Príprava priesad je pre mnohých záhradkárov jednou z najradostnejších častí roka. Po zimnom období, keď záhrada odpočíva, sa v nás prebúdza túžba po zelených lístkoch a vôni čerstvej zeminy. Ak sa na pestovanie priesad chystáte prvýkrát alebo si nie ste istí, kedy začať, máme pre vás niekoľko užitočných informácií, ktoré vám pomôžu zorientovať sa.
Dôležitosť správneho načasovania prípravy priesad
Každá rastlina má svoje tempo rastu a špecifické požiadavky na podmienky, v ktorých sa vyvíja. Ak priesady pripravíte príliš skoro, môžu prerásť, oslabiť sa a v konečnom dôsledku trpieť, keď ich presadíte do záhrady.
Naopak, ak začnete neskoro, môže sa stať, že rastliny nebudú mať dostatok času na plnohodnotný vývoj a neprinesú očakávanú úrodu. Preto je dôležité zohľadniť požiadavky jednotlivých druhov, rovnako ako klimatické podmienky vo vašej oblasti.
Kedy začať s prípravou priesad?
Termín prípravy priesad závisí od toho, aké druhy rastlín plánujete pestovať. Medzi prvé patria zvyčajne paradajky, papriky a zeler, ktoré potrebujú dlhšiu vegetačnú dobu. Ich výsev by ste mali naplánovať už na február alebo začiatok marca. Tieto rastliny majú pomalší rast a vyžadujú dostatok času, aby zosilneli predtým, než ich presadíte do záhrady.
Rýchlejšie rastúce druhy, ako sú uhorky, cukety alebo tekvice, je ideálne začať vysievať až koncom marca alebo začiatkom apríla. Tieto rastliny rastú dynamickejšie, a preto nepotrebujú taký dlhý čas na vývoj priesad. Je dôležité, aby ste sa pri plánovaní riadili aj tým, kedy je vo vašej lokalite vhodný čas pre výsadbu na vonkajšie záhony – spravidla to býva po posledných jarných mrazoch.
Nasledujúca tabuľka vám pomôže zorientovať sa v termínoch výsevu jednotlivých druhov zeleniny. Uvádza odporúčaný čas výsevu, obdobie presádzania do záhrady a optimálny čas zberu.
Druh zeleniny | Čas výsevu (priesady) | Presádzanie na záhon | Zber úrody |
Paradajky | február – marec | máj (po mrazoch) | júl – september |
Paprika | február – marec | máj (po mrazoch) | júl – september |
Baklažán | február – marec | máj (po mrazoch) | júl – september |
Zeler | január – február | apríl – máj | júl – október |
Uhorky | marec – apríl | máj (po mrazoch) | júl – august |
Tekvica | marec – apríl | máj (po mrazoch) | júl – september |
Cuketa | marec – apríl | máj (po mrazoch) | júl – september |
Kel | február – marec | apríl – máj | jún – november |
Kapusta | február – marec | apríl – máj | jún – október |
Karfiol | február – marec | apríl – máj | jún – október |
Pór | január – február | apríl – máj | júl – november |
Šalát | február – marec | marec – apríl | máj – jún |
Cibuľa | február – marec | apríl – máj | august – september |
Brokolica | február – marec | apríl – máj | jún – september |
Petržlen | február | apríl – máj | júl – október |
Poznámka: Niektoré druhy zeleniny, ako napríklad šalát, môžete siať na viackrát, aby ste si úrodu zabezpečili na dlhšie obdobie.
DepositphotosIdeálne podmienky pre priesady
Kvalitná pôda, dostatok svetla a primeraná teplota sú kľúčové faktory pre úspešný vývoj priesad. Zvoľte jemný, výživný substrát, ktorý poskytne rastlinám potrebné živiny. Semená nevysievajte príliš hlboko – stačí ich jemne zasypať vrstvou zeminy. Nádoby na priesady by mali mať drenážne otvory.
Priesadám zabezpečte dostatok svetla, najmä počas zimných mesiacov, keď sú dni krátke. Ak nemáte k dispozícii dostatok prirodzeného svetla, môžete použiť špeciálne pestovateľské lampy. Teplota v miestnosti by sa mala pohybovať okolo 20 až 24 °C, aby sa semienka mohli úspešne prebrať k životu. Nezabudnite na pravidelné, ale mierne polievanie – pôda by mala byť stále vlhká, no nie premokrená.
Čo robiť, keď priesady vyklíčia?
Keď semienka vyklíčia a na povrchu sa objavia prvé lístky, je čas zamerať sa na posilnenie ich rastu. Ak ste siali semienka do spoločných nádob, mali by ste priesady prepikírovať – teda presadiť ich do samostatných nádob. To im poskytne viac priestoru na rast a lepší prístup k živinám.
Dôležitým krokom je aj otužovanie priesad. Hneď ako sú rastlinky dostatočne silné a vonkajšie teploty to umožnia, nechajte ich postupne si zvykať na vonkajšie prostredie. Najprv ich na niekoľko hodín umiestnite na chránené miesto a každý deň čas pobytu predlžujte.
Radosť z vlastnoručne vypestovaných rastlín
Príprava priesad je aj terapeutickým zážitkom. Je úžasné sledovať, ako sa z drobných semienok stávajú životaschopné rastliny, ktoré neskôr prinesú úrodu alebo skrášlia vašu záhradu. Tento proces vás zblíži s prírodou a dodá vám pocit naplnenia.
Začať s prípravou priesad v správnom čase je predpoklad úspešnej sezóny. Nebojte sa experimentovať, plánovať a učiť sa na vlastných chybách. Každý rok núka príležitosť zažiť nové záhradkárske dobrodružstvo. Ak si nabudúce pôjdete kúpiť do obchodu iba pečivo a vrátite sa domov s náručou plnou semien, je to v poriadku. Ste záhradkári telom aj dušou.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos