Milujete lieskové oriešky? Tieto tunajšie orechy predstavujú veľmi zdravú potravinu, ktorá je vítaná v každom jedálničku. Sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov aj minerálov. Hrsť lieskovcov predstavuje zdravú desiatu či olovrant, no prečo ich nehodiť trebárs do bábovky, keď máme chuť na niečo sladké? Pripraviť si môžete lieskovoorechovú bábovku s púpavovými kvetmi podľa Mareka z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny:
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 250 g jemného tvarohu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1,5 dl šľahačky podľa potreby
- 2 PL kakaa
- cca 100 g opečených lieskových orechov
- 8 ks púpavové kvety
- 350 g kryštálového cukru na karamel
- ozdoba: opečené lieskové orechy, púpava, fhysalis, práškový cukor, zlatý jedlý prach
Postup:
- Maslo, vajcia a tvaroh vyberieme z chladničky asi 1 hod pred pečením.
- Zapneme rúru na 180 °C
- Ak nemáme opečené lieskové orechy, dáme ich na panvicu opekať.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny, pridáme vajcia postupne jedno po druhom.
- Sledujeme orechy.
- Do už urobenej zmesi pridáme vanilkový extrakt a tvaroh. Dobre premiešame.
- Pridáme preosiate múky spolu s práškom do pečiva a podľa hustoty pridávame asi 50 ml šľahačky.
- Pomelieme časť lieskových orechov a vysypeme vymastenú formu, zvyšok môžeme vysypať do cesta, pridáme púpavové lupienky kvetov a zamiešame.
- Asi v 50 ml zohriatej šľahačky rozmiešame 2 pol. lyžice kakaa.
- Do cukrárskeho vrecka dáme asi 2/3 cesta a do zvyšku cesta zamiešame kakao, ktoré dáme tiež do druhého cukrárskeho vrecka.
- Vytláčame do formy podľa svojho uváženia.
- Dáme piecť na asi 45 min.
- Do vhodného hrnca si nasypeme kryštálový cukor a urobíme karamel, z ktorého robíme karamelové vlasy a do zvyšného namáčame lieskové orechy na ozdobenie.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko