridajte klobásu nakrájanú na kolieska a chvíľu opekajte. Pridajte kyslú kapustu, zemiaky a zalejte vývarom. Dochuťte bobkovým listom, mletou paprikou a čiernym korením. Polievku varte, kým zemiaky nezmäknú. Podávajte s čerstvým chlebom.

Odporúčame: Krušpán má v záhrade každý! Čím ho môžete nahradiť vy?

šošovicová polievka
Depositphotos

Šošovicová polievka s koreňovou zeleninou

Šošovica je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny, preto vám polievka z nej dodá dlhodobý pocit sýtosti. Koreňová zelenina, ako je mrkva, zeler a petržlen, po opražení polievku krásne zafarbí a chuťovo obohatí.

Ingrediencie: šošovica (červená alebo zelená), mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak, bobkový list, vývar, soľ, čierne korenie.

Postup: Zeleninu nakrájajte na kúsky a orestujte na oleji spolu s cibuľou a cesnakom. Pridajte šošovicu, zalejte vývarom, dochuťte bobkovým listom a varte, kým šošovica a zelenina nezmäknú. Na záver dochuťte soľou a korením. Ak chcete polievku zahustiť, časť šošovice môžete rozmixovať. 

Krémová polievka z hríbov

Hríbová polievka je ďalšou jesennou klasikou. Je nielen aromatická, ale aj veľmi sýta. Ak máte radi krémové polievky a typickú chuť hríbov, túto polievku si na jeseň určite budete variť často.

Ingrediencie: lesné huby (alebo šampiňóny), zemiaky, cibuľa, cesnak, smotana, maslo, vývar, soľ, čierne korenie, tymian.

Postup: Na masle orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané huby a tymian. Po chvíli pridajte zemiaky a zalejte vývarom. Varte, kým zemiaky nezmäknú, potom polievku rozmixujte a pridajte smotanu. Dochuťte soľou a korením a podávajte s opečeným chlebom.

Mrkvovo-zázvorová polievka

Keď sa sladkosť mrkvy spojí s pikantnosťou zázvoru, vznikne harmonická kombinácia chutí, ktorá vás zahreje aj počas sychravých dní. Mrkva sa navyše postará o váš zrak aj imunitu.

Ingrediencie: mrkva, zázvor, cibuľa, cesnak, vývar, smotana, olivový olej, soľ, čierne korenie.

Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú mrkvu a nastrúhaný zázvor. Zalejte vývarom a varte, kým mrkva nezmäkne. Polievku rozmixujte dohladka a pridajte trochu smotany. Dochuťte soľou, čiernym korením a podávajte.

Odporúčame: 7 varovných signálov, že vaše rastliny trpia – zistite, ako im pomôcť!

Fazuľová polievka s údeným mäsom

Fazuľová polievka s údeným mäsom je ideálnou voľbou, keď chcete uvariť skutočne sýtu polievku. Fazuľa je bohatá na bielkoviny a vlákninu, preto po tejto polievke nebudete dlho hladní.

Ingrediencie: fazuľa, údené mäso, cibuľa, cesnak, mrkva, zeler, bobkový list, vývar, soľ, čierne korenie.

Postup: Fazuľu vopred namočte (ak používate suchú fazuľu), potom ju varte s cibuľou, cesnakom a bobkovým listom. Keď fazuľa zmäkne, pridajte údené mäso a nakrájanú zeleninu. Polievku dochuťte soľou, korením a varte, kým všetky suroviny nie sú mäkké. 

Vôňa jesennej kuchyne

Nech už sa rozhodnete pre krémovú tekvicovú polievku, sýtu fazuľovú polievku s údeným mäsom, alebo niektorú inú z našich tipov, všetky tieto polievky vám pomôžu zvládnuť sychravé jesenné dni s plným bruškom a spokojnou dušou. A bonus? Zužitkujete vaše zásoby zeleniny naplno, teda nič nevyjde nazmar!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE