Vypestujte si doma klíčky, majú množstvo zdravotných benefitov. Akých?

pestovanie klíčkov

Klíčky sú malé výhonky, ktoré vznikajú z namočených a naklíčených semien. Ide o skutočnú vitamínovú bombu plnú živín. Klíčky sa dajú jednoducho vypestovať aj doma a ich konzumácia prináša množstvo zdravotných benefitov. Medzi najznámejšie druhy patria mungo klíčky, brokolicové klíčky či lucerna. Pestovanie klíčkov je nenáročné, vďaka čomu si ich môže dopriať naozaj každý.

Odporúčame: Bylinková soľ: Ako si vyrobiť domácu verziu na dochucovanie jedál?

Ako pestovať klíčky doma

Na pestovanie klíčkov potrebujete len semienka na klíčenie, vodu a vhodnú nádobu. Dôležité je použiť kvalitné semienka určené špeciálne na klíčenie, ktoré nie sú chemicky ošetrené. Semienka najskôr prepláchnite a namočte do čistej vody na niekoľko hodín, ideálne cez noc. 

Po namočení ich sceďte a umiestnite do nádoby na klíčenie alebo do obyčajného zaváraninového pohára. Semienka je potrebné pravidelne preplachovať vodou, ideálne dvakrát denne, aby zostali vlhké a nezačali plesnivieť.

Dôležité je umiestniť nádobu s klíčkami na tmavšie miesto, aby mohli rásť v ideálnych podmienkach. Po pár dňoch začnú klíčky rásť, a keď dosiahnu požadovanú veľkosť, môžete ich konzumovať. Pri mungo klíčkoch je to zvyčajne 4 až 5 dní, pri brokolicových klíčkoch okolo 6 až 7 dní. Hotové klíčky prepláchnite, osušte a skladujte v chladničke iba pár dní, aby si zachovali čerstvosť a chuť.

Zdravotné benefity klíčkov

Klíčky sú mimoriadne bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a enzýmy. Ich konzumácia pomáha posilniť imunitný systém, podporuje trávenie a zlepšuje metabolizmus

  • Mungo klíčky obsahujú vysoké množstvo vitamínov A, C a E, ako aj železo a vápnik, vďaka čomu sú ideálne pre podporu zdravia kostí a kože. Sú ľahko stráviteľné, a keďže neobsahujú veľa kalórií, môžete si na nich pochutnať aj pri redukčných diétach.
  • Brokolicové klíčky patria medzi skutočné superpotraviny. Obsahujú látku nazývanú sulforafan, ktorá má silné protirakovinové účinky a podporuje detoxikáciu organizmu. Pravidelná konzumácia brokolicových klíčkov prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom a znižuje zápal v tele. 
  • Lucerna je bohatá na proteíny, vitamín K a minerály ako fosfor a horčík, ktoré sa starajú o pevné kosti a zdravie srdca
  • Okrem týchto benefitov majú klíčky priaznivý vplyv aj na hladinu cukru v krvi, pretože majú nízky glykemický index. Pomôžu vám udržať si stabilnú hladinu energie a predchádzať náhlym výkyvom cukru. Sú skvelou voľbou aj pre vegetariánov a vegánov, pretože poskytujú telu dôležité živiny, ktoré sa inak nachádzajú najmä v živočíšnych produktoch. 

Odporúčame: Dokonalá zdravá príloha: Ako pripraviť pečenú koreňovú zeleninu plnú farieb a chutí

zdravé klíčky
Freepik.com

Ako zaradiť klíčky do stravy

Klíčky sú mimoriadne všestranné a môžete ich pridávať do rôznych jedál. Skvelo chutia v šalátoch, smoothie nápojoch, polievkach či ako súčasť obložených chlebíkov. Mungo klíčky môžete pridať do stir-fry zeleninových zmesí (stir-fry zmesi sú rýchlo opekané zmesi zeleniny, prípadne aj mäsa alebo tofu, ktoré sa pripravujú v panvici na vysokom ohni s malým množstvom oleja) alebo ich konzumovať surové. 

Brokolicové klíčky sú ideálne do zeleninových šalátov alebo ako posýpka na hotové jedlo. Lucerna je vynikajúca ako príloha k sendvičom či wrapom, ktorým dodá sviežosť a chrumkavosť.

Zaradením klíčkov do každodennej stravy obohatíte jedálny lístok o čerstvú, živinami nabitú potravinu, ktorá podporí vaše zdravie a dodá telu potrebnú energiu. Pestovanie klíčkov je navyše skvelý spôsob, ako mať vždy poruke čerstvú zeleninu, ktorá rastie priamo vo vašej kuchyni.

Odporúčame: Ako presádzať orechideu? Ako spoznať potrebu presádzania a aké chyby nerobiť?

Stačí sa odhodlať

Domáce pestovanie klíčkov je jednoduché, rýchle a finančne nenáročné. Stačí si počkať len pár dní a môžete si dopriať čerstvé, zdravé a chutné výhonky plné vitamínov a minerálov. Klíčky sú ideálnym doplnkom stravy pre každého, kto chce podporiť svoje zdravie, zlepšiť trávenie a dodať telu potrebnú energiu. Vďaka univerzálnemu využitiu v kuchyni si ich rýchlo obľúbite a stanú sa prirodzenou súčasťou vášho jedálnička.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE