Záhrada pre deti: 9 spôsobov, ako z nej spraviť ich najobľúbenejšie miesto

Pokiaľ patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí žijú v dome a majú k dispozícii záhradu, tak pre zábavu vašich deti máte k dispozícii asi tak milión možností. Stále populárnejšia je výstavba detských ihrísk aj na záhradách. Naopak, ak nechcete, aby vám deti v záhrade ničili vaše rastlinky, musíte ich pozornosť nasmerovať inam. A to platí tak pre rodičov, ako aj pre starých rodičov. 

Všetko záleží od vášho času, finančných možností, veľkosti záhrady, ale najmä od vašej fantázie a kreativity. Vytvorenie záhrady pre deti bude zážitok aj pre vás a budete sa čudovať, ale aj kopa dospelých si v nej príde na svoje. Potrebujete teda priestor pre zábavu, na individuálne skúmanie prírody, ale najmä bezpečnú záhradu pre deti, kde sa môžu v pokoji hrať aj sami.

1. Nechajte prírodu prírodou a vytvorte bezpečnú záhradu pre deti

Nemusíte teraz nakúpiť šmykľavky, hojdačky pre deti, nafukovacie hracie centrum, či stavať detský bazénik. Základom je využiť to, čo už na záhrade máte a čo je pre vás ľahko udržateľné. Pokiaľ chcete dieťa učiť k láske k prírode, nechajte všetko čo najprírodnejšie.

Použite svoju fantáziu a vytvorte prírodné preliezky, pieskovisko pre deti alebo prírodné vodné hrátky. Detská hra spočíva práve v netradičných veciach. Preto väčšinu detí nebavia hračky, ale úplne bežné veci. Tak na to myslite.

2. Použite inšpirácie do záhrady pre deti, ak ju idete prerábať

Pokiaľ ste sa rozhodli predsa len niečo pre deti na záhradu kúpiť, je potrebné si vymedziť a naprojektovať priestor vopred, aby ste napríklad pieskovisko, detskú kovovú hojdačku alebo napríklad tajnú skrýšu mali kam dať. Bazén detský alebo dospelácky, zaberá tiež veľa miesta, o trampolíne nehovoriac.

Bude vás zaujímať: Dieťa bez kamarátov - čo robiť, keď je dieťa samotár?

Záhrada pre deti

Zdroj: Pinterest/ Community Playthings

3. Hračky na von a na záhradu

Nová hračky na von a na záhradu nemusíte kupovať. Stačí vytriediť hračky, s ktorými sa deti vo vnútri už nehrajú alebo ste im na záhrade našli úplne nové využitie.

Vonkajšie hračky je dobré mať kam schovať, aby ste ich nemuseli za každou hrou umývať. Môžete použiť veľké úložné boxy.

Záhrada pre deti

Zdroj: Pinterest/ arch.yahoo.com

4. Tajné cestičky pre deti

Tajné cestičky, čo vedú do tajnej skrýše a sú obrastené rôznymi pestrofarebnými kvetmi, sú skvelou voľbou. Môžu mať taktiež vzdelávací charakter a deti milujú všetko, čo je tajné. Môžete im napríklad postaviť iglu z vŕbového prútia alebo típí z popínavých fazúľ. Deti to budú milovať.

Odporúčame: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

Záhrada pre deti

Zdroj: Pinterest/ awesomefoundation.org

5. Zmyslová záhrada pre deti

Vytvorte priestor s relaxačnými kútikmi, s mäkkým trávnikom a možnosťou polievania záhradky. Dajte tam určite rôznorodé rastliny, rôznych tvarov a vôní, aby si ich deti mohli ovoňať, ohmatať a učiť sa poznávať jednotlivé rastlinky. Kamenná cestička vedúca k záhonom môže byť zase z farebných kamienkov.

záhrada pre deti

Zdroj: Pinterest/ Suzanne Tucker

6. Vodné hrátky najmä na leto

Deti milujú vodu. Ak nie je vo vašich možnostiach mať pre ne bazén, tak vám skvele poslúžia aj záhradné sprchy alebo záhradná hadica, ktorou môžu využiť na striekanie záhrady, ale aj seba.

Voda v záhrade je pre deti vždy lákadlom, takže vytvorte bezpečný priestor, ktorý budete mať pod kontrolou.

Pozrite aj: 9 návykov šťastných detí, ktoré z nich spravia šťastných dospelých

záhrada pre deti

Zdroj: Pinterest/ ropolis.com

7. Voľná hra a spoločná hra

Lezecká stena alebo laná na šplhanie si srdcia detí získajú vždy. Vieme, že je trošku komplikované ich umiestnenie, ale nemusia byť nejaké obrovské. Budú sa zlepšovať v kondícií a na záhrade vám vydržia oveľa dlhšie.

Ak máte dostatočný priestor, pripravte im aj prekážkovú dráhu. Nemusí byť pevná, stačia obyčajné veci, okolo ktorých sa môžu naháňať. Nechajte aj priestor na spoločnú hru, napríklad s loptou. Aby ste si ten futbal mali kde zahrať.

8. Malé umelecké aktivity

Stolík so stoličkami na malé umelecké aktivity môžete zakomponovať napríklad aj do relaxačného kútika. Nechajte rozlet detskej fantázie, aby si prišiel na svoje. Môžete mať po ruke tabule pre deti, kde si môžu kresliť alebo písať alebo maliarske plátno, kde môžu používať aj vodové farby.

Záhrada pre deti

Zdroj: Pinterest/ Thermoplastic Designs & Lines Ltd

9. Ohnisko

Založiť si indiánsky oheň alebo si opiecť klobásku, či špekáčik, deti úplne zbožňujú. V dnešnej dobe nemusíte ohnisko stavať niekam na pevno alebo robiť nejaké špeciálne miesto. Dodržte iba bezpečnostné postupy a keď kúpite malé liatonové ohnisko a zopár polienok dreva, o zábavu máte zaručene postarané vy aj vaše deti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE